Sobota 18. mája, 2024
Príslušníci práporu „Achilles“ z 92. útočnej brigády ukrajinskej armády riadia dron Vampire počas letu nad frontovou líniou neďaleko Chasiv Yar v Doneckej oblasti, 1. mája 2024. Tieto drony sa takmer výlučne používajú v noci na zhadzovanie munície alebo zásob a zdravotníckych potrieb ukrajinským vojakom v prvej línii. (Foto: GENYA SAVILOV/AFP via Getty Images)

Mladí Ukrajinci sa snažia vojne vyhnúť, hovorí slovenský vojnový reportér. Na fronte zažil obrovskú ruskú prevahu

Mladí ukrajinskí muži si uvedomili, že táto vojna nie je o spravení si fotky na Instagrame so samopalom a ukazovaní sa pred dievčatami. Vedia, že tam môžu zomrieť veľmi rýchlo. Preto sa snažia mobilizácii vyhnúť, platia úplatky, utekajú do zahraničia, vymýšľajú si všelijaké choroby. To všetko vidia vojaci, ktorí už bojujú. V zákopoch sú starí chlapi – viac ako 40-roční a veľakrát aj vyše 55-roční. Cítia sa oklamaní a zúfalí. „Sú horšie sektory a lepšie sektory, ale štandardne tá atmosféra je veľmi zlá,“ opisuje situáciu slovenský vojnový reportér na Ukrajine Tomáš Forró.

Mladí muži si podľa neho žijú relatívne pohodlný život vo veľkých mestách ako Kyjev alebo Charkov, a môžu to robiť iba kvôli tomu, že iní namiesto nich bojujú a držia front. Keď príde rad na nich, tak radšej utečú alebo dajú úplatok, aby nešli bojovať.

„Ja tých ľudí nesúdim. Dúfam, že nikdy v živote nebudem mať takúto dilemu, či pôjdem riskovať život na front alebo či ostanem so svojou priateľkou a so svojou rodinou. Ale pokiaľ to týmto spôsobom pôjde na Ukrajine ďalej, tak tam nebude mať kto bojovať,“ uviedol reportér.

Ukrajinská vláda už v strede apríla ohlásila, že bude vykonávať náhodné kontroly na univerzitách v celej krajine. Priviedol ju k tomu takmer 2 000%-ný nárast žiadostí o vysokoškolské štúdium mužov v odvodovom veku od začiatku vojny s Ruskom.

„Najväčší nárast bol zaznamenaný v súkromných vzdelávacích inštitúciách, na všetkých typoch vysokých škôl a tiež v niektorých štátnych inštitúciách,“ uviedla agentúra 5. apríla s tým, že tieto štátne školy v roku 2021 nezapísali do takejto vekovej kategórie ani jedného muža.

Podľa súčasnej ukrajinskej brannej politiky zápis do prvého ročníka vysokej školy oslobodzuje mužov od odvodu do vojenskej služby na tri až štyri roky v závislosti od študijného odboru. Táto politika by sa však mohla zmeniť, keď Ukrajina zistí, že potrebuje viac mužov v prvej línii.

Podľa ukrajinskej vlády sa väčšina týchto uchádzačov v odvodovom veku snažila zapísať do programov s najnižšími nákladmi a minimálnymi vstupnými požiadavkami, napríklad do programov, ktoré nevyžadujú viac ako motivačný list.

Ukrajinskí vojaci sú podľa Forróa na fronte vyhorení. Nie je dostatok skusených bojovníkov. Za normálnych okolností by malo dochádzať k pravidelným rotáciám, kde si po pár mesiacoch odíde celá jednotka oddýchnuť a nahradí ju iná. 

„Vojaci tam často sedia na fronte 2 roky a to je šialené. Ja si neviem predstaviť, že by som tam strávil 2 týždne,“ povedal. Na začiatku mohli byť podľa neho akokoľvek odhodlaní bojovať, po dvoch rokoch sú psychicky aj fyzicky na dne.

