Pondelok 20. mája, 2024
Situácia na Poľsko–Bieloruskej hranici v poľskej Kuznici 11. novembra 2021. Ilustračný obrázok (Foto: Irek Dorozanski/DWOT/Courtesy of the Chancellery of Poland’s Prime Minister)

Poľsko posilňuje svoje hranice s Ruskom a Bieloruskom: pripravuje výstavbu bunkrov a zákopov 

Poľská tlačová agentúra PAP s odvolaním sa na poľského ministra obrany vo štvrtok (9. 5.) informovala, že Poľsko pripravuje na hraniciach s ruskou Kaliningradskou oblasťou a Bieloruskom výstavbu bunkrov a zákopov. Výdavky na obranu štátu tak tento rok budú najvyššie za posledné roky.

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosinak-Kamysz deň predtým pre rozhlasovú stanicu Radio Zet povedal, že Poľsko potrebuje posilniť poľské hranice. „Dávame dokopy kompletný plán,“ oznámil. Minister ďalej informoval, že Poľsko už s výstavbou zákopov a bunkrov začalo a ide o rozsiahly projekt, nie o jednorázovú akciu.

Stalo sa tak po tom, čo ruské ministerstvo obrany v pondelok (6. 5.) na pokyn prezidenta Vladimira Putina ohlásilo prípravu manévrov s jadrovými zbraňami s cieľom „precvičiť ich na použitie“. Agentúra Reuters uviedla, že manévre budú prebiehať na juhu Ruska a v druhej etape by sa k akcii malo pripojiť i Bielorusko. „Nie je to nič neobvyklé, ide o plánovanú prácu… Je to výcvik,“ dodal prezident Putin.

„Vojenské cvičenia sú zamerané na zabezpečenie územnej celistvosti a suverenity Ruska,“ doplnilo ruské ministerstvo obrany s tým, že majú byť aj odpoveďou na „provokatívne vyhlásenia a hrozby niektorých západných predstaviteľov voči Ruskej federácii“. Kedy presne sa vojenské cvičenia majú začať, ruská strana neinformovala. Prípravy sú však už podľa oficiálnych zdrojov v plnom prúde.

Poľský minister obrany Kosinak-Kamysz už vo februári uviedol, že neverí sľubom ruského prezidenta, že Rusko na Poľsko nezaútočí: „Čím viac sa opakuje, že niečo nie je v pláne, tým viac treba byť voči tomu podozrievavý,“ povedal a zdôraznil, že Poľsko musí byť pripravené aj na najťažší variant, ktorý môže nastať.

Podobne ako Poľsko si obranné línie budujú aj pobaltské štáty. Americký Kongres v marci schválil návrh zákona, ktorý tento rok zahŕňa vojenskú a obrannú pomoc Estónsku, Lotyšsku a Litve v celkovej výške 228 miliónov dolárov v rámci Baltskej bezpečnostnej iniciatívy.

Prečítajte si aj