Sobota 27. apríla, 2024
(Zľava) Slovenská diplomacia vedená Jurajom Blanárom a ruská diplomacia vedená Sergejom Lavrovom na stretnutí v tureckej Antalyi 2. marca 2024. (Foto: FB / Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR)

Slovensko dostane za Migy pre Ukrajinu menej, dôvody sú podľa nášho ministerstva tajné

V marci 2023 dočasne poverená Hegerova vláda rozhodla a jednohlasne schválila medzinárodnú dohodu o darovaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu, ktoré mali slúžiť na ochranu ľudí na Ukrajine, nie na útočenie. Slovensko malo dostať finančnú náhradu vyše 900 miliónov dolárov, avšak suma refundácie klesá. Výplatu tranže znemožňuje Maďarsko.

„Tieto migy poskytujeme Ukrajine na to, aby ochránila svojich civilistov pred množstvom bômb, ktoré dopadajú na ich príbytky a domy, pre ktoré ľudia na Ukrajine zomierajú. Tak ako systém S300, ktorý sme poskytli, zachránil tisícky životov. Tak isto aj tieto migy budú zachraňovať tisícky životov,“ vysvetľoval v marci 2023 vtedajší dočasne poverený premiér Eduard Heger (vtedy OĽaNO, dnes Demokrati).

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (vtedy OĽaNO, dnes Demokrati) uviedol, že za 10 kusov stíhačiek MiG-29 a ďalšiu vojenskú techniku Slovensko dostane finančnú náhradu, ktorá dosiahne celkovú hodnotu vyše 900 miliónov dolárov, pričom malo ísť o takmer 200 miliónov eur finančnej kompenzácie a 700 miliónov dolárov vo forme vojenskej techniky zo Spojených štátov. Naď predpokladal, že peniaze prídu po volebnom období (pozn. red. predchádzajúcom) z Európskeho mierového nástroja (EPF) na príjmový účet ministerstva vnútra.

Poslanie stíhačiek na Ukrajinu v tom čase podporil aj predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa: „Naše stíhačky MiG-29 stoja v hangároch na letisku. Nevieme ich používať, pretože servis zabezpečujú ruskí technici, ktorí tu nie sú, keďže Rusko napadlo Ukrajinu. Náš vzdušný priestor pomáhajú chrániť naši spojenci a budúci rok dorazia prvé lietadlá F-16. Na Ukrajine tieto lietadlá vedia zachraňovať ľudské životy a chrániť ukrajinský ľud.“

Odlišný názor mal vtedy opozičný politik Robert Fico, keď v relácii „V politike” uviedol: „To isté hovorili aj pri S-300-ke, že načo nám je S-300-ka. Dali ju zadarmo, úplne tajne na Ukrajinu a S-300-ka do týždňa fungovala. V bojových časoch tie lietadlá (MiG-29, pozn.) sú schopné normálne poskytovať všetky služby, ktoré majú poskytnúť.”

Menej ako sa očakávalo

Minister zahraničných vecí, Juraj Blanár (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli upozornil, že Slovensku z EPF preplatia menej, ako sa očakávalo: „Piata tranža na refundáciu zbraňových systémov, ktoré Slovenska republika darovala Ukrajine, v tomto prípade lietadiel Mig-29, je stále zastavená. Suma refundácie s odstupujúcim časom klesá. Suma, na ktorú sme boli pripravení, príde, ale bude ešte menšia,“ povedal.

Príčinou zníženia financí podľa denníka aktuality.sk môže byť aj to, že po vzore Slovenska aj ďalšie krajiny EÚ začali požadovať refundáciu darovanej vojenskej techniky cez nástroj EPF.  O 500 miliónov teda žiada viac záujemcov, medzi ktorých sa suma prerozdelí.

Rezort ministerstva zahraničných vecí vo svojom stanovisku nepriblížil dôvody, prečo má byť refundácia ponížená: „Je to komplikovaný mechanizmus, ktorý sa zároveň prispôsobuje viacerým vstupom. Informácia je v neverejnom, a jej časť aj v utajovanom režime, a preto aktuálne podrobnosti nie je možné zverejniť.”

Naďalej predmetom rokovaní

Nové vedenie Ministerstva obrany SR podľa vlastných slov vyvíja maximálnu mieru úsilia, aby bola miera refundovaných prostriedkov čo najvyššia. „Vzhľadom na realitu, v akej sa dnes Slovensko ocitlo, bolo nemiestne, keď bývalé vedenie klamlivo informovalo verejnosť o miere a podmienkach pomoci pred tým, než bola reálne vyrokovaná,“ uviedol komunikačný odbor ministerstva. 

Podľa rezortu obrany boli za 12. balík slovenskej pomoci, MiG-29 a systém KUB, zo strany EÚ uznané na preplatenie celkové náklady vo výške 460 miliónov eur. „Podmienky (v horizonte koľkých rokov) a výška preplácania (t. j. percentuálny podiel uhradených nákladov z celkových nákladov) sú naďalej predmetom rokovaní,“ uviedlo ministerstvo. Európska únia podľa nášho rezortu mala Slovensku uznať celkové náklady vo výške 460 miliónov eur. O podmienkach a výške preplácania sa ďalej rokuje.

Exminister obrany a predseda mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď vyjadril úvahu o tom, že kvôli vedeniu proruskej politiky súčasnými ministrami Jurajom Blanárom a ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD) môže byť EÚ náchylná preplatiť Slovensku menej: „Keďže súčasné vedenie ministerstva obrany je nerešpektované, keďže sa s ním nikto nechce stretávať a rokovať, dostáva sa do situácie, že je menší záujem našich partnerov v EÚ komunikovať so SR.“

Maďarsko odmieta odsúhlasiť platby 

Maďarská vláda už viackrát zablokovala vyplácanie financií z EPF. Spočiatku nechcela, aby EÚ využívala Európsky mierový nástroj „výlučne na podporu Ukrajiny, pretože to neumožňuje vyčleniť dostatočné prostriedky na presadzovanie záujmov Európskej únie v iných oblastiach“. Napríklad na Balkáne či v severnej Afrike, uviedla. 

Potom vláda Viktora Orbana blokovala výplatu tranže v sume 500 miliónov eur preto, že Ukrajina zaradila maďarskú banku OTP na svojom zozname sponzorov vojny. „Sme pripravení zmeniť názor, ak Ukrajinci ukončia tento smiešny stav, keď OTP, najväčšia maďarská banka, je na zozname medzinárodných sponzorov vojny,“ povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Napriek tomu, že ukrajinské úrady vypustili OTP banku z vyššie uvedeného zoznamu ešte v októbri 2023, Maďarsko naďalej odmieta odsúhlasiť platby.

Exminister Naď vyzval ministrov Blanára a Kaliňáka, aby vyjednali peniaze pre Slovensko lepšie a poukazuje na to, že platbu z EPF blokuje Orbánova vláda, s ktorou by mali intenzívnejšie rokovať: „Je úlohou nikoho iného, len pána ministra Blanára a pána ministra Kaliňáka, aby vyjednali peniaze pre Slovensko a trvali na našich podmienkach alebo aby vyjednali lepšie. Ak nebudú toho schopní, tak dostaneme menej,“ povedal.

Prečítajte si aj