Obrovská ruská prevaha

Forró ďalej uviedol, že Rusi v poslednom období disponovali na fronte obrovskou prevahou delostreleckej munície. Podľa jeho informácií na južnom fronte v oblasti Záporožia Rusi mohli denne vystreliť až 1000 kusov munície, zatiaľ čo Ukrajinci 7. „A sú dni, keď nevystrelia vôbec nič, pretože nič nemajú,“ konštatoval.

Taktiež spomenul, že za posledných niekoľko mesiacov si západní lídri na pomoci Ukrajine robia skôr politickú kampaň ako reálne pomáhajú. Krajiny sa predbiehali v tom, čo všetko kto sľúbil a kto tam pošle vojakov, ale reálne technika a munícia na Ukrajinu neprúdila takmer žiadna. Forró uviedol, že niektoré západné krajiny robili obrovskú PR kampaň o tom, ako pomáhajú Ukrajine, koľko veľa techniky poslali, ale keď technika prišla, ukázalo sa, že ide prakticky o nepoužiteľné stroje, ktorých sa len zbavili a poslali na smetisko do Ukrajiny.

„Keď sa už dohodnete s nejakými ukrajinskými veliteľmi, ktorí s tou technikou počítajú na konkrétnom úseku frontu a potom to dostanú a zistia, že to rovno môžu poslať naspäť alebo do šrotu. Tak to je naozaj neuveriteľné.“

Podľa reportéra západné krajiny nevedia vyprodukovať ani polovicu munície, ktorú Ukrajine sľúbili. Rusi produkujú muníciu vo veľkých množstvách a tiež dovážajú obrovské množstvá zo Severnej Kórey a Číny.

„Ak si dobre pamätám, tak na nejakom úseku, každých 15 sekúnd dopadne ruský ťažký delostrelecký granát. Rozprávame sa o teritóriu, ktoré má na šírku možno 15 kilometrov.“

Balík pomoci pre Ukrajinu

Po dlhých rokovaniach Snemovňa reprezentantov USA v sobotu (20. 4.) prijala obrovský plán pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan, ktorý podporili zvolení zástupcovia z oboch strán Snemovne. V texte o Ukrajine sa uvádza 61 miliárd eur na pomoc Kyjevu pri riešení problémov s Ruskom. To by mohlo situáciu na fronte viac vyrovnať.

Európska únia privítala schválenie pomoci Ukrajine ako „jasný odkaz Kremľu“. Obozretnejšie sa Spojeným štátom poďakoval poľský premiér Donald Tusk, horlivý podporovateľ Kyjeva. Zdôraznil oneskorenie pri schvaľovaní pomoci. „Lepšie neskoro ako nikdy. A dúfam, že pre Ukrajinu nie je neskoro,“ napísal na X.

„Čerstvá pomoc Západu povedie len k novým obetiam na ukrajinskej strane,“ odpovedala Moskva. „Ruské ozbrojené sily zlepšujú svoje frontové pozície“ a „vyčlenené [západné] peniaze – a dodané zbrane – túto dynamiku nezmenia,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Čierno-biela diskusia

Diskusia na Slovensku o rusko-ukrajinskom konflikte je podľa vojnového reportéra príliš čierno-biela. Máme tu veľmi silný ruský naratív podporovaný ruskými psychologickými operáciami, kvôli ktorému si mnoho ľudí u nás myslí, že Rusko sa iba bráni. Ale treba priznať, že aj druhá strana veľmi často ohýba realitu. Možno aj to je dôvod, prečo je slovenská spoločnosť taká polarizovaná, zamýšľa sa Forró. Podľa neho je u nás veľmi málo triezvych, pravdivých informácií a hlbokých analýz, ktoré naozaj popisujú situáciu, ako sa deje.

„My novinári, nemôžeme klamať. Nemôžeme hovoriť iba o tom, akí sú hlúpi a krutí ruskí vojaci a ako trpia ukrajinskí civilisti. Aj ten problém s muníciou a kde sa dnes nachádza ukrajinská armáda nie je len výsledkom nedbanlivosti západu, ale na ukrajinskej strane je naozaj extrémne množstvo zlyhaní ukrajinského politického vedenia a ukrajinskej armády,“ povedal reportér.

Prečítajte si aj