Nedeľa 19. mája, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (foto: SERGEI CHUZAVKOV/AFP via Getty Images)

Ukrajina prešetrí abnormálny nárast počtu mužov v odvodovom veku, ktorí sa hlásia na vysokú školu

Ukrajinská vláda bude vykonávať náhodné kontroly na univerzitách v celej krajine, k čomu ju priviedol takmer 2 000%-ný nárast žiadostí mužov v odvodovom veku od začiatku vojny s Ruskom pred viac ako dvoma rokmi.

Ukrajinská Štátna služba pre kvalitu vzdelávania, agentúra ministerstva školstva poverená dohľadom nad vzdelávacími štandardmi uviedla, že preverila štátne údaje o mužoch narodených v rokoch 1964 až 1994, ktorí v rokoch 2021 až 2023 nastúpili alebo sa vrátili do denného štúdia.

Agentúra uviedla, že analýza naznačuje abnormálny nárast počtu študentov zapísaných do programov vysokoškolského a odborného pregraduálneho vzdelávania – nárast o 1 880 percent v roku 2022, keď takmer 10 rokov trvajúci rusko-ukrajinský konflikt prerástol do plnohodnotnej invázie.

„Najväčší nárast bol zaznamenaný v súkromných vzdelávacích inštitúciách, na všetkých typoch vysokých škôl a tiež v niektorých štátnych inštitúciách,” uviedla agentúra 5. apríla s tým, že tieto štátne školy v roku 2021 nezapísali do tejto vekovej kategórie ani jedného muža.

Podľa súčasnej ukrajinskej brannej politiky zápis do prvého ročníka vysokej školy oslobodzuje mužov od odvodu do vojenskej služby na tri až štyri roky v závislosti od študijného odboru. Táto politika by sa však mohla zmeniť, keď Ukrajina zistí, že potrebuje viac mužov v prvej línii.

Podľa ukrajinskej vlády sa väčšina týchto uchádzačov v odvodovom veku snažila zapísať do programov s najnižšími nákladmi a minimálnymi vstupnými požiadavkami, napríklad do programov, ktoré nevyžadujú viac ako motivačný list. V skutočnosti sa v rokoch bezprostredne po ruskej invázii len malý zlomok osôb v odvodovom veku dostal na vysokú školu na základe predloženia výsledkov štandardizovaných testov.

Pokiaľ ide o študijné odbory, agentúra uviedla, že najnižší nárast počtu študentov zaznamenali inštitúcie v oblasti medicíny a iných odborov, ktoré si vyžadujú prísne akademické požiadavky alebo rozsiahlu predchádzajúcu odbornú prípravu.

Celkovo tento dramatický nárast počtu študentov predstavuje obrovskú záťaž pre rozpočty a pracovnú silu univerzít do takej miery, že hrozí, že nebudú schopné plniť svoje povinnosti vyplývajúce z ukrajinského zákona o vzdelávaní, varovala agentúra.

„V takejto situácii vidí služba významné riziká, ktoré môžu spôsobiť dlhodobé negatívne dôsledky,” uviedla a prisľúbila, že bude vykonávať námatkové kontroly vysokých škôl do konca tohto akademického roka.

Oznámenie prichádza v čase, keď Kyjev prijal sériu opatrení na rozšírenie brannej povinnosti, keďže vojna s Ruskom trvá už tretí rok.

Ukrajinský parlament 11. apríla schválil veľmi kontroverzný zákon, okrem iného zakazujúci mužom, včas nereagujúcim na povolávacie rozkazy, riadiť auto a umožňuje odsúdeným, ktorým bol predtým zakázaný vstup do armády, slúžiť výmenou za podmienečný trest. Návrh zákona tiež ukladá miestnym samosprávam a polícii zákonnú povinnosť pomáhať armáde pri mobilizačných akciách.

Jeho konečná verzia však neobsahuje demobilizačnú klauzulu, umožňujúcu vojakom vrátiť sa domov po 36 mesiacoch služby, čo bolo pred vojnou štandardom.

Návrh zákona vstúpi do platnosti po schválení ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskyjm, keď začiatkom tohto mesiaca podpísal zákon znižujúci vekovú hranicu pre povolanie do armády z 27 na 25 rokov.

Rusko, ktoré má vlastné problémy s ľudskými zdrojmi a logistikou, údajne v poslednom čase zaznamenáva nárast počtu odvedencov.

Za posledných 10 dní sa prihlásilo približne 16 000 ľudí, uviedlo 3. apríla ruské ministerstvo obrany a výsledok pripísalo pobúreniu verejnosti nad marcovým teroristickým útokom na moskovskú koncertnú halu, ktorý si vyžiadal životy viac ako 140 ľudí a stovky ďalších zranil. K masakru sa prihlásila islamská teroristická skupina ISIS-K so sídlom v Afganistane.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj