Sobota 27. júla, 2024
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Literárne spolky sa dištancujú od konania svojho člena. Šimečka odmietol, že Cintula bol členom PS

Muž, ktorý včera spôsobil vážne strelné zranenia premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), bol jedným zo zakladateľov literárneho klubu Dúha. Jeho predsedníčka Mária Cibulová dnes ráno zverejnila oficiálne stanovisko, v ktorom Cintulov čin v mene klubu ostro odsudzuje. „Zaregistrovali sme túto správu s absolútnym rozhorčením a nekompromisným odsúdením takého správania.“

Literárny klub Dúha sa podľa jej slov hlási k odkazu prozaika, básnika a scenáristu Andreja Chudobu zosobňujúceho pravdu, dobro a ľudskosť. Klub striktne dodržiava zásadu apolitickosti. „Z tohto dôvodu ostro odsudzujeme, že podľa aktualizovaných informácií útočník konal z politických dôvodov, a práve preto sa vedenie Literárneho klubu Dúha jednohlasne rozhodlo, že počnúc dnešným dňom je jeho členstvo v našom klube s okamžitou platnosťou zrušené,“ píše Cibulová.

Atentátnik v stredu (15. 5.) v uniknutom videu uviedol, že nesúhlasí s politikou vlády, likvidáciou masmédií, útokmi na RTVS či odvolaním Jána Mazáka zo súdnej rady. Cintula figuruje aj na záberoch z protestov Progresívneho Slovenska, na ktorých sa často skloňuje práve meno Roberta Fica. Zverejnené boli aj zábery atentátnika protestujúceho na predchádzajúcom rokovaní vlády v Dolnej Krupej. Na videu z konca apríla kričí slová ako „Nech žije Ukrajina“, „Kolaboranti, zradcovia“ alebo „Dosť bolo Fica“.

Predseda PS Michal Šimečka sa krátko po zverejnení informácie o atentáte vyjadril, že je zhrozený a šokovaný. Želá premiérovi skoré uzdravenie a PS preruší na dobu neurčitú akúkoľvek politickú aktivitu.

Krátko po atentáte sa začali šíriť informácie, ktoré Cintulu s progresívcami spájajú. Dokonca mal byť členom strany. Šimečka tieto informácie rázne vylúčil a varoval pred šírením nepravdivých informácii, ktoré by mohli viesť k ďalšej eskalácii napätia v spoločnosti. „Jednoznačne odmietame, že by bol členom nášho hnutia. Neexistuje ani vôbec žiadne iné jeho prepojenie na našu stranu alebo našich členov. Ostro odsudzujeme jeho ohavný čin,“ uviedol predseda PS.

Od Cintulu sa dištancuje aj Spolok slovenských spisovateľov. Vedenie spolku reagovalo na správu o atentáte na premiéra Fica „rezolútnym a absolútnym odmietnutím“ a vyradilo ho z radu svojich členov. Jeho brutálny čin nemá podľa nich v dejinách Slovenska obdoby. „Sme si vedomí a ostro odsudzujeme, že podľa aktualizovaných informácii útočník konal z politických dôvodov. V tomto kontexte sú spolupáchateľom a vinníkom všetky liberálne média, ktoré občanov nepriamo navádzajú na takéto skratové konanie,“ konštatuje vedenie SSS. Zároveň vyzýva médiá k zastaveniu šírenia nenávisti a podnecovaniu k podobným útokom.

Prečítajte si aj