Sobota 27. júla, 2024
(Zľava) Budúci prezident Peter Pellegrini (Hlas-SD), predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) počas podpisovania koaličnej zmluvy v Bratislave 11. októbra 2023. (Foto: VLADIMIR SIMICEK/AFP via Getty Images)

Hlas prezradil, kto by mal byť predsedom NR SR namiesto P. Pellegriniho. Premiér Fico ponúka iné riešenie

Potom, čo sa víťazom prezidentských volieb stal Peter Pellegrini (Hlas-SD), o funkciu predsedu parlamentu prejavil záujem A. Danko (SNS). Koaličná SNS chce prepisovať politickú mapu. Premiér by si želal, aby sa novým šéfom národnej rady stal predseda národniarov. Hlas-SD sa dožaduje dodržiavania koaličnej zmluvy a nominuje Richarda Rašiho. O všetkom sa rozhodne až po voľbách do europarlamentu.

Pellegriniho okamžitá strata funkcie zaskočila

Keď Štátna komisia pre voľby zverejní oficiálne výsledky prezidentských volieb, v zmysle Ústavy SR tým úspešnému kandidátovi, ktorý viedol kampaň z pozície poslanca Národnej rady (NR) SR, automaticky zaniká mandát. 

P. Pellegrini si dôsledky vyplývajúce z možnej výhry akoby neuvedomoval a ani nikto z jeho tímu. Ešte po volebnej noci sa vyjadroval, že voľba nového predsedu parlamentu „nehorí“. Vo videu v pondelok (8. 4.) sa ospravedlnil a informoval, že dočasne funkciu predsedu Národnej rady (NR) SR prevezme jeden z jej podpredsedov – Peter Žiga (Hlas-SD). Koalícia však svorne vyhlasuje, že takéto riešenie je len dočasné.

Bývalý stranický šéf budúceho prezidenta, Robert Fico (Smer-SD), sa na druhý deň po voľbách jasne vyjadril, že táto téma bude aktuálna: „Ak čítam tú Ústavu, tak podľa všetkého to musí Peter Pellegrini riešiť, ale ja v tom nevidím problém,“ komentoval premiér kroky P. Pellegriniho.

Tri Svätoplukove prúty

Podľa Fica by pre Slovensko bolo najlepšie, ak by Pellegriniho vo funkcii predsedu parlamentu nahradil šéf SNS, Andrej Danko. Povedal to v diskusnej relácií RTVS Sobotné dialógy.

Premiér uviedol, že absolútne najlepším riešením pre Slovensko by bolo, keby vo vládnej koalícii vznikla dohoda, podľa ktorej by bol prezidentom už zvolený Peter Pellegrini, predsedom vlády by bol Robert Fico a predsedom parlamentu by bol Andrej Danko. „Toto by bolo pre vládnu koalíciu to najlepšie – to by boli tie tri Svätoplukove prúty, ktoré by potom fungovali,“ vyhlásil premiér. Pritom však rešpektuje, že post podľa koaličnej zmluvy, ktorá je stále v platnosti, patrí Hlasu-SD.

„Po týchto voľbách máme obrovskú mieru sebavedomia, pretože za nami Slovensko stojí,“ zhodnotil podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha na RTVS a k otázke ohľadom budúceho šéfa NR SR uviedol, že je to záležitosť medzi Hlasom-SD a SNS.

„Je to na rozhodnutí strany Hlas. Realita je, že Peter Pellegrini išiel do prezidentských volieb nie ako kandidát koalície. My máme za to, že na konci bola kampaň o tom, že Pellegrini je kandidát koalície, sme sa zaňho postavili,“ uviedol vicepremiér a šéf životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). Zároveň dodal, že aj keby sa predsedom parlamentu A. Danko nestal, rozpad koalície kvôli tomu nehrozí. Podľa jeho slov „Andrej Danko sa o zem hádzať nebude”.

Pre Martina Dubéciho (PS) je nepredstaviteľné, že by mali poslanci PS hlasovať za Danka v prípade jeho nominácie na šéfa parlamentu. Podľa neho A. Danko nevie rozprávať o ničom inom, len o tom, že by chcel byť predsedom parlamentu. „Je to nečitateľná situácia, je to niečo, čo aj vidíme v NR SR v posledných mesiacoch, že vzťahy nie sú dobré. Možno to nevidno až tak na povrchu, ale napätie tam je a bude to pokračovať,“ povedal a zároveň vyzval predstaviteľov vládnej moci, aby už konečne riešili reálne problémy štátu. 

Ku kritike sa pripojil aj poslanec Jozef Hajko (KDH), podľa ktorého je výber šéfa parlamentu záležitosťou koaličných strán. Na adresu predsedu SNS v relácii RTVS „O 5 minút 12″  uviedol: „Jeho ambície rastú z mesiaca na mesiac. Na Slovensku sú iné problémy.“

A. Danko chce otvoriť koaličnú zmluvu

Andrej Danko v pondelok (8. 4.) avizoval, že SNS je pripravená rokovať o podmienkach ďalšieho fungovania koalície do budúcna, pretože po prezidentských voľbách sa zásadne mení politická mapa. 

„Pre mňa ako predsedu SNS a predsedu poslaneckého klubu je dôležité, že tieto voľby ukázali, že naša politika má podporu verejnosti,“ vyhlásil na tlačovej konferencií po výhre Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách. Víťazstvo označil za víťazstvo koalície ako celku. „Urobili sme všetko pre vznik tejto vlády a takisto sme v druhom kole Petra Pellegriniho jasne podporili,“ dodal.

Šéf národniarov naznačoval možné preusporiadanie postov v rámci koalície po prezidentských voľbách už začiatkom januára: „Ak bude koaličný prezident, chceme otvoriť koaličnú zmluvu z hľadiska pozícií.“

Podľa Hlasu sa pomery po prezidentských voľbách nezmenili

Strana Hlas-SD, ktorej patril post predsedu parlamentu, nezdieľa názor premiéra či úmysly a plány predsedu SNS. „Vládna koalícia sa riadi platnou koaličnou zmluvou, ktorá stanovuje rozdelenie zodpovednosti vládnych strán vrátane pozície premiéra,“ uviedlo tlačové oddelenie Hlasu.

Koaličná zmluva, ktorú vládne strany uzatvorili, vychádza podľa Hlasu z pomerov v NR SR po parlamentných voľbách. Tieto pomery sa po prezidentských voľbách nijakým spôsobom nezmenili. Zároveň, voľba prezidenta nebola súčasťou koaličnej zmluvy, a teda neustanovuje potrebu reorganizácie rozkladania koaličných síl.

Dnes v relácií Braňo Závodský naživo na Exprese sa k tejto téme vyjadril aj podpredseda Hlasu minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Podľa neho sa zvolením P. Pellegriniho politická mapa nezmenila, keďže sa nezmenil počet poslancov v parlamente. 

„My sa budeme dožadovať dodržania koaličnej dohody, na základe ktorej post predsedu parlamentu patrí koaličnej strane Hlas-SD. Ak má existovať nejaká dôvera medzi partnermi, má sa opierať o koaličnú dohodu a programové vyhlásenie vlády.

Prezradil aj exkluzívnu informáciu, že v strane už došlo k zhode na tom, kto obsadí voľnú stoličku. Nominantom na post predsedu NR SR má byť Richard Raši, keďže Denisa Saková sa chce naďalej venovať práci na ministerstve hospodárstva. Voľbou nového predsedu sa parlament bude zaoberať až po eurovoľbách. Minister zároveň neočakáva, že opozícia podporí voľbu nového predsedu: „Pokiaľ k dohode nedôjde, tak žiadna voľba nebude. Nič sa ale nedeje, nenaruší to chod parlamentu.”

Smer ako víťazná strana parlamentných volieb 2023 obsadila premiérske kreslo. Každej z koaličných strán prináleží funkcia vicepremiéra. Miesto predsedu a jedného podpredsedu NR SR získal Hlas (P. Žiga), ďalších podpredsedov stanovili Smer a SNS (Ľ. Blaha, A. Danko). Štvrtým podpredsedom je Michal Šimečka z radov najsilnejšej opozičnej strany PS. Po eurovoľbách, ktoré sa budú konať v júni, môže dôjsť v NR SR k uvoľneniu ďalších podpredsedníckych stoličiek, keďže do Bruselu kandiduje A. Danko, či Ľuboš Blaha.

Prečítajte si aj