Sobota 11. mája, 2024
Ilustračná fotografia (zlataky.cz / Unsplash)

Cena zlata rastie. Prečo je po ňom teraz taký dopyt? (Komentár)

Cena zlata sa v súčasnosti pohybuje na nezvyčajne vysokej úrovni. O tom niet pochýb: cena drahého kovu stúpa. Jedna trójska unca, teda približne 31,1 gramu, stojí v súčasnosti 1 985 eur. Zlato tak výrazne prevyšuje ceny ostatných drahých kovov: paládium v súčasnosti stojí 925 eur, platina 833 eur a striebro 23 eur (za trójsku uncu).

V skutočnosti sa cena zlata v posledných týždňoch pohybovala len jedným smerom: strmo nahor. Od februára zaznamenalo zlato plus desať percent. Prečo cena zlata rastie?

Dôjde k zníženiu úrokových sadzieb?

Pri letmom pohľade na trh možno konštatovať, že chýbajú akékoľvek podmienky, ktoré by vysvetľovali pretrvávajúci vysoký rast ceny zlata. Za normálnych okolností  slabý dolár a nízke úrokové sadzby, spôsobujú rast ceny zlata. Vysoké úrokové sadzby, ktoré máme v súčasnosti, boli vlastne vždy „nepriateľom zlata“. Ak teda chceme pochopiť vysoké ceny zlata, musíme sa na to pozrieť bližšie.

V súčasnosti existujú dva hlavné dôvody vysokej ceny zlata. Jedným faktorom je nádej mnohých investorov, že centrálne banky tento rok znížia úrokové sadzby. To by ovplyvnilo cenu zlata. Investícia do zlata spočiatku neprináša výnos v zmysle bežného príjmu. Je to spôsobené tým, že kov nie je produktívny. Ako drahý kov je komoditou. Zlato preto negeneruje zisk ako spoločnosť, do ktorej investujú akcionári. Každý, kto teraz investuje do zlata, však špekuluje o budúcom, zvýšenom dopyte po zlate, keď úrokové sadzby na kapitálovom trhu klesnú.

Je však dôležité mať na pamäti, že zlato sa v uplynulom roku ukázalo ako prekvapivo stabilné aj napriek rastúcim úrokovým sadzbám. 

V konkrétnom prípade zlata to znamená, že investori majú tendenciu investovať napríklad do štátnych dlhopisov v období vysokých úrokových sadzieb, pretože výnos z úrokov z týchto dlhopisov je atraktívnejší ako držba zlata. 

Zlato sa preto predáva, čo vedie k poklesu jeho ceny. To sa stalo napríklad v roku 1980. Vtedajšia prísnejšia menová politika pri rastúcich cenách viedla k veľmi vysokým reálnym výnosom, čo podporilo dopyt po štátnych dlhopisoch a spôsobilo pokles ceny zlata.

Po prvom zvýšení úrokových sadzieb v júni 2022 cena zlata klesla. Na jeseň 2022 dosiahla svoju najnižšiu cenu – tesne nad 1 630 eur za trójsku uncu. Očakávania boli, že cena zostane v tomto pásme. Nebolo to však tak: rok 2023 bol pre zlato dobrý. Zdá sa, že trend rastu bude pokračovať aj v roku 2024. Existujú na to dôvody.

Centrálne banky nakupujú zlato vo veľkých množstvách

Úroková politika v USA je pre cenu zlata rozhodujúca. Tamojšia ekonomika sa oslabila.

Trh tiež veľmi pozorne sleduje tohtoročné prezidentské voľby. Inflácia v USA zároveň naďalej klesá a vo februári dosiahla 3,8 %. Mnohí investori preto špekulujú o blížiacom sa znížení úrokových sadzieb zo strany amerického Federálneho rezervného systému (Fed).

Okrem toho sa aj v Európe objavujú prvé náznaky, že Európska centrálna banka by mohla takisto pristúpiť k zníženiu úrokových sadzieb. ECB práve oznámila svoj zámer znížiť rozpätie medzi depozitnou sadzbou na úrovni 4,0 % a kľúčovou úrokovou sadzbou na úrovni 4,5 % z 50 na 15 percentuálnych bodov. K tomu má dôjsť od 18. septembra. Pre analytikov je to signál, že kľúčové úrokové sadzby sa čoskoro znížia.

Očakávania v súvislosti so znížením úrokových sadzieb sú v súčasnosti najväčším hnacím motorom rastu ceny zlata. Nie však jediným. V posledných mesiacoch to boli najmä centrálne banky, ktoré nakupovali veľké množstvá zlata.

Podľa  združenia World Gold Council (WGC) centrálne banky vlani nakúpili v čistom objeme 1 037 ton zlata, čo je takmer toľko ako v roku 2022. V tom roku nákupy dosiahli rekordný objem 1 082 ton.

Zdá sa, že tento trend bude pokračovať aj v tomto roku: Podľa portálu „Goldseiten.de“ v januári pribudlo 39 ton. „Centrálne banky – a najmä čínska centrálna banka – boli aj na začiatku roka na strane nakupujúcich,“ povedal pre Mitteldeutsche Zeitung (MZ) Alexander Zumpfe, obchodník s drahými kovmi zo spoločnosti Heraeus. Najväčšími nákupcami spomedzi centrálnych bánk boli Turecko s dvanástimi tonami, Čína s desiatimi tonami a India s deviatimi tonami.

Ako sa bude vyvíjať cena zlata v budúcnosti?

Čo môžu investori očakávať od ceny zlata v tomto roku? Dobrým barometrom sú prognózy veľkých bánk. V priebehu roka sa podľa nich cena za uncu bude pohybovať medzi 2 200 a 2 500 dolármi.

Na videokanáli portálu „Der Aktionär“ komoditný expert Thu Lan Nguyen z Commerzbanky uviedol, že neočakáva výrazný pokles ceny zlata v tomto roku.

Expert však nevylučuje možnosť krátkodobého vyberania ziskov, ktoré by cenu zlata ťahalo nadol. Thu Lan Nguyen nevidí pre zlato žiadny výraznejší potenciál rastu. „Preto predikujeme zvýšenie  ceny zlata na koniec tohto a koniec budúceho roka z 2 100 dolárov za trójsku uncu na 2 200 dolárov.“

Frank Schallenberger, expert na zlato z Landesbanky v Bádensku-Württembersku, si nemyslí, že cena zlata môže zostať na súčasných maximách. Pre televíziu ZDF povedal: „Len čo sa ukáže, že kríza sa nebude stupňovať, cena zlata zvyčajne opäť klesne.“

Okrem toho sa trh môže kedykoľvek obrátiť napríklad preto, že zníženie úrokových sadzieb bude trvať príliš dlho alebo centrálne banky zmenia svoju stratégiu nákupu zlata. Podľa Franka Schallenbergera je veľmi dôležitý aj šperkársky dopyt po zlate, ktorý tvorí takmer 50 % celkového dopytu.

„Ak by slabá ekonomika spomalila nákupy zlatých šperkov, určite by to malo negatívny vplyv aj na cenu zlata,“ uvádza.

Ako vždy sa odporúča opatrnosť – zlatá horúčka môže opäť rýchlo vyprchať.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj