Sobota 27. júla, 2024
Uprostred prezident Policajného zboru plk. Ľubomír Solák, vľavo viceprezident PZ SR pre službu kriminálnej polície a migráciu Ivan Hapšták a vpravo viceprezident PZ SR pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič počas tlačovej konferencie na tému O činnosti polície SR 16. mája 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Martin Baumann)

Policajný prezident Solák: Registrujeme vyhrážky aj najvyšším členom vlády aj iným politickým špičkám

Na popoludňajšej tlačovej konferencii prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka a jeho viceprezidentov zaznelo niekoľko informácií v súvislosti s včerajším atentátom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). 

Po dohode s policajným prezidentom uvalila Generálna prokuratúra SR (GP) na prípad informačné embargo. Preto sa k danej téme a otázkam novinárov policajní funkcionári nevyjadrili. Šéf polície odkázal novinárov s otázkami ohľadom vyšetrovania atentátu na GP.

Solák sa vyjadril aj k nakrúteniu videa s obžalovaným. Za najpravdepodobnejšiu verziu považuje tú, že útočníka po zadržaní nakrútil policajt. Z jeho slov vyplynulo, že ešte stále nie je jasné, kto z policajtov video natáčal, preto zatiaľ nikoho nepostavili mimo služby.

„Tam bolo strašne veľa ľudí, momentálne to neviem, počkáme si na výsledky šetrenia Úradu inšpekčnej služby,“ uviedol. S páchateľom po zadržaní mali prísť do kontaktu iba policajti.

Solák na brífingu tiež informoval o zvyšujúcom sa počte hybridných útokov na Slovensku. „V súvislosti so včerajším útokom, nám vo veľkej miere narástli hrozby vo virtuálnom priestore, kde ich postupne monitorujeme a analyzujeme. Snažíme sa identifikovať osoby a skupiny, ktoré podporujú tento čin, ktorý sa stal včera a musíme sa vysporiadať s tým, že to je veľmi náročné na policajné zložky.“ uviedol šéf polície.

Polícia zvýšila monitoring osôb a miest, kde by mohlo potenciálne dôjsť k ďalším útokom. Ide o budovy škôl, okolie budovy parlamentu, ale aj redakcie médií, televízie, jednotlivých poslancov z koaličných ako aj opozičných klubov na území celého Slovenska.

„Registrujeme vyhrážky aj najvyšším členom vlády a aj iným politickým špičkám,“ uzavrel Solák.

Podľa najnovších informácií Juraj Cintula v stredu (15. 5.) vystrelil na premiéra dohromady 5-krát, pričom ho 3-krát zasiahol. Premiér podstúpil päťhodinovú operáciu a je hospitalizovaný na oddelení ARO v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Jeho stav je stabilizovaný, ale nie je mimo ohrozenia života. Útočník sa v súčasnosti nachádza v cele Národnej kriminálnej agentúry v Nitre. Za skutok mu hrozí 25 rokov až doživotie.

Prečítajte si aj