Pondelok 20. mája, 2024
Kurt Campbell, vtedajší námestník ministra zahraničných vecí USA pre záležitosti východnej Ázie a Tichomoria, reční na tlačovej konferencii na veľvyslanectve USA v Kuala Lumpure v Malajzii 13. decembra 2012. (Saeed Khan/AFP via Getty Images)

USA: Ak Rusko získa územie na Ukrajine, zodpovednosť bude niesť Čína

Námestník amerického ministra zahraničných vecí Kurt Campbell uviedol, že Čína bude niesť zodpovednosť za to, ak Rusko získa na Ukrajine územie, vzhľadom na utužujúce sa spojenectvo medzi Pekingom a Moskvou.

Na podujatí Town Hall, ktoré 9. apríla usporiadal Národný výbor pre americko-čínske vzťahy, K. Campbell povedal, že zachovanie mieru a stability v Európe je dlhodobo prioritou vlády USA a jej „historicky najdôležitejšou misiou“.

„Ak budú ruské útoky pokračovať a získajú územie na Ukrajine, zmení to rovnováhu síl v Európe spôsobom, ktorý je z nášho pohľadu skutočne neprijateľný,“ povedal. „Číne sme to povedali priamo: Ak to bude pokračovať, bude to mať vplyv na vzťahy medzi USA a Čínou – nebudeme sedieť a hovoriť, že je všetko v poriadku.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno varoval, že Rusko môže začať novú ofenzívu v máji alebo v lete.

„Nebudeme to vnímať len ako ruský jedinečný súbor aktivít, ale ako spojený súbor aktivít podporovaný Čínou [a] aj Severnou Kóreou,“ povedal K. Campbell. „Je to v rozpore s našimi záujmami. A v tejto veci sme sa voči [čínskym orgánom] vyjadrili jasne a transparentne.“

Jeho vyjadrenia prišli deň po tom, ako sa ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov stretol v Číne s vodcom Čínskej komunistickej strany (ČKS) Si Ťin-pchingom v rámci prejavu solidarity medzi oboma susedmi. Niekoľko týždňov pred ruskou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022 ruský prezident Vladimir Putin a Si Ťin-pching povýšili bilaterálne vzťahy na partnerstvo „bez hraníc“.

Podľa oficiálnych údajov Číny sa obchod medzi Čínou a Ruskom v roku 2023 vyšplhal na 240 miliárd dolárov, čo predstavuje nárast o 26,3 % oproti predchádzajúcemu roku.

Približne polovica ruského vývozu ropy a ropných produktov v roku 2023 smerovala do Číny, uviedla ruská štátna tlačová agentúra TASS v decembri 2023 s odvolaním sa na ruského podpredsedu vlády Alexandra Novaka.

Čína sa podľa K. Campbella rozhodla „poskytnúť potrebné prostriedky, pokiaľ ide o obrábacie stroje, možnosti spoločného využívania, celú škálu kapacít, ktoré v podstate umožnia Rusku opätovné vybavenie“.

2. apríla prezident USA Joe Biden v telefonickom rozhovore so Si Ťin-pchingom vyjadril obavy z čínskej „podpory ruskej obrannej priemyselnej základne a jej vplyvu na európsku a transatlantickú bezpečnosť“, uvádza sa v správe Bieleho domu.

Pred telefonátom sa o rovnakej otázke zmienil aj vysokopostavený úradník, keď hovoril s novinármi.

„Skutočne sme videli, že ČĽR [Čínska ľudová republika] začala pomáhať obnovovať ruskú obrannú priemyselnú základňu, v podstate dopĺňa obchod  európskych partnerov, pomáha poskytovať komponenty, ktoré nás pomaly posúvajú k zvyšovaniu ruských kapacít na Ukrajine,“ povedal úradník.

Ministerstvo obchodu zaradilo viac ako 40 čínskych subjektov na svoj zoznam na kontrolu vývozu za údajné dodávky pre ruský vojenský a obranný priemysel.

Ukrajinský predstaviteľ v apríli 2023 pre agentúru Reuters uviedol, že ukrajinské sily našli v ruských zbraniach nájdených na bojisku elektroniku čínskej výroby.

K. Campbell zdôraznil, že Si Ťin-pching venoval svojmu vzťahu s prezidentom Putinom celosvetovo najväčšie úsilie, stretol sa s ním mnohokrát – dokonca až 50-krát – a strávili spolu stovky hodín. Cieľom bolo nadviazať partnerstvo.

Putin pricestoval do Číny, aby sa v októbri 2023 zúčastnil na fóre propagujúcom čínsku iniciatívu Hodvábna cesta. Ruský líder sa stretol so Si Ťin-pchingom a uviedol, že úzka koordinácia zahraničnej politiky medzi oboma krajinami je „mimoriadne potrebná“.

Minulý mesiac agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje informovala, že Putin v máji odcestuje do Číny na rokovania so Si  Ťin-pchingom.

K. Campbell tiež uviedol, že Bidenova administratíva zvažuje zmiernenie odporúčaní pre občanov cestovať do Číny.

„Chcel by som len jednoducho povedať, že túto otázku určite aktívne zvažujeme,“ povedal.

V súčasnosti je Čína v cestovných odporúčaniach ministerstva zahraničných vecí uvedená ako destinácia „úrovne 3: zvážte cestovanie“ s upozornením na riziko „svojvoľného presadzovania miestnych zákonov“ vrátane zákazov vycestovania.

Ministerstvo varovalo: „Občania USA, ktorí cestujú alebo sa zdržiavajú v ČĽR, môžu byť zadržaní bez prístupu ku konzulárnym službám USA alebo bez informácií o ich údajnom trestnom čine. Občania USA v ČĽR môžu byť podrobení výsluchom a zadržiavaniu bez spravodlivého a transparentného zaobchádzania podľa zákona.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj