Pondelok 16. júna, 2025
(Ilustračná fotografia (Racool_studio / Freepik)
»

Domáce likéry bez alkoholu: 4 jednoduché recepty, ktorými spravíte radosť každému

Konzumácia alkoholu vplýva na celý organizmus a pôsobí na rôzne časti tela a mozgu. Má vplyv na krvný tlak a aj rytmus nášho srdca, ktorý sa užitím alkoholu zrýchľuje a môže stiahnuť cievy, čo môže následne spôsobiť zvýšenie krvného tlaku. Má vplyv aj na tráviaci systém. Pitím alkoholu sa môže žalúdok sťahovať, čo spôsobuje nevoľnosti a bolesti brucha, následkom čoho vznikajú ochorenia tráviaceho ústrojenstva.

Alkohol sa tiež skrýva  za viacerými psychickými ochoreniami. Pri nepravidelnej konzumácii napomáha uvoľneniu sa a ľahšiemu zaspatiu, časom však spôsobuje problémy so spánkom. Je dokázané, že pri častom pití alkoholu sa prehlbujú depresie, stavy úzkosti a poruchy správania. Pitie alkoholu podporuje skrytú agresivitu a môže viesť aj k výpadkom pamäte. 

Vyskúšajtie tieto jednoduché recepty na likéry bez alkoholu, vhodné aj pre vaše deti.

Karamelový likér bez alkoholu

Ilustračná fotografia (Ric Rodrigues / Pexels)

Potrebujeme:

2 konzervy kondenzovaného salka (jedno sladké a jedno nesladené)

Puding vanilkový alebo karamelový

Mlieko

Postup:

Salká uvaríme v konzerve 45 minút, po vychladení rozmixujeme s uvareným pudingom a precedíme cez sitko do fliaš.

Pri podávaní môžeme pridať ľad alebo aj rozriediť s troškou kokosového mlieka

Vaječný likér nealko

Ilustračná fotografia (Kaboompics .com / Pexels)

Potrebujeme:

3 žĺtka

3 PL práškového cukru

1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka

500 ml mlieka

Rumová aróma – 1 kávová lyžička

Postup:

Žĺtky rozšľaháme  s cukrom do peny, potom pridáme konzervu sladeného mlieka, rozriedime s mliekom a nakoniec prevoňiame rumovou arómou. Skladujeme v chlade.

Zdravý kávový likér       

Ilustračná fotografia (Pexels)

Potrebujeme:

500 ml kokosového mlieka

100 ml ryžového mlieka

100 ml silného espressa

Vanilková aróma alebo vanilkový struk (stačí malý kúsok)

60 g medu

40 g horkej čokolády (70% a viac)

Postup:

Kokosové mlieko zmiešame s ryžovým a pridáme espresso a vanilkový struk (arómu), privedieme do varu, varíme 10-15 minút. Keď zmes trochu zhustne, pridáme med a rozpustenú čokoládu. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť. Potom do zmesi pridávame postupne žĺtky, znova privedieme do varu a necháme 5 až 7 minút variť, pokým zmes nezačne hustnúť. Potom odstavíme a necháme chladiť v chladničke 5-6 hodín. Následne podávame s ľadom. V chladničke vydrží 3-4 dni.

Banánový likér bez alkoholu

Ilustračná fotografia (Racool_studio / Freepik)

Potrebujeme:

3 stredne veľké zrelé (prezreté) banány

300 ml kokosového mlieka

1 konzerva sladeného salka

Vanilkový struk alebo aróma

Postup:

Banány rozpučíme a zmiešame s 300 ml mlieka, pridáme vanilkový struk a privedieme do varu. Dáme schladiť. Pridáme salko a do hladka rozmixujeme (vanilkový struk pred mixovaním vyberieme). Ak je zmes hustá, zriedime ju s kokosovým mliekom. Podávame s kockou ľadu. Uskladňujeme v chladničke.

S čím kombinovať likéry?

Vybrané nealkoholické likéry sa skvele hodia k sladkým jedlám, čokoládovým či ovocným dezertom. Tiež sa používajú ako poleva na sorbety a zmrzliny. Môžu sa podávať aj do kávy či čaju. Pri kombinácii s dezertnými syrmi sa zvýrazní ich chuť. Tiež sa zvyknú používať pri varení ako príchuť do jedál.

Pri konzumácii týchto likérov si nemusíte dávať pozor, koľko ich vypijete.

Váš názor nám pomôže tvoriť lepší obsah. Ako sa vám páčil tento článok?

Prečítajte si aj