Pondelok 20. mája, 2024
(S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)

Ako v rozprávke: Angličan fotí pôvabné dedinské domy v Británii

Štyridsaťročný Chris Hayward žije v anglickom Hampshire a fotografovaniu sa venuje posledných 15 rokov. V máji 2021 navštívil s rodinou Cornwall a kúpil si lacný fotoaparát z druhej ruky, aby si výlet nafotil. Obdivuhodné vidiecke domy sa rýchlo stali jeho obľúbenou témou a Cotswolds jeho obľúbenou lokalitou.

„Bol som uchvátený,“ povedal Chris pre denník Epoch Times. „Každý v detstve číta knihy a vidí tie rozprávkové domčeky so slamenými strechami… pre mňa je to také očarujúce a malebné. Prenesie vás to o dvesto-tristo rokov späť, keď na cestách jazdili kone a koče, neboli autá, bolo menej ľudí a na svete bolo menej problémov.“

Chris zdieľa svoju prácu na Instagrame a začal predávať tlačené fotky prostredníctvom svojej webovej stránky. Dúfa, že uprostred chaosu globálnych udalostí a úderných tituliek novín jeho fotografie poskytnú ľuďom možnosť „zažiť svet, kde je všetko pokojné a pekné, hoci len na päť minút; aspoň tak získajú pocit, že nie všetko na svete je zlé“.

Canterbury, Kent, Spojené kráľovstvo, fotografia z apríla 2022 (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)
Dedina Sherrington, Wiltshire, Spojené kráľovstvo. (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)
Chris Hayward, 40 rokov (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)

Predtým, ako sa Chris vydá na cestu, zistí si o vybranom mieste čo najviac informácií. Svoje obľúbené fotografické lokality navštívil už viackrát, ale rád sa do nich vracia, aby zachytil pohľady a uhly, ktoré mu predtým unikli. Potom si miesto vyškrtne z mapy a vyberie si iné.

Jeho obľúbeným ročným obdobím je jeseň a Chris najradšej vyráža s fotoaparátom von za úsvitu, skôr než sa objavia turisti. „Je to príjemné a kľudné. Môžem zachytiť scénu, krajinu a výhľady také, aké sú, jednoducho prirodzene,“ vysvetľuje.

Chris sa niekedy stretáva s majiteľmi nehnuteľností, ktoré fotografuje. Mnohí z nich prejavujú záujem o jeho prácu. Niektoré domy vlastní National Trust, národná organizácia, starajúca sa o ochranu pamiatok. Chris si v nej vybavil členstvo, aby sa k nim mohol dostať. Niektorí správcovia pamiatkových objektov dokonca vyhľadávajú jeho práce, aby ich mohli zdieľať na svojich vlastných webových stránkach.

Bibury, Cotswolds, Gloucestershire, Spojené kráľovstvo, fotografia z októbra 2021 (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)
Highgate Highgate v Londýne, fotografia z októbra 2022 (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)

Chrisovu najobľúbenejšiu budovu – súkromný dom v areáli Longleat Safari Parku – bolo trochu náročné nájsť. „Videl som ho na Pintereste. Bohužiaľ, neuvádzali jeho polohu. Našťastie sa mi ho po množstve práce a hľadania podarilo nájsť… trvalo mi to tri mesiace, ale dom je pravdepodobne môj najobľúbenejší.  Je jednoducho na samote uprostred lesa. Je tam taký pokoj. Našťastie som ho zachytil, keď sa z neho dymilo. To mu dodalo efekt.“

Les Longleat vo Wiltshire v Spojenom kráľovstve v októbri 2021 (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)
Gold Hill, Shaftesbury, Dorset, Spojené kráľovstvo, v marci 2022. (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)

Dnes už Chris vymenil svoj starý fotoaparát za Sony Alpha 7 III s 24 – 105 mm objektívom, pridal dron na letecké zábery a gimbal na nakrúcanie videí na telefón. Okrem fotenia robí aj videá, aby mal divák pocit, že je s ním.

„Páči sa mi, keď ma ľudia môžu sledovať a majú pocit, že sú pri tom,“ vysvetlil.

Chris používa manuálne nastavenia na svojom fotoaparáte, aby správne zachytil svetlo počas meniacich sa hodín svitania a súmraku. Sprostredkovať zážitok z vidieckeho života môže byť podľa neho „celkom zložité“, pretože fotografie musia byť teplé, farebné a pôsobiť útulne.

„Akonáhle sa zmení svetlo, musíte sa prispôsobiť, ale zistil som, že práve pomocou manuálneho nastavenia môžete získať jasnejší obraz. Skutočne to pomáha s hĺbkou a charakterom pohľadov. Na úpravy používam program Lightroom, ale snažím sa ho nepoužívať príliš často, pretože [ľudia] chcú na snímkach vidieť autentickosť.“

„Mnohí sa ma pýtajú: Prosím, môžete nám ukázať vnútro domu? Lenže on bohužiaľ nie je môj. Mohlo by to vyzerať trochu zvláštne, keby som začal klopať a pýtať sa, či môžem vstúpiť!“

Chris je profesne projektantom u výrobcu zdravotníckych prístrojov, ale sníva o tom, že fotenie sa stane jeho povolaním na plný úväzok. „Rád by som cestoval po svete a fotografoval pre spoločnosti, ktoré chcú prezentovať svoje destinácie, dediny, mestá. To je to, čo by som rád robil,“ hovorí.

Ďalšie Chrisove práce:

Honington, Cotswolds, Warwickshire, Spojené kráľovstvo, fotografia z apríla 2022 (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)
Vicars Close, Wells, Spojené kráľovstvo, fotografia z januára 2022 (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)
Castleton, Derbyshire, Spojené kráľovstvo, jún 2022 (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)
Hook Norton, Cotswolds, Oxfordshire, Spojené kráľovstvo, jún 2022 (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)
Rye, Východný Sussex, Spojené kráľovstvo, máj 2021 (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)
Dedina Mill Dale, Derbyshire, Veľká Británia, v máji 2022 (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)
Snowshill, Cotswolds, Gloucestershire, Veľká Británia, fotografia z októbra 2022 (S láskavým dovolením Chrisa Haywarda)


Z anglického originálu preložili Ondřej Horecký a LS.

Prečítajte si aj