Pondelok 20. mája, 2024
Traktory pred Európskym parlamentom počas protestu proti európskej poľnohospodárskej politike v Bruseli 26. februára 2024. (John Thys / AFP /Getty Images)

Belgickí poľnohospodári obnovili protesty počas zasadnutia ministrov poľnohospodárstva EÚ v Bruseli

Frustrovaní poľnohospodári sa 26. februára zišli v Bruseli, kde sa konalo mimoriadne zasadnutie ministrov poľnohospodárstva EÚ na prediskutovanie spôsoby, ako zmierniť sťažnosti protestujúcich.

Belgickí poľnohospodári sa už druhýkrát v priebehu mesiaca zišli v Bruseli, aby protestovali proti nepopulárnym politikám Európskej únie (EÚ), ktoré ich podľa ich slov vyraďujú z podnikania.

Podobne ako ich kolegovia inde, aj belgickí poľnohospodári kritizujú rastúce náklady na energie a lacný dovoz potravín z krajín mimo EÚ, ktorý podľa nich podkopáva ceny miestnych výrobcov.

„Dnes sme opäť v Bruseli, pretože EÚ nepočúva naše požiadavky,“ povedal agentúre Reuters Morgan Ody, generálny koordinátor významného združenia poľnohospodárov.

„Vyrábame potraviny, ale neuživíme sa – kvôli dohodám o voľnom obchode, deregulácii a kvôli tomu, že ceny sú nižšie ako výrobné náklady… Žiadame, aby EÚ v tejto veci podnikla kroky.“

V posledných týždňoch sa podobné protesty – rôzneho rozsahu a intenzity – konali v Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Taliansku, Grécku, Poľsku, ako aj na Slovensku.

Poľnohospodári v celej EÚ tiež odsudzujú nadmernú byrokraciu EÚ a reštriktívne politiky „šetrné ku klíme“, ktoré zavádzajú úradníci v Bruseli.

„Ignorujú nás,“ povedala pre agentúru Associated Press Marieke Van De Vivereová, farmárka zo severnej oblasti belgického Gentu.

Vyzvala ministrov EÚ, aby navštívili poľnohospodárov pracujúcich na svojich poliach, „aby videli, že to nie je vôbec jednoduché kvôli pravidlám, ktoré nám ukladajú“.

Pri príchode ministrov poľnohospodárstva desiatky poľnohospodárov zaparkovali svoje traktory pred miestom zasadnutia, zatiaľ čo stovky ďalších zablokovali cesty do mesta.

V jednom momente použila polícia vodné delá na rozohnanie demonštrantov po tom, ako boli v blízkosti miesta zhromaždenia zapálené hromady pneumatík.

Ministri EÚ po svojom príchode vyjadrili súcit s ťažkou situáciou poľnohospodárov.

„Je potrebné… povedať poľnohospodárom, že sa niečo mení,“ povedal francúzsky minister poľnohospodárstva Marc Fesneau novinárom.

„Nielen v krátkodobom, ale aj v strednodobom a dlhodobom horizonte.“

David Clarinval, belgický minister poľnohospodárstva zdôraznil, že on a ďalší úradníci EÚ „jasne počujú ich sťažnosti“.

„Chápeme, že niektorí sú v ťažkej situácii… Agresia však nikdy nebola zdrojom riešení,“ povedal D. Clarinval s odkazom na čoraz bezohľadnejšie prejavy vzdoru zo strany poľnohospodárov na celom kontinente.

Stovky poľnohospodárov 30. januára zaparkovali svoje traktory pred budovou Parlamentu EÚ, v ktorej sa konal summit európskych lídrov.

Počas summitu protestujúci podpaľovali balíky sena, hádzali na políciu fľaše a vajcia a obliehali najväčší námorný prístav v krajine.

Očakávalo sa, že hostia – ministri poľnohospodárstva – budú diskutovať o spôsoboch, ako zmierniť frustráciu poľnohospodárov a riešiť ich najnaliehavejšie sťažnosti.

