Nedeľa 28. apríla, 2024
Sídlo PPA v Bratislave (Foto: FB / PPA - Pôdohospodárska Platobná Agentúra)

Roky neriešený problém digitalizácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry spôsobuje jej postupné paralyzovanie (Komentár)

Digitalizácií Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) som sa začal venovať v deň nástupu do funkcie generálneho riaditeľa (GR) PPA 1.12.2020. Treba hneď na začiatku zdôrazniť, že PPA od svojho vzniku v roku 2004 dodnes účelovo obchádza nariadenia Európskej komisie (EK) plne digitalizovať PPA. Tento zámer architektúry „feudálneho riešenia digitálnej doby“ priniesol svoje dôsledky v kauze DOBYTKÁR. Digitalizácia znamená „nezmazateľná stopa“ pri akomkoľvek zásahu do systému.

Pre „architektov“ súčasného SYSTÉMU, ktorý funguje od roku 2004, bol prijateľnejší „lístočkový systém“ a ústne podávanie informácií práve z dôvodu absencie dôkazov pre prípadné vyšetrovanie podvodov a káuz, akou je DOBYTKÁR, pretože ústna informácia sa nezachová a lístočky z odkazmi vplyvných osôb sa zlikvidujú. Obe formy „bez stopy“. O účelovej dodatočnej manipulácií so spismi vyberaním „nevhodných“ dokumentov a príloh a vkladaním tých „vhodných“, nových dokladov do spisov, ani nehovoriac.

V prípade digitalizácie PPA by znamenalo, že akýkoľvek zásah do systému zanechá trvalú a nezmazateľnú stopu, čo „architektom“ pôvodného systému dodnes vadí. Predovšetkým ide o jednotlivcov či subjekty zoskupené v komore, ktorá je zo zákona partnerom každej vlády a má významný podiel na formovaní ministerstva a jeho podriadených organizácií vrátane PPA, s vylúčením nečlenov a odbúraním ich možného zásahu do rozhodnutí kartelu, ktorý komoru, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) a podriadené organizácie riadi. Predsa je viac než jasné, že ak by bol záujem práve zo strany oligarchov a nimi dosadzovaných politikov a „manažérov“ do komory a rezortu MPRV či PPA, už v roku 2004 by bola PPA zdigitalizovaná Európskou komisiou (EK) akreditovaným informačným systémom ITMS, ktorý je podmienkou EK na transparentné rozdeľovanie európskych zdrojov a zároveň slúži ako „Ochrana finančných záujmov EÚ“.

Ak by bola Európskou komisiou vynútená povinnosť digitalizácie PPA, ktorej sa „architekti“ pôvodného systému bránia výhovorkami a „špecifickými podmienkami Slovenska“, nikdy by nevznikla dôkazná núdza pre vyšetrovateľov káuz, akými je DOBYTKÁR, prípadne by táto kauza vôbec nevznikla.

Je doslova trestuhodné, že Slovensko disponuje takýmto softvérom, ktorý je navyše akreditovaný EK, ale vôbec sa na PPA nevyužíva práve na sekcii Projektových podpôr PPA, kde kauza DOBYTKÁR vznikla. Je evidentné, že práve toto je dôkaz účelovej manipulácie a korupcie na PPA a celom systéme MPRV.

Po mojom nástupe do pozície generálneho riaditeľa PPA sme okamžite kontaktovali Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) a vtedajšiu ministerku Veroniku Remišovú, poslali sme jej žiadosť na sprístupnenie ITMS2014+ pre účely PPA. Tie rozhovory a obrovská neochota zo strany MIRRI nám vytvárali obrovské prekážky tento systém pre PPA sprístupniť. Predpokladám, a som dokonca presvedčený, že aj na MIRRI pôsobili, a stále pôsobia, ľudia z prostredia kartelu, ktorí bránia akejkoľvek digitalizácii PPA. A to aj napriek tomu, že ITMS2014+ využívala PPA pre program „Miestnych akčných skupín“ (MAS, predtým LEADER), ale ani tam pre zásahy kartelu tento IS jednoducho nefunguje. Vyjednávanie s MIRRI trvalo takmer pol roka, ale nakoniec sa nám ITMS2014+ podarilo s MIRRI vyrokovať, v plnom rozsahu vyhovelo našej žiadosti. Zmluvu o sprístupnení ITMS2014+ pre účely PPA podpísal s MIRRI v júli 2021 už novo vymenovaný generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss. Zjavne omylom.

