Sobota 27. júla, 2024
Juraj Cintula (Foto: FB / Hnutie Proti násiliu)

Juraj Cintula vyzýval k nenásiliu, jeho politické názory sa menili

Juraj Cintula, ktorý v stredu (15. 5.) strieľal na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), sa v súčasnosti nachádza v cele Národnej kriminálnej agentúry v Nitre. Za skutok mu podľa Markízy hrozí 25 rokov až doživotie. 

Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) útočník nepatrí do žiadnej radikalizovanej politickej skupiny, pravicovej ani ľavicovej. „Ide o osamelého vlka, ktorého kroky a konanie bolo akcelerované po prezidentských voľbách, nakoľko bol nespokojný s výsledkom prezidentských volieb,“ ozrejmil minister.

Na prípad bolo Generálnou prokuratúrou SR uvalené informačné embargo. Šutaj Eštok uviedol len, že polícia pracuje s jedinou verziou – páchateľ je obvinený z úkladného trestného činu vraždy v štádiu pokusu. Minister označil pokus o vraždu za politicky motivovaný. Dôvodom mali byť kroky súčasnej vlády, s ktorými útočník na základe informácií z médií nesúhlasil. Minister konkrétne spomenul zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine, zásah do RTVS alebo odvolanie Jána Mazáka zo súdnej rady.

Juraj Cintula bol dlhoročným členom Literárneho klubu Dúha v Leviciach a rovnako aj členom Spolku slovenských spisovateľov. Na stránke databazeknih.cz je pod jeho menom uvedených 6 kníh. Oba literárne spolky jeho konanie v priebehu niekoľkých hodín odsúdili a jeho členstvo s okamžitou platnosťou zrušili.

Rovnako v rámci literárnych spolkov spolupracoval aj s Maticou slovenskou. Inštitúcia sa však dôrazne ohradila voči tvrdeniam, že by niekedy patril aj k jej členom. „Juraj Cintula nie je členom Matice slovenskej, dokonca v minulosti ostro vystupoval proti samotnej ustanovizni a jej vedeniu.”

Maďarský novinár Szabolcs Panyi informoval na X (predtým Twitter), že Cintula sa v minulosti stretával s prorusky orientovanou skupinou Slovenskí branci. Ich líder mal byť dokonca osobne vycvičený bývalými vojakmi ruských jednotiek Specnaz. Specnaz je ruské označenie jednotiek zvláštneho určenia ruských ozbrojených síl ministerstva vnútra, ministerstva obrany, pohraničných, výsadkových, námorných vojsk a špeciálnych jednotiek prieskumu. 

Slovenskí Branci zdieľali postoje za vystúpenie Slovenska z NATO a inklinovali k ideám slovanskej jednoty. Spoločnú reč našli aj s bývalým politikom a predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti Jánom Čarnogurským alebo Jozefom Hambálkom zo slovenskej verzie motorkárskej skupiny Noční vlci.

Cintula v januári 2016 v statuse na Facebooku vysvetľuje, čo ho na Slovenských Brancoch oslovilo. Po prvé to bola ich schopnosť konať bez príkazu štátu – „čo je v pasívnej spoločnosti, ako je tá naša, priam nepochopiteľné.” A po druhé nezištná zanietenosť – „oni si sami za vlastné peniaze zháňajú výzbroj a výstroj. Oni si sami, v čase svojho voľna osvojujú taktiku a stratégiu. Alebo aby sa to naučili v kolektívnom cvičení, vyberú si dovolenku.”

Zmysel skupiny videl hlavne v obrane Slovenska pred migráciou z iných krajín. Prvoradou úlohou skupiny mala byť ochrana obyvateľov, krajiny, tradície a kultúry. „Sú to vlastenci. Ja tým mladým chlapcom a dievčatám verím a vyjadrujem im verejnú podporu,” napísal začiatkom roka 2016.

V inom príspevku z januára 2016 uviedol, že štát už nedokáže chrániť svojich občanov, ani keby chcel, a preto by mali samotní občania chrániť verejný priestor, kým ho „naplnia kriminálne živly“. Slovenskí Branci napokon v októbri 2022 oznámili koniec svojej činnosti.

Cintula však dlho pri Slovenských Brancoch nezostal. Už v máji 2016 na sociálnej sieti opísal logo novozaloženého Hnutia Proti Násiliu. To pozostávalo z dvoch základných prvkov: ohňa a vody. „Oheň je symbolom vášne, nepokoja, ale aj nespokojnosti. Voda je symbolom života. Voda obkolesuje oheň, drží ho na uzde, pod kontrolou. Neeliminuje ho zo života, vášeň je jeho súčasťou. Energiu nespokojnosti treba dať do služieb celku,” vysvetlil.

V hlavnom popise Facebookovej stránky hnutia zas uviedol: „Hnutie Proti násiliu je vznikajúca politická strana, ktorej cieľom je zabrániť šíreniu násilia v spoločnosti. Zabrániť vojne v Európe a šíreniu nenávisti.” V statusoch, ktoré Cintula na stránke uverejňoval, kritizoval kroky vlády, poukazoval na nárast chudoby a extrémizmu vo svete alebo neriešenie migračnej otázky, vždy však zdôraznil aj vyhnutie sa násiliu a agresivite.

V statusoch z roku 2016 kritizuje napríklad vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku, Igora Matoviča, Simonu Petrik, Luciu Ďuriš Nicholsonovú, Martinu Šimkovičovú alebo Richarda Sulíka. V statuse z roku 2017 zas oslavuje kontroverzného komunistického revolucionára Che Guevaru.

V príspevku z roku 2019 označil prezidenta USA Donalda Trumpa za „šaša“ a odsúdil, že Trump odmietol „parížsku zmluvu o globálnom otepľovaní”.

Nasledujúci status z roku 2019 znie „volím Zuzanu Čaputovú“. Bolo to v období pred prvým kolom prezidentských volieb 2019. Neskôr ešte pribudlo niekoľko príspevkov podporujúcich súčasnú prezidentku.

Úplne posledný status stránka Hnutie Proti Násiliu zverejnila v apríli 2022, teda takmer dva mesiace po začiatku rusko-ukrajinského konfliktu. „Aké slovanské bratstvo? Je len agresor a napadnutý,“ napísal autor.

Minister Šutaj Eštok na tlačovke informoval, že Cintula sa zúčastnil viacerých protivládnych protestov organizovaných už od minulého roka. Internetom koluje fotografia Cintulu objavujúcom sa na protivládnom opozičnom proteste proti novele Trestného zákona zo 7. februára 2024. Zverejnil ju vo svojom článku napríklad denník Štandard. Zhodu podôb však stopercentne nepotvrdil.

Zverejnené boli aj zábery atentátnika protestujúceho na aprílovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej. Na videu kričí slová ako „Nech žije Ukrajina“, „Kolaboranti, zradcovia“ alebo „Dosť bolo Fica“.

71-ročný muž sa mal vyjadriť, že je na svoj skutok hrdý. Premiérovi chcel vraj ublížiť, ale nie ho zabiť. Zbraň má v legálnej držbe už okolo 30 rokov. Na premiéra podľa najnovších informácií vystrelil dohromady 5-krát, pričom ho 3-krát zasiahol.

Prečítajte si aj