Sobota 27. júla, 2024
(Zľava) podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie v areáli Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024. (FOTO TASR - Ján Krošlák)

Vinu za atentát nesú aj politici kvôli ich hrubej rétorike, tvrdí politológ. Kto zastúpi premiéra?

Novodobá história Slovenska si brutálny čin atentátu na jedného z najvyšších ústavných činiteľov ani nepamätá. Legislatíva však počíta s dočasnou neprítomnosťou premiéra a stanovuje, kto ho bude zastupovať počas jeho absencie. Koalícia z eskalácie stavu v krajine viní médiá a opozíciu, druhá strana volá po pokojných riešeniach a vníma útok na demokraciu. Politológ hovorí o výraznej polarizácii v spoločnosti a pripomína, že vinu na včerajších dôsledkoch nesieme my všetci vrátane politikov a ich burcujúcej rétoriky.

Kto zastúpi postreleného premiéra v jeho neprítomnosti

Aj vo výnimočných situáciách, akou bol atentát na premiéra, slovenská legislatíva počíta s možnosťou personálnej absencie jedného z najvyššie postavených ústavných činiteľov. Podľa politológa Radoslava Štefančíka je náhrada za neprítomnosť premiéra v našom právnom poriadku riešená len čiastočne.

„V tomto prípade hovorí kompetenčný zákon, že v prípade absencie predsedu vlády ho zastupuje poverený podpredseda vlády,“ povedal politológ a uviedol, že predseda vlády musí svojho zástupcu poveriť ústne. Situácia je komplikovanejšia, ak je predseda vlády v bezvedomí. Ústava v takom prípade explicitne neustanovuje, aký je ďalší postup. 

Podpredsedov vlády je však niekoľko a tí by sa mali medzi sebou dohodnúť, resp. vláda ako kolektívny orgán rozhodne, ktorý z vicepremiérov bude zastupovať premiéra počas jeho absencie. Mohol  by to byť podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák, ktorý je považovaný za pravú ruku Roberta Fica (obaja Smer-SD) a je teda logicky najpravdepodobnejším náhradníkom. Zastupovať premiéra by mohla aj podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nom. SNS) či podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD). Do úvahy pripadá možnosť rozdeliť zastupovanie vo vymedzených oblastiach medzi viacerých vicepremiérov.

„V Ústave sa nehovorí, ako dlho môže zastupovať podpredseda vlády absentujúceho predsedu vlády. Predpokladám, že to nebude trvať niekoľko mesiacov, možno ani nie týždňov,“ uviedol Štefančík. Ak by však nastala situácia, že premiér by nemohol vykonávať funkcie dlhšie obdobie, môže sa rozhodnúť, že podá demisiu. Následne prezident SR poverí zostavením vlády iného člena koalície a parlament musí novej vláde vyjadriť podporu.

Vinu nesie podľa politológa celá spoločnosť vrátane politikov

Podľa politológa Miroslava Řádeka z Trenčianskej Univerzity je atentát na predsedu vlády vyvrcholením polarizácie spoločnosti. „Žiaľ, udalosti, ktoré sme dnes mali možnosť vidieť zo záznamu, sú vyvrcholením práve polarizácie spoločnosti prostredníctvom aj ďalších tém, nie len naťahovania politickej opozície a vládnej koalície,“ uviedol politológ v RTVS, pričom mal na mysli napríklad vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, či streľbu s vraždou pred bratislavským barom.

Znepokojuje ho fakt, že by sa podobný čin mohol zopakovať a ohrození sú ďalší politici. „V túto chvíľu mám jednu veľkú obavu, že streľba z Handlovej na predsedu vlády nebola jediná. Pretože zajtra môžu podobné výstrely padnúť na opozičných politikov, ako je predseda Progresívneho Slovenska alebo predseda hnutia Slovensko,“ skonštatoval Řádek.

V relácií na TA3 sa vyjadril, že vina leží na nás, na spoločnosti, ako celku a pripomenul, že emotívne vyjadrenia koalície, ktorými obviňujú médiá, akokoľvek boli šokovaní, či nahnevaní, nie sú na mieste. „Mali by si uvedomiť, že na tom, čo sa dnes premiérovi stalo, nesú vinu aj oni.” 

Podľa slov Řádeka za situáciu v spoločnosti nenesú vinu médiá či ideologické tábory (liberáli, progresívci), ale stojí za tým prehnaná vulgárna až hrubá rétorika ľudí, na ktorých reagoval aj strelec z Handlovej. Politológ si myslí, že ak by aj politici vystupovali pokojnejšie, bez invektív, rovnako by sa chovalo aj politické publikum.

