Sobota 27. júla, 2024
Úspešný kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini reaguje na predbežné neoficiálne výsledky vo volebnej centrále v nedeľu 7. apríla 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Martin Baumann)

Petrovi Pellegrinimu hrozí sankcia kvôli porušeniu volebného zákona (Analýza)

Zákon dovoľuje prijímať finančné dary len do začiatku volebnej kampane, avšak na transparentnom účte Petra Pellegriniho (Hlas-SD) pribudol po voľbách ďalší štvrť milióna od strany Hlas-SD. Budúci prezident tvrdí, že išlo o „technickú chybu“. Nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS) poukazuje aj na ďalšie porušenia zákona.

Kontroverzný dar

Na transparentnom účte víťaza prezidentských volieb ešte aj po ich právoplatnom skončení bola uvedená len jedna suma na strane príjmov, a to 250 000 eur od strany Hlas-SD. V stredu (10. 4.), teda 3 dni po voľbách, na účte pribudol ďalší štvrť milión a opäť ako jeden balík peňazí od strany. Touto transakciou P. Pellegrini dosiahol strop finančného limitu povoleného pre prezidentské voľby.

Podľa hovorkyne novozvoleného prezidenta Patrície Medveď Macíkovej nie je pre Hlas-SD s takmer 3000 členmi vrátane viacerých ministrov, poslancov a funkcionárov problém uhradiť z členského či darov aj takúto vyššiu sumu.

Volebný zákon dovoľuje kandidátovi poslať si finančné prostriedky na transparentný účet aj v období po uskutočnení volieb. Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová však upresnila, že sa tak nemôže stať prostredníctvom darov: „Vložiť si finančné prostriedky môže sám, to je jediný spôsob. Proste dary prijímať na transparentný účet po voľbách je neprípustné a je tam aj sankcia.”

Ľuboš Kostellanský, projektový koordinátor TIS, k tejto problematike dodáva, že zákon prikazuje každému kandidátovi zablokovať si po skončení volebnej kampane účet tak, aby mu už nikto nemohol poslať žiaden dar. “Pán Pellegrini si túto povinnosť evidentne nesplnil.”

Hlas-SD vníma hodnotenie TIS ako jeden z názorov

„Garantujem vám, že aj táto kampaň bude absolútne v zmysle zákona čistá, každý bude vedieť koľko sme minuli, ako a na čo,“ vyhlásil ešte 7. apríla víťaz volieb. Následne však priznal “technickú chybu”.

Technicky správny postup mal byť podľa Medveď Macíkovej taký, že strana mala najprv poslať financie na osobný účet Pellegriniho a z neho mali byť následne prevedené na transparentný účet. “Na podstate transakcie, teda na financovaní Pellegriniho kampane výlučne z prostriedkov strany, by sa nezmenilo vôbec nič,” uviedla a zároveň dodáva, že za túto technickú chybu je Peter Pellegrini pripravený plne rešpektovať rozhodnutie, ktoré prijmú kompetentné štátne orgány.

Na Pellegriniho najmenej transparentnú kampaň spomedzi hlavných kandidátov upozorňovalo TIS v priebehu kampane na svojich sociálnych sieťach. Poukazovalo aj na fakt, že finančné prostriedky musia byť na transparentnom účte do začiatku volebného moratória. 

„Bezprostredne po druhom kole volieb sme upozornili, že víťaz volieb ani na konci kampane nezhromaždil na transparentnom účte potrebné financie, pričom zákon kandidátom dovoľuje prijímať finančné prostriedky iba do začiatku volebného moratória,” napísalo TIS na sociálnej sieti. Neziskovka doplnila, že ministerstvo vnútra stanovuje v pokynoch pre kandidátov výnimku, podľa ktorej môžu kandidáti vložiť prostriedky na svoj účet aj po voľbách, ale iba ak potrebujú doplatiť faktúru.

TIS P. Pellegrinimu vyčítalo, že všetkých darcov ukryl na neverejnom straníckom účte Hlasu-SD, a teda nebolo možné zistiť ani jedného konkrétneho darcu. Ďalší problém vidí TIS v tom, že na konci kampane, ktorá bola podľa odhadu TIS najväčšia, mal najúspešnejší kandidát na účte iba jediný dar od strany Hlas-SD vo výške 250-tisíc eur.