Návrhy zahŕňajú zníženie počtu a frekvencie kontrol poľnohospodárskych podnikov a výnimky z niektorých environmentálnych pravidiel pre malých poľnohospodárov.

Brusel už zmiernil niektoré prísnejšie obmedzenia po sérii predchádzajúcich protestov v iných štátoch EÚ.

Zo svojho „klimatického plánu“ napríklad vypustila cieľ znížiť emisie z poľnohospodárskych podnikov a zrušila navrhovanú legislatívu proti používaniu niektorých pesticídov.

Upustila aj od požiadavky, aby poľnohospodári ponechávali určitú časť svojej pôdy úhorom na údajný účel podpory „biodiverzity“.

Začiatkom tohto roka sa nemeckí predstavitelia pokúsili zažehnať krízu prísľubom, že zachovajú daňové výnimky pre poľnohospodárov a zároveň v priebehu troch rokov postupne zrušia poľnohospodárske dotácie.

Po masových protestoch vo Francúzsku tamojšia vláda upustila od plánov zrušiť dotácie na naftu a zaviazala sa zmierniť environmentálne pravidlá pre poľnohospodársku výrobu.

Poľnohospodári vo Francúzsku, Nemecku a v celej EÚ však tvrdia, že ústupky nestačia, a prisľúbili, že budú protestovať, kým nebudú splnené všetky ich požiadavky.

Protesty európskych poľnohospodárov, v ktorých sa poľnohospodárskymi vozidlami blokovali diaľnice, cesty a hraničné priechody, sa prvýkrát začali v roku 2019 v Holandsku.

Odvtedy sa rozšírili do niekoľkých ďalších európskych krajín, kde poľnohospodári a iní poľnohospodárski pracovníci zdieľajú mnohé z rovnakých sťažností.

Zhromaždenia v Španielsku a Poľsku

Protest 26. februára v Bruseli sa zhodoval s podobnými akciami v Madride, kde španielski poľnohospodári vyjadrili podobné sťažnosti bitím na bubny a blokovaním ciest.

„Tieto pravidlá (EÚ) sú neúnosné,“ povedal Roberto Rodriguez, farmár zo španielskej provincie Ávila.

„Sme unavení z byrokracie… Chcú, aby sme cez deň pracovali na poliach a v noci sa zaoberali papierovačkami.“

Začiatkom tohto mesiaca španielski poľnohospodári zablokovali cesty po celej krajine na protest proti rastúcej inflácii a nekalej konkurencii zo strany výrobcov zo štátov mimo EÚ.

„Poľnohospodári čelia rovnakým problémom v celej EÚ,“ povedal vtedy podpredseda popredného španielskeho združenia poľnohospodárov.

V čase, keď v Bruseli a Madride prebiehali protesty, poľskí poľnohospodári tiež usporiadali demonštrácie proti prílevu lacného obilia zo susednej Ukrajiny.

Poľskí farmári už dlho kritizujú rozhodnutie Bruselu z roku 2022 zrušiť clá na dovoz ukrajinských potravín.

V posledných týždňoch poľskí poľnohospodári narušili dopravu v celej krajine a zaviedli faktickú blokádu na poľských hraniciach s Ukrajinou.

Dňa 26. februára zablokovali hraničný priechod s Nemeckom, aby presadili svoje požiadavky.

„Je to prejav solidarity,“ povedal Adrian Wawrzyniak, hovorca významného poľského zväzu poľnohospodárov.

„Poľskí a nemeckí poľnohospodári nedovolia, aby sa tento tovar z Ukrajiny naďalej dostával na európsky trh.“

Poľský premiér Donald Tusk v prejave z Varšavy uviedol, že sťažnosti poľnohospodárov sa musia riešiť „na európskej úrovni“.

„Poľsko je prvou krajinou EÚ [na hranici s Ukrajinou], ale je to problém celej EÚ – poľnohospodárstva EÚ ako celku,“ povedal novinárom.

„EÚ by mala tento problém vyriešiť na európskej úrovni vrátane podpory poľských poľnohospodárov.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj