Nedeľa 12. mája, 2024
Republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident USA Donald Trump reční počas predvolebného podujatia v Greensboro Coliseum 2. marca 2024 v Greensboro v Severnej Karolíne. (Alex Wong/Getty Images)
»

Bidenova pohraničná politika je sprisahaním s cieľom uchopiť moc na celé generácie, tvrdí Trump

Bývalý prezident Donald Trump obvinil prezidenta Joea Bidena, že presadzuje politiku otvorených hraníc s cieľom rozšíriť voličskú základňu demokratov a zostať pri moci celé desaťročia.

2. marca vyhlásil, že politika otvorených hraníc Joea Bidena predstavuje sprisahanie s cieľom zaplaviť krajinu nelegálnymi cudzincami a časom rozšíriť voličskú základňu demokratov v snahe uchopiť moc „na celé generácie“.

„Bidenovo konanie na našich hraniciach je podľa akejkoľvek definície sprisahaním s cieľom zvrhnúť Spojené štáty americké,“ uviedol prezident Trump. „(Biden) Hovorí o demokracii, ale sám je pre ňu nebezpečenstvom.“

Prezident Trump potom naznačil, že sprisahanie zahŕňa vpustenie masy nelegálnych prisťahovalcov, ich následnú legalizáciu prostredníctvom legislatívnej reformy a nakoniec ich premenu na voličov demokratov s nádejou na udržanie sa pri moci, možno aj na desaťročia.

„Biden a jeho komplici chcú zrútiť americký systém, potlačiť vôľu skutočných amerických voličov a vytvoriť novú mocenskú základňu, ktorá im poskytne kontrolu na celé generácie,“ povedal.

Štúdie ukázali, že keď sa prisťahovalci naturalizujú a získajú volebné právo, je menej pravdepodobné, že budú voliť republikánov.

S podobným argumentom nedávno vystúpil aj technologický podnikateľ Elon Musk, ktorý tvrdil, že zastrešujúcou stratégiou prezidenta Bidena v otázke hraníc je zvýšiť počet nelegálnych prisťahovalcov, presadiť imigračnú reformu, ktorá by mnohým z nich udelila milosť, a tak rozšíriť voličskú základňu demokratov, aby mohli z USA vytvoriť „štát jednej strany“.

E. Musk povedal, že ide o „jednoduchú, ale účinnú“ stratégiu, ako udržať demokratov pri moci prakticky navždy.

Republikáni, ale aj iní, obvinili Bidenovu administratívu zo zámerne laxného prístupu k ochrane hraníc s cieľom vpustiť viac nelegálnych prisťahovalcov kvôli politickému prospechu.

Prezident Biden a členovia jeho administratívy toto tvrdenie odmietli a obvinili republikánov z politického zneužívania pohraničnej krízy a z cynického zabraňovania administratíve realizovať zmysluplnú imigračnú reformu legislatívnymi prostriedkami.

Na otázku, či politika Bidenovej administratívy znamená posilnenie radov voličov demokratov, Biely dom neodpovedal.

„Bidenova prisťahovalecká kriminalita”

V prvý deň svojho pôsobenia v úrade navrhol prezident Joe Biden prijať Zákon o americkom občianstve z roku 2021 (the U.S. Citizenship Act of 2021). To rýchlo vyvolalo rozruch kvôli ustanoveniam znamenajúcim rýchlu cestu na získanie občianstva pre približne 11 miliónov nelegálnych prisťahovalcov.

Opatrenie bolo predložené v Snemovni reprezentantov, ale počas 117. Kongresu nebol posunutý ďalej. V máji 2023 bol zákon v trochu pozmenenej podobe oživený ako Zákon o americkom občianstve z roku 2023, ktorý však nateraz uviazol na jednom z podvýborov.

Predchádzajúca aj súčasná verzia návrhu zákona o imigračnej reforme prezidenta Bidena navrhuje jednoduché cesty ako získať občianstvo pre milióny nelegálnych prisťahovalcov vrátane DREAMers (deti, ktoré prišli do USA bez dokladov) a poľnohospodárskych robotníkov.

Zatiaľ čo legislatívne úsilie o bezpečnosť hraníc a imigráciu vo všeobecnosti zostáva na mŕtvom bode, do krajiny prúdi rekordný počet nelegálnych prisťahovalcov.

Prezident Biden a členovia jeho administratívy odmietli obvinenia, že podporujú nelegálne prekračovanie hraníc, a namiesto toho obviňujú „nefunkčný“ imigračný systém zdedený po Trumpovej administratíve spolu s faktormi, ako sú kriminalita a korupcia v krajinách pôvodu, či zmena klímy.

Prezident Trump na zhromaždení povedal, že problém nelegálneho prisťahovalectva sa stal takým vážnym, že vzniklo nové slovné spojenie: „prisťahovalecká kriminalita“.

„Za Bidena máme úplne novú kategóriu trestných činov. Nazýva sa prisťahovalecká kriminalita,“ povedal. „Zločinci, ktorí sa tu len tak ponevierajú a usporadúvajú boxerské zápasy s našimi policajtmi,“ dodal a pravdepodobne narážal na incident, pri ktorom skupina nelegálnych prisťahovalcov zbila niekoľkých policajtov neďaleko newyorského Times Square.

Pripomenul aj nedávny prípad 22-ročnej Laken Rileyovej, študentky ošetrovateľstva v Georgii, ktorú údajne brutálne zavraždil nelegálny prisťahovalec z Venezuely.

„Barbarsky ju napadli, keď si šla ráno zabehať,“ povedal prezident Trump. „Prichádzajú k nám drsní ľudia a vy to viete. Prichádzajú z väzníc a žalárov,“ povedal bývalý prezident.

„Kategóriu – prisťahovalecká kriminalita – my nazývame ‚Bidenova prisťahovalecká kriminalita‘,“ povedal Trump a spomenul ďalšie príklady nelegálnych prisťahovalcov páchajúcich trestné činy, pričom dodal, že hlavnou otázkou vo voľbách v roku 2024 je, či „cudzím armádam, ktoré Joe Biden prepašoval cez hranice USA, bude umožnené zostať, alebo či im bude povedané, aby odtiaľto vypadli a vrátili sa domov“.

Nadchádzajúce všeobecné voľby v USA sa rysujú ako odvetné stretnutie Trumpa a Bidena z roku 2020.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj