Sobota 27. júla, 2024
Diplomat, bývalý minister zahraničných vecí a neúspešný kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok. (FOTO TASR - Martin Baumann)

Prezidentské voľby: Ktoré témy v kampani Ivan Korčok podcenil (Analýza)

Hoci pred prvým kolom prezidentských volieb bola kampaň kandidátov pomerne nevýrazná, v druhom sme už boli svedkami obvyklého ostrého politického zápasu. Ivan Korčok dostal nálepku vojnového štváča, ktorej sa mu za dva týždne nepodarilo zbaviť. Jeho nedostatočná reakcia na tému vojny a neúspech v oslovení konzervatívnych a maďarských voličov boli rozhodujúcimi faktormi konečného úspechu Petra Pellegriniho.

Kandidát vojny

„Kampaň sa dá vyhrať aj tak, že z toho druhého, aby som bol presný zo mňa, urobíte kandidáta vojny. Chcem vám povedať veľmi zreteľne a jasne, toto vám nezabudnem,” odkázal víťazovi prezidentskych volieb Petrovi Pellegrinimu a jeho podporovateľom Ivan Korčok.

Podľa Korčoka rozhodla aj vysoká účasť, ale aj šírenie strachu i nenávisti, lži, a tiež fakt, že prezidentom sa môže stať aj kandidát, ktorý bude viesť najmenej transparentnú kampaň. Korčok sa v diskusnej relácií na Exprese zdôveril, že ako svoju rezervu či deficit vníma, že nevedel vysvetliť súvislosti a lži voličom, ktorí dávajú hlas populistom.

“Tieto lži, všetky do radu, o Juhoslávií, o Iraku, o Gaze, lož o tom, že táto vláda neposiela zbrane na Ukrajinu, keď ich od októbra poslala 500 miliónov, nedajú sa za dva týždne zvrátiť a pretaviť do silného politického posolstva.” Neúspešný kandidát tiež povedal, že vláda Roberta Fica s Petrom Pellegrinim a Andrejom Dankom dôsledne už 10 rokov vytvára protizápadný sentiment. Nebezpečenstvo Korčok vníma v tom, že sa tu pomaly a postupne otáča verejná mienka, v ktorej sa vytvára dojem, že najväčší problém pre Slovensko je všetko, čo prichádza spoza rieky Moravy – LGBT, Soroš a Brusel.

„Nepripravený na najvyššiu politiku

Robert Fico (Smer-SD), ktorý svojho bývalého straníckeho zverenca Pellegriniho od začiatku verejne podporoval, uviedol, že Ivan Korčok nie je pripravený, aby hral najvyššiu politickú hru. „Nielen 30. septembra 2023 (termín posledných parlamentných volieb), ale aj dnes ľudia na Slovensku ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajine hrozí zo strany liberálnych médií, aktivistov, mimovládnych organizácií a progresivistov. To nebola náhoda. Tí ľudia prišli, lebo sa báli, kam by sa táto krajina, preboha, dostala, keby takíto ľudia dostali k dispozícii moc,“ povedal na brífingu vo volebnej centrále Petra Pellegriniho po neoficiálnom vyhlásení výsledkov.

Veronika Remišová (Za ľudí) na margo neúspechu opozičného kandidáta povedala: “Peter Pellegrini bol veľmi ťažký súper, lebo 4 roky v zásade médiá z neho vyrábali superhrdinu.” Pellegrini bol dlhodobo najdôveryhodnejším politikom, dokonca v prieskumoch porážal aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. “Verejná mienka sa za 3 mesiace otočiť nedá,” zhodnotila Remišová a uznala, že na Korčoka čakala mimoriadne ťažká úloha.

Podľa poslankyne zohralo úlohu aj to, že sa Korčokovi nepodarilo vhodne osloviť konzervatívnych a maďarských voličov. Tretím faktorom podľa jej slov bolo, že Pellegrini nemá problém klamať, zatajovať a prijímať dary, pričom Korčok sa snažil viesť kampaň poctivo. Napokon skonštatovala, že je vždy lepšie viesť férovú a poctivú kampaň, hoci sa to ukázalo ako nevýhodné.

Iného názoru je premiér Fico, ktorý dlhodobo opakuje presvedčenie, že hlavné médiá podporujú kandidátov opozície. “Liberálne slniečkárske médiá presne vedia, kto je na vine, že ich kandidát Ivan Korčok nevyhral, aké chyby urobil a čo mal urobiť inak. Veď ho, preboha, s mediálnymi organizáciami a peniazmi zo zahraničia riadili – tak prečo mu neorganizovali kampaň tak, ako hovoria dnes?” pýta sa na sociálnej sieti.