Paradoxom je, že krátko po nástupe Jozefa Kissa na pozíciu generálneho riaditeľa PPA boli zo stola zmietnuté všetky rozpracované projekty na PPA, ale aj tie, ktoré boli v štádiu okamžitého zavedenia do systému digitalizácie PPA práve pre skvalitnenie a stransparentnenia činnosti PPA!!! Okrem „ITMS2014+“ Samuel Vlčan a Jozef Kiss zavrhli aj „Register nájomných a užívacích vzťahov“, ktorý bol naprojektovaný a vyrobený práve na platforme ITMS2014+.

Ďalší softvér, ktorý je veľmi robustný pre množstvo dát, je IACS, ktorý PPA využíva od roku 2004. Tento informačný systém „architekti“ PPA umožnili spustiť hneď na začiatku preto, že bez neho by PPA nefungovala vôbec. Navyše ho dokonale využívali a využívajú dodnes, aby zachovali spôsob likvidácie akejkoľvek stopy manipulácie so spismi na PPA pre svoj „lístočkový biznis“.

IS IACS pochádza z dielne spoločnosti Axasoft, ktorá je dcérskou spoločnosťou Arca Capital, neslávne známej v prostredí finančného biznisu, s prepojením na známu finančnú skupinu ovládajúcu agrorezort, teda aj samotnú PPA.

Je nutné zdôrazniť, že pri analýze stavu IS IACS na PPA v januári 2021 ma informatici upozorňovali na jeho veľmi zlú kondíciu a slabé stránky, že už pri jeho zavedení na PPA v roku 2004 bol postavený na zastaralom systéme projektovania a predpovedali jeho kolabovanie až znefunkčnenie už v dohľadnom čase. Ten čas práve nastal.

Je naozaj naivné poslať do ťažby 80-ročného drevorubača. „Architekti“ tento IS poslali v roku 2004 už ako 60 ročný. A takto vyzerá aj IS IACS dnes. Ešte čosi popracuje, ale jednoducho neplní normu či požadované nároky.

Začiatkom roku 2021 sme boli rozhodnutí nahradiť IACS systémom ITMS, ktorý sme vyrokovali s MIRRI, pretože je akreditovaný EK ako zatiaľ jediný IS v rukách SR. Ak by nebol ministrom Vlčanom a generálnym riaditeľom PPA Kissom zmietnutý zo stola s vymyslenými odôvodneniami pred EK, mohol by plne slúžiť potrebám PPA a žiadateľom, nielen o priame platby, ale potrebám všetkým sekcií PPA, vrátane projektových podpôr, ktoré trpia „kapacitnou zápchou“ od výziev z roku 2016. Ani tie nie sú dodnes po vydaní rozhodnutí legislatívne uzatvorené.

Ak by predsalen ITMS nebol ideálny pre potreby PPA a žiadateľov, vedenie agrorezortu predsa mohlo rozhodnúť o projektovaní nového IS pre potreby PPA a práve ITMS by tento priestor poskytoval a do finálneho zavedenia nového IS bez dnešných stresov fungovania PPA.

Úvahy o zlepšení stavu „kapacitnej zápchy“ zamestnávaním ďalších pracovníkov na PPA je iluzórny a naivný nezmysel, alebo premyslený korupčný úmysel. Dáta, ktoré je nutné na PPA spracovať, nie sú v ľudských silách, ale zjavne to „architektom“ nevadí. Iba ak by sa „architekti“ rozhodli na PPA zamestnať cca 2 000 nových pracovníkov, čo by bol minimálne európsky unikát v množstve zamestnancov v prepočte na obrábanú plochu Slovenska. Je to feudálne riešenie digitálnej doby.


Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory The Epoch Times.


Jaroslav Jánoš je dlhoročný aktivista, poľnohospodár a bývalý generálny riaditeľ PPA.

Prečítajte si aj