Viacerí koaliční poslanci vinia médiá a opozíciu

„Chcem vyjadriť ťažké znechutenie nad tým, čo ste tu vy páchali posledné roky. Vy, liberálne médiá, politická opozícia, akú nenávisť ste voči Robertovi Ficovi šírili, šibenice ste mu stavali,“ povedal rozhorčene podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD) na pôde Národnej rady (NR) SR po tom, čo bola schôdza prerušená.

Predseda koaličnej SNS Andrej Danko bol v prejave ešte emotívnejší, so slzami v očiach vyhlásil: „Pre SNS sa v tejto etape začína politická vojna.“ Do vojny sa chystá po boku premiéra a budúceho prezidenta Petra Pellegriniho. Danko avizoval zmeny v médiách a uviedol, že sa Matovič a ďalší budú spovedať za to, čo spôsobili. „Urobíme zákonné zmeny tak ako v RTVS a garantujem vám, že už sa nebudem okúňať,“ uzavrel. „Pán Šimečka tu s nami chcel byť. Nech ide do Denníka N. Nech ide medzi tých ľudí, čo toto spôsobili,“ odkázal Danko opozičnému podpredsedovi parlamentu.

Peter Žiga, podpredseda Hlasu-SD a podpredseda parlamentu poverený riadením NR SR namiesto Pellegriniho, sa snažil atmosféru medzi poslancami skôr upokojovať. „Stojíme pred výzvou, ako upokojiť spoločnosť a viesť dialóg,” povedal.

Minister obrany Kaliňák a minister vnútra Matúš Šutaj-Eštok (Hlas-SD) vyzvali občanov, aby „na nenávisť neodpovedali nenávisťou”. Šutaj Eštok vyčítal médiám a občanom aktívnym na sociálnych sieťach, že prispeli k atmosfére, ktorá viedla k streľbe na premiéra.

„Chcem vyzvať verejnosť, chcem vyzvať vás novinárov, chcem vyzvať všetkých politikov, aby sme prestali šíriť nenávisť. Chcem vyzvať všetkých občanov, ktorí po tomto bezprecedentnom ohavnom akte na sociálnych sieťach túto nenávisť šírili, aby s tým okamžite prestali,” povedal na tlačovej konferencii s tým, že včerajší deň označil za najsmutnejší deň pre demokraciu na Slovensku.

Opozícia prosí o upokojenie

Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (Za ľudí) vyjadrila rozhorčenie nad reakciou niektorých koaličných poslancov: „Je poľutovaniahodné, že niektorí politici zneužívajú túto tragickú udalosť na to, aby ďalej šírili nenávisť voči médiám alebo voči opozícii, hoci ani médiá, ani opozícia s útokom staršieho muža nemajú absolútne nič spoločné.”

Predseda PS Michal Šimečka vyzval politikov, aby neprispievali k stupňovaniu napätia. „Teraz je čas na politické zmierenie, nie na nové útoky.“ Neskôr na sociálnej sieti atentát ostro odmietol: „Ostro odmietam dnešný útok na premiéra Roberta Fica a veľmi dúfam, že bude v poriadku. Teraz musíme všetci prispieť k upokojeniu spoločnosti a zdržať sa akýchkoľvek vyjadrení a krokov, ktoré môžu prispieť k stupňovaniu napätia. Ide o útok na každého z nás a na slovenskú demokraciu.”

„Robert Fico je môj dlhoročný politický súper. To je politika. Ako človeku mu však prajem skoré uzdravenie a hlboko odsudzujem akékoľvek násilie,“ zverejnil expremiér, dnes opozičný poslanec za hnutie Slovensko Igor Matovič.

Na zdrvujúce udalosti v podobnom duchu reagoval aj ďalší opozičný politik. „Súboj politických názorov má prebiehať v diskusiách a so slovami, nie na ulici a so zbraňami. Chcel by som tiež poprosiť všetkých politikov, aby situáciu upokojovali a neeskalovali ju ďalej,“ uviedol na sociálnej sieti predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling. Informácie o postrelení premiéra označil za „hrôzostrašné“ s tým, že odsudzuje akékoľvek útoky na politikov a verí, že premiér sa čoskoro uzdraví.

Predseda hnutia KDH Milan Majerský rovnako prosí o upokojenie. Na sociálnej sieti napísal: „Útok na premiéra je útokom na Slovenskú štátnosť a suverenitu. V tento moment je nevyhnutné spraviť všetko preto, aby sme spoločnosť upokojili. Agresivitu, násilie a útoky na politikov, ako i iných verejných činiteľov, jasne odsudzujeme. Premiérovi prajeme skoré uzdravenie a myslíme na neho v modlitbách.“

Prečítajte si aj