Rozhodla téma vojny

Sociálny antropológ Juraj Buzalka hovorí, že vyhral nekonfliktný, sympatický, dobre vyzerajúci kultivovane vystupujúci, stredový kandidát. Vyhrala hra na istotu. “Tuším Michal Vašečka označil Petra Pellegriniho ako princa Krasoňa – nádherne vystupuje, dôstojným spôsobom, veľmi zmierlivo, nedáva veľa obsahu, netreba veľa premýšľať, a to je dobre pre ľudí, tak hladí dušu.” 

Ako najslabšiu časť Korčokovej kampane Buzalka hodnotí neadekvátnu odozvu na tému vojny. Slová Pellegriniho, že tu má byť mier, označil za geopolitický analfabetizmus, a uviedol, že voči tomu chýbal protinaratív. Podľa jeho slov, to, čo komunikoval Korčok – že prezident na vyslanie vojakov na Ukrajinu nemá kompetencie – môže fungovať v Bratislave a u ľudí, ktorí rozumenjú usporiadaniu a riadeniu štátu, ale bežný volič ide na prvú a riadi sa emóciami.

Bývalý premiér SR Mikuláš Dzurinda tiež pripustil, že Korčok nedokázal dostatočne vysvetliť, že nechce zatiahnuť Slovensko do vojny. “Možno mohol byť asertívnejší, agresívnejší, tvrdší, jasnejší,” skonštatoval. Výsledok volieb však vníma ako jednoznačné zlyhanie opozície.

”Kde bolo Progresívne Slovensko dva týždne? Kde bol Michal Šimečka? Kde bola slovenská opozícia?” pýta sa expremiér. KDH sa podľa neho bojí povedať jasné slovo, aby ich niektoré médiá neprilepili ku progresívcom a Progresívne Slovensko “chrápalo”. “Vnímam to ako jednoznačné zlyhanie opozície,” povedal.

“Výhrady, pocity traumatických skúseností z minulosti boli väčšie. Hriechy z minulosti sa zosobnili v postave Ivana Korčoka. A nie úplne oprávnene,” zhodnotil M. Vašečka, podľa ktorého väčšina Slovenska je spokojná, že sa Pellegrini k výhre “preklamal”. A zabralo to, že Korčok dostal nálepku kandidáta vojny.

Nezvládnutá téma Maďarov

Maďarskú väčšinu strhol na svoju stranu Pellegrini aj napriek tomu, že skupina týchto voličov tradične podporovala kandidátov reprezentujúcich blok proti HZDS či Smeru. Pellegrini šancu zabezpečiť si hlasy maďarských voličov mohol využiť už v pondelok 11. marca, kedy ešte z pozície predsedu parlamentu absolvoval rokovania v Budapešti, kde sa stretol aj s Viktorom Orbánom. Je tiež známe, že počas moratória maďarská verejnoprávna televízia niekoľkokrát vysielala s Pellegrinim rozhovor, ktorý mohli bezpochyby pozerať aj Maďari žijúci na Slovensku.

Korčok vníma chybu, ktorej sa mohol v kampani dopustiť. Uviedol, že mal ponuku medzi dvoma kolami poskytnúť rozhovor pre maďarské rádio v Budapešti, ale nebolo to verejnoprávne médium. Priznal, že je možné, že to bola chyba, ale preňho to bola červená čiara, ktorú nechcel prekročiť. 

Téma Maďarov bola u Korčoka podľa sociológa Michala Vašečku nezvládnutá. V kampani neurobil zásadné chyby, ale mohol naznačiť istú sebareflexiu ohľadom Benešových dekrétov, s ktorými by sa oboznámil a mohol by komunikovať, že začal lepšie rozumieť, aká musela byť frustrácia slovenských Maďarov.

Politológovia a sociológovia však zhodne konštatujú, že Ivan Korčok dosiahol výborný výsledok, ktorý by v iných prezidentských voľbách počtom hlasov postačoval na víťazstvo. V týchto prezidentských voľbách však vyššia účasť nahrávala Petrovi Pellegrinimu, ktorému sa podarilo zmobilizovať viac voličov.

Aspekt tradičnej rodiny nehral úlohu

Podľa Buzalku je zaujímavé, že Pellegriniho voličov neodradil aspekt tradičnej rodiny. Volili ho, aj keď sa s ním nespája dámska spoločnosť. Mnoho homofóbnych voličov sa k tomu podľa sociológa stavia v zmysle – nám to nevadí, pokiaľ o tom nehovorí.

Korčok uviedol, že v tomto kontexte mu veľa jeho podporovateľov vyčítalo, že nerobil väčšie PR o svojej rodine a deťoch s čím by konfrontoval svojho konkurenta. Povedal, že to mohla byť taktická chyba, ale považoval to za prvoplánovú skratku, ktorou by poprel sám seba.

Prezidentské voľby podľa viacerých nepriamo predstavovali referendum o vláde a jej súčasných krokoch. Pre kabinet Roberta Fica to dopadlo úspešne.

Prečítajte si aj