Sobota 27. júla, 2024
Juraj Zábojník (Foto: FB J.B. / Wikipedia, CC BY-SA 4.0)

Bezpečnostný analytik upozorňoval na zvýšenú potrebu ochrany premiéra už pred týždňom. Premiér útok predpovedal

Slovenský bezpečnostný analytik a bývalý šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník v posledných dňoch vnímal súčasnú spoločenskú ako aj zahraničnú situáciu ako veľmi vyhrotenú a údajne odporúčal zvýšiť bezpečnosť premiéra. 

„Hovoril som už pred pár dňami: zvýšte bezpečnosť premiéra, situácia je veľmi vážna aj vzhľadom k tomu, čo hovoria aj sociológovia – spoločnosť je polarizovaná, spoločnosť sa rozdelila, je tu strašne veľa násilnosti,” povedal pre TA3.

Po prezidentských voľbách sa aj premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadroval o nebezpečnej atmosfére v spoločnosti. Za vinu to dával najmä médiám, ktoré podľa neho podnecujú voličov Progresívneho Slovenska, aby po uliciach nadávali vládnym politikom a občanov, ktorí nevolia ich stranu považovali za menejcenných. „Ja už len čakám, kedy sa táto frustrácia tak intenzívne prehlbovaná Denníkom N, Smečkom, či Aktualitami pretaví do vraždy niektorého z popredných vládnych politikov. A to nepreháňam ani milimeter,” povedal vo videu na sociálnej sieti.

Prípravu ochranných zložiek zhodnotil Zábojník v živom vysielaní ako nedostatočnú. „Trošku ma vyrušuje to, čo robila operatíva. Zdalo sa mi, že tam bolo veľmi veľa ochrancov, čo je dobré, ale nastal tam nejaký chaos, nebolo to nijak koordinované.”

Zákrok ochranky bol podľa neho veľmi pomalý a nemalo dôjsť k toľkým výstrelom. Analytik uviedol, že keď útočník vystrelí raz, a nie sú urobené patričné opatrenia, a je schopný vystreliť ešte niekoľkokrát, mal by za to niekto niesť zodpovednosť. “Nikoho som nevidel, že by skočil pred premiéra,” zhodnotil situáciu. 

Podľa českého bezpečnostného experta Zdeňka Charváta „neskorá reakcia vo chvíli útoku bola strašná, všetci sa len prizerali a nikto nič nerobil“. Na obranu ochrankárov však dodal, že situácia bola veľmi obtiažna a ich následný postup bol správny.

Zábojník navyše kritizuje neprítomnosť záchranného vozidla. Na takýchto akciách musí byť podľa neho vždy prítomná záchranná služba, ktorá v akútnom prípade, kedy môžu rozhodovať sekundy, prevezie ústavného činiteľa do nemocnice. V prípade atentátu na premiéra Fica tam žiadna záchranná služba nebola a prevážali ho do nemocnice vládnym vozidlom. Z dostupných záberov analytik usudzuje, že pri zásahu prevládal chaos a ochranka nemala dostatočne nacvičené formácie pre rýchlu reakciu a okamžité vzatie zraneného do záchranného vozidla.

Prečítajte si aj