Sobota 27. júla, 2024
Pozorovacie lietadlá mimovládnych organizácií pravidelne vyhľadávajú plavidlá v núdzi a nasmerujú záchranárov na ich miesto (Image by alexeyzhilkin on Freepik)
»

Taliansko zakázalo mimovládkam využívať letiská pri migračných trasách

Talianske orgány v pondelok 6. mája oznámili, že lietadlám mimovládnych organizácií zakázali vzlietnuť z piatich talianskych letísk v blízkosti migračných trás v Stredozemnom mori. Charitatívne organizácie tento krok odsúdili a jedna z nich zákaz priamo porušila.

Neziskové organizácie pomáhajúce migrantom dostať sa do Európy majú od tohto týždňa zakázané využívať letiská na ostrovoch Sicília, Lampedusa a Pantelleria, kam smeruje najväčší počet utečencov. Rozhodnutie obmedziť lety mimovládnych organizácií vydal taliansky úrad pre civilné letectvo (ENAC), ktorý spadá pod ministerstvo dopravy.

Podľa vyhlášky tieto civilné lietadlá nielenže porušujú „regulačný právny rámec pre pátracie a záchranné misie“, ale aj „ohrozujú bezpečnosť migrantov, ktorým nepomáhajú súčasné protokoly schválené Námorným úradom“, uviedla talianska tlačová agentúra ANSA. ENAC v nariadení tiež uviedol, že porušenia sa budú trestať sankciami, ako je napríklad zabavenie lietadla.

Pozorovacie lietadlá mimovládnych organizácií pravidelne vyhľadávajú plavidlá v núdzi a smerujú záchranárov na ich miesto. Dokumentujú tiež agresívne správanie líbyjskej pobrežnej stráže, ktorá dostáva európske finančné prostriedky na to, aby zabránila migrantom v plavbe cez more.

Tento krok vyvolal kritiku mimovládnych organizácií, ktoré pomáhajú migrantom a utečencom. Flavio Di Giacomo, hovorca Medzinárodnej organizácie OSN pre migráciu (IOM), uviedol, že rozhodnutie Talianska „môže brániť úsiliu o záchranu životov“, a dodal, že jeho úrad bude monitorovať, ako sa zákaz implementuje.

Nemecká charitatívna organizácia v stredu oznámila, že porušila zákaz talianskej vlády a chystá sa naďalej pomáhať migrantom. „ENAC zakazuje monitorovanie ľudských práv nad Stredozemným morom. Lietadlá patriace mimovládnym organizáciám už nesmú lietať. Naša odpoveď: (naše lietadlo) Seabird vzlietlo dnes (z Lampedusy) krátko po 13:00,“ napísala charitatívna organizácia Sea-Watch na sieti X.

Hovorca ENAC podľa agentúry Reuters nereagoval na žiadosť o komentár. Organizácia Sea Watch v utorok označila nariadenie ENAC za „akt zbabelosti a cynizmu zo strany tých, ktorí kriminalizujú mimovládne organizácie kvôli politickej propagande“.

Odkedy sa v roku 2022 dostala k moci pravicová premiérka Giorgia Meloniová, Taliansko pristúpilo k viacerým krokom s cieľom zastaviť prílev migrantov z Afriky. Talianske hliadky sťažujú mimovládnym organizáciám prácu na mori, obmedzujú počet záchranných akcií, ktoré môžu vykonať, a často ich nútia robiť veľké obchádzky, aby migrantov dostali na breh.

G. Meloniová sa tiež dohodla so susedným Albánskom, že na jeho území postaví centrá, kam budú migranti voziť a spracúvať ich žiadosti o azyl. V spolupráci s Európskou úniou a s finančnou pomocou sa Taliansko snaží presvedčiť Líbyu a Tunisko, aby s potieraním ilegálnej migrácie viac pomáhali.

Talianska vláda tvrdí, že jej opatrenia fungujú a že sa vďaka nim znížil počet utopených na mori. Tento rok do Talianska na lodiach zatiaľ dorazilo 17 666 migrantov, zatiaľ čo v rovnakom období roku 2023 ich bolo 44 739, uviedla agentúra Reuters na základe oficiálnych štatistík.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj