Štvrtok 9. mája, 2024
Námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar (Foto TASR/ František Iván)

Bolo menovanie P. Gašpara za námestníka SIS obídením prezidentky?

Po tom, čo prezidentka Zuzana Čaputová odvolala riaditeľa Michala Aláča, je post šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) od augusta 2023 neobsadený. Momentálne právomoci a povinnosti riaditeľa SIS do 7. marca vykonával námestník riaditeľa SIS Tomáš Rulíšek. Premiér Robert Fico zvažoval, že novým šéfom SIS by urobil Tibora Gašpar (obaja Smer-SD), avšak bývalý policajný prezident je aktuálne obvinený a aj obžalovaný, a tak vedel, že s jeho vymenovaním by prezidentka mohla mať problém. 

Vláda na post šéfa SIS napokon Gašpara nominovala, avšak Pavla, syna Tibora Gašpara, ktorý je známy aj z nahrávky z poľovníckej chaty v Čifároch, kde sa stretával so špičkami Smeru. P. Gašpar a advokát Marek Para tam mali inštruovať súčasného ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ako má vypovedať o Ľudovítovi Makóovi na polícii. Na nahrávke sa mal P. Gašpar tiež vyjadriť k odstaveniu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, keď sa vulgárne vyhrážal jeho možnou fyzickou likvidáciou.

Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády vymenúva hlava štátu, no prezidentka sa s vymenovaním riaditeľa SIS neponáhľala. Podľa nej je latka položená už priveľmi nízko, keď na riaditeľa SIS má postačovať nebyť obžalovaný a obvinený. V relácií Na telo v TV Markíza sa vyjadrila, že toto vymenovanie by mohla prenechať svojmu nástupcovi. S takým postupom súhlasí aj politológ Juraj Marušiak: „Jeho nevymenovanie (riaditeľa SIS) nemusí automaticky znamenať nečinnosť alebo ohrozenie inštitúcie, ktorá svoje vedenie má a aj v prípade, že šéf vymenovaný nie je, existuje jeho štatutárny zástupca, ktorého možno poveriť vedením.“ Avšak podľa neho by takéto „odloženie menovania” mala dostatočne zdôvodniť.

Premiér vopred avizoval prezidentke, že ju obíde

R. Fico odkazoval prezidentke na sociálnych sieťach, že ju dokážu zbaviť „tohto bremena” – menovania – a to tak, že by jednoduchou väčšinou poslancov v parlamente zmenili zákon o tom, kto bude mať menovacie právomoci. Tu však narazil na odpor predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD), ktorý odmietol vziať prezidentovi právomoc menovať šéfa SIS. „Môže to hovoriť. Ja vám hovorím, že Hlas s tým nebude súhlasiť, ani ja osobne. Tým pádom je to vybavené,“ reagoval na Ficove slová o zmene zákona kandidát na prezidenta.

Napokon teda premiér zvolil inú taktiku. Zmenil štatút SIS. Vďaka tejto zmene sa Pavol Gašpar stal vo štvrtok (7.3.) námestníkom SIS. „Menovaný bol uvedeným dňom v súlade so štatútom Slovenskej informačnej služby poverený výkonom práv, povinností a zodpovednosti riaditeľa Slovenskej informačnej služby ako osoba navrhnutá vládou SR prezidentke SR na vymenovanie do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby,“ uviedla K. Némová, hovorkyňa SIS.

Martin Dubéci z poslaneckého klubu PS na tlačovú správu ohľadom zmeny vedenia SIS reagoval nasledovne: „Dozvedeli sme sa, že spravodajská služba, hlavná najvýznamnejšia spravodajská služba republiky, má nového riaditeľa. Nedozvedeli sme sa to na základe menovacieho ceremoniálu v prezidentskom paláci, tak ako predpokladá zákon. Dozvedeli sme sa to cez tlačovú správu.“ 

G. Grendel: Politické postoje nového námestníka SIS vyvolávajú obavy

Pre videonahrávku z poľovníckej chaty a pre kontroverzné politické postoje, ktoré P. Gašpar vyjadroval na svojej sociálnej sieti, si Gábor Grendel (poslanec hnutia Slovensko) myslí, že P. Gašpar by nemal riadiť SIS. K jeho odbornej a morálnej spôsobilosti sa vyjadril v relácii Braňo závodský naživo: „Politické postoje pána Gašpara oprávnene vyvolávajú obavy v časti verejenosti, v časti opozície, určite medzi opozičnými členmi kontrolného výboru v parlamente, či bude schopný objektívne nestranne riadiť tú službu, bez toho, aby do toho vnášal tú politiku, ktorú doteraz navonok komunikoval.”

Kritizoval aj spôsob výmeny námestníka SIS. Podľa G. Grendela, má na to R. Fico väčšinu, aby zmenil zákon a historicky sme už takúto zmenu zákona videli (keď prezident Michal Kováč odmietol menovať Ivana Lexu za šéfa SIS počas Mečiarovej vlády). Ale to, že obchádza zákon tým, že zmenil štatút a preniesol právomoci šéfa SIS na človeka, ktorý nie je menovaný, je podľa neho horšie.

Lepšie a vhodnejšie by podľa Grendela bolo, aby prezidentka čím skôr rozhodla, či vymenuje alebo odmietne vymenovať kandidáta na riaditeľa SIS P. Gašpara. Prezidentka sa v súvislosti s touto témou nateraz odmlčala. Z. Čaputová tvrdí, že P. Gašpara by mohla nevymenovať  za šéfa SIS, ak bude mať dostatočné dôvody.

Problémy s vymenovaním verejného činiteľa si Slovensko pamätá z úradovania prezidenta I. Gašparoviča, keď v roku 2011 odmietol vymenovať do funkcie generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Podľa jeho názoru sa zvolenie Čentéša stalo predmetom politického boja a preto bol podľa neho Čentéš nedôveryhodný. Senát Ústavného súdu v roku 2014 však rozhodol, že prezident ho vymenovať mal. 

P. Gašpar tvrdí, že hlavu štátu neobišli

Podľa nového námestníka SIS P. Gašpara sa prezidentkine menovacie kompetencie nijako neobišli. „Nie som riaditeľom SIS, som námestníkom SIS s poverením riadenia v zmysle platného štatútu, ktorý je utajovanou skutočnosťou a ktorý je dnes predmetom tohto sporu,“ povedal P. Gašpar novinárom po pondelkovom mimoriadnom zasadnutí parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS. Výbor nebol uznášaniaschopný. 

Nový de facto šéf SIS začal navonok navodzovať dojem nového začiatku. „Treba rozlišovať moje výroky, keď som zastával funkciu štátneho tajomníka, a moju komunikáciu, ktorú vediem dnes, pretože už som v služobnom pomere a zastupujem, reprezentujem inštitúciu, ktorou je SIS,“ vysvetľoval P. Gašpar.

Jeho otec Tibor teraz odchádza z osobitného kontrolného výboru pre kontrolu SIS kvôli konfliktu záujmov, ale nezvažuje odchod z postu predsedu brannobezpečnostného výboru.

T. Gašpar: Prezidentka nám nedala inú možnosť

T. Gašpar dostal rovnako ako G. Grendel priestor v relácií Braňo Závodský Naživo vyjadriť sa k spôsobu, akým sa jeho syn stal de facto šéfom SIS. K odbornej či morálnej nespôsobilosti svojho syna ako šéfa SIS reagoval, že za minulej vlády tam boli vymenovaní dvaja riaditelia SIS, ktorí sú aktuálne trestné stíhaní. 

Na otázku, či nie je zmena štatútu obchádzaním zákona, sa T. Gašpar bránil protiotázkou, či nie je obchádzanie zákona práve to, keď prezidentka nechce rozhodnúť o vymenovaní kandidáta na post šéfa SIS a túto menovaciu právomoc účelovo odkladá na nevedno ako dlho. 

„Vláda predsa urobila riadny zákonný krok, schválila si kandidáta, a tak ako povedal pán Grendel, vybrala si po voľbách niekoho, komu bude predseda vlády ako predseda Rady obrany štátu dôverovať.” Poslanec Smeru vysvetľoval, že vláda nechcela, aby SIS ešte niekoľko mesiacov riadil námestník, ktorého určila predchádzajúca vláda.

T. Gašpar navrhol stanoviť prezidentovi zákonnú lehotu na rozhodnutie o vymenovaní alebo nevymenovaní riaditeľa SIS. Uviedol, že kompetenciu prezidentovi nikdy nemienili zobrať, aj keď premiér R. Fico sa vyjadroval práve opačne. G. Grendel s návrhom určenia časovej lehoty pre prezidenta súhlasí tiež – za podmienky, že hlava štátu bude mať všetky podklady pre rozhodnutie na stole včas a určí sa rozumná lehota.

Prečítajte si aj