„Toto hodnotenie vnímame ako názor jednej mimovládnej organizácie a v kontexte vrcholiacej prezidentskej kampane a obdobných výrokov politických konkurentov,“ reagovala hovorkyňa víťaza prezidentských volieb.

Viacero podnetov proti Pellegriniho kampani

„Ak ministerstvo zistí, že právnická osoba, alebo fyzická osoba podnikateľ vedie neoprávnene volebnú kampaň, ministerstvo vnútra vec spoľahlivo preverí a začne voči tejto osobe správne konanie podľa §19 ods. 10 zákona o volebnej kampani,” povedala E. Chmelová pre Epoch Times Slovensko.

Sankciou za porušenie volebného zákona sú finančné pokuty, ktoré sú podľa riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán SR odrádzajúce. Napadnutie výsledku volieb na Ústavnom súde je vyšší postih, ku ktorému sa podľa E. Chmelovej pristupuje až vtedy, ak rozsah porušenia moratória dosiahol taký rozmer, že by mohol ovplyvniť výsledky volieb.

Pokuta môže byť udelená v rozhraní 2 tisíc – 30 tisíc eur. Podľa TIS však „technická chyba” nie je jediným prešľapom v kampani P. Pellegriniho. TIS predpokladá, že zvolený prezident prekročil zákonný limit kampane. Tiež tvrdí, že v jeho prospech viedli platenú propagáciu aj legislatívou zakázané tretie strany, a to vrátane ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Organizácia podala viacero podnetov a budú sledovať, ako sa ministerstvo k vymáhaniu zákonných povinností postaví „aspoň ex post”.

Jeden podnet ešte z februára 2024 podal aj neúspešný finalista Ivan Korčok (nezávislý). O výsledku prešetrenia sa ani 2 mesiace po jeho podaní nedozvedel. „Ministerstvo vnútra eviduje viacero podnetov upozorňujúcich na porušenie pravidiel vedenia volebnej kampane. Rezort sa podnetmi zaoberá a relevantnosť podnetu vyhodnotí po ich prešetrení a ukončení konania preukázaním porušenia zákona o volebnej kampani.” vysvetlila E. Chmelová. V tomto správnom konaní musia dať priestor na vyjadrenie tomu, kto podáva podnet, aj tomu, proti komu podnet smeruje.

Na Slovensku chýba nezávislá dozorujúca inštitúcia

TIS vidí porušenie zákona aj samotným ministrom Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) vnútra tým, vo svojom príspevku na sociálnej sieti označil I. Korčoka za prezidenta vojny, pričom za šírenie jeho vyjadrení zaplatil, aby mali väčší dosah.

„Je to vyjadrenie môjho politického názoru na to, že Ivan Korčok bol a je kandidátom vojny a nevnímam to ako porušenie zákona.” uviedol k Matúš Šutaj Eštok minister vnútra, k videu ktoré finančne propagoval na FB. Tento postup predtým konzultoval so svojimi právnikmi. „Ak to bude skonštatované, že došlo k porušeniu zákona, tak to budem akceptovať,” uviedol a dodal, že predtým, ako k takémuto kroku pristúpil, si nechal vypracovať stanovisko, že ide o jeho právny názor.

Podľa E. Chmelovej u príspevkov na sociálnych sieťach rozlišujeme platenú politickú reklamu, ktorá je volebnou kampaňou, a neplatenú komunikáciu na sociálnych sieťach, ktorá pokiaľ je neplatená, tak sa za volebnú kampaň nepovažuje. 

„Ak ma aj teda niekto obviňuje z porušenia zákona, prečo neobviňovali strany PS, SaS, KDH z toho, že organizovali v 10-tisícových nákladoch protesty proti Petrovi Pellegrinimu,“ kládol si otázku minister vnútra. Šutaj Eštok je zároveň šéfom rezortu, ktorý má na starosť dozor nad dodržiavaním volebného zákona.

Riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková upozornila, že minister by mal vysvetliť, prečo ako garant nejakého zákona tento zákon sám porušuje. „Tiež si myslíme, že by legislatíva mala byť v tomto prípade zmenená, pretože nielen my, ale aj pozorovateľská misia OBSE konštatovala, že Slovensku chýba nezávislá inštitúcia, ktorá by dozerala na férovosť volieb,“ uviedla.

Prečítajte si aj