Nedeľa 19. mája, 2024
Britská ministerka zdravotníctva Victoria Atkinsová prichádza na týždenné stretnutie kabinetu na Downing Street v Londýne 30. apríla 2024 (Leon Neal/Getty Images)

Britská ministerka oznámila radikálne zmeny v prístupe k trans ideológii

Anglicko zavádza významné zmeny v prístupe k transgenderovej ideológii. Hormonálna liečba detí bude zakázaná, lekári, ktorí porušia pravidlá, budú mať zakázanú prax a používanie inkluzívneho jazyka v zdravotníctve bude maximálne obmedzené. Ministerka zdravotníctva oznámila, že v nemocniciach sa bude klásť dôraz na biologické pohlavie, nie na ideológiu.

Verejná zdravotná služba v Anglicku (NHS England), čo je systém verejného zdravotníctva v najväčšej časti Veľkej Británie, si nechala vypracovať hodnotenie, ako zlepšiť liečbu detí a dospievajúcich, ktorí majú poruchu pohlavnej identity a majú pochybnosti o svojom pohlaví.

Takzvaný Cass Review, posudok Dr. Hilary Cassovej, vykreslil nelichotivý obraz nedávnej situácie, keď lekári predpisovali mladým pacientom hormonálnu liečbu ako na bežiacom páse bez toho, aby spochybňovali ich pocity alebo sa ich snažili liečiť spôsobmi, ktoré sa neuchyľujú k nezvratným fyzickým zmenám.

„Časť nášho verejného priestoru, NHS, bola zachvátená kultúrou zatajovania a ideológiou, ktorej sme dovolili pošliapať dôkazy a bezpečnosť,“ uviedla 16. apríla v parlamente vo svojom vyhlásení k prieskumu ministerka zdravotníctva Victoria Atkinsová (úplné znenie tu).

Tak, ako v iných západných krajinách, aj v Anglicku a celej Veľkej Británii (zahŕňajúc tiež Wales, Škótsko a Severné Írsko, ktoré si prevádzkujú zdravotníctvo sami) zaznamenali v posledných rokoch prudký nárast tzv. genderovej dysfórie, keď sa deti a mladí ľudia cítia nespokojní so svojím vrodeným pohlavím a túžia ho zmeniť.

Vyčíňanie v Tavistocku

Kým v roku 2009 obdržalo jediné zdravotnícke zariadenie pre rozvoj genderovej identity menej ako 60 odporúčaní pre deti a dospievajúcich, v roku 2016 sa tu už liečilo viac ako 1 700 mladých pacientov ročne, čo predstavuje 34-násobný nárast. Viac ako polovicu tvorili dospievajúce dievčatá. Ako sa transgenderizmus stával módnejším, žiadostí o liečbu pribúdalo. V roku 2022 bolo na genderové kliniky poslaných viac ako 5 000 detí a mladých ľudí, pričom tri štvrtiny z nich boli dievčatá.

Neslávne známa genderová klinika Tavistock v minulosti čelila niekoľkým žalobám zo strany mladých ľudí, ktorí boli zverení do starostlivosti miestnych lekárov a podstúpili tzv. tranzíciu, zmenu pohlavia. So stúpajúcim počtom sťažností sa NHS rozhodla v roku 2020 poveriť doktorku Cassovú a jej tím, aby vykonali revíziu sporných praktík zdravotnej starostlivosti v Tavistocku. Po dvoch rokoch bola zverejnená priebežná správa, na základe ktorej Tavistock prestal prijímať nových pacientov a 31. marca tohto roku bola klinika nadobro zatvorená.

Atkinsová vo svojom prejave na pôde parlamentu uviedla, že tamojší lekári konali bez ohľadu na dôkazy, bezpečnosť a biologickú realitu a riadili sa mýtom, že nespokojnosť s pohlavnou identitou a duševné problémy sa dajú vyriešiť zmenou pohlavia.

„Odpoveďou niektorých ľudí, ktorí ich mali chrániť, niektorých lekárov zodpovedných za ich starostlivosť na klinike Tavistock, bolo takmer vždy nasadenie nezvratnej cesty – zablokovanie puberty, predpisovanie hormónov opačného pohlavia a v dospelosti operácia,“ povedala ministerka.

Politička tiež poďakovala aj tým, „ktorí počas uplynulých štyroch rokov bili na poplach“, lekárom, ktorí sa nebáli ísť proti svojim kolegom a riskovať svoju kariéru, aktivistom, akademikom a novinárom, ktorí kauzu vyšetrovali a vyslúžili si urážky.

Ministerka oznámila, že vláda v spolupráci s najprestížnejšími detskými nemocnicami v krajine otvorila dve nové regionálne centrá, aby bolo zaistené, že deti budú podporované špecializovanými multidisciplinárnymi tímami. Ďalšie centrum pribudne ešte tento rok. „Naši mladí ľudia si zaslúžia niečo lepšie a my musíme urobiť všetko, aby sme ich ochránili,“ povedala Atkinsová.

Hormonálna liečba pre deti sa končí

Hormonálna liečba detí bude výrazne obmedzená. „V posledných niekoľkých týždňoch prijala NHS England zásadné rozhodnutie ukončiť rutinné predpisovanie blokátorov puberty deťom s genderovou dysfóriou,“ vyhlásila ministerka zdravotníctva a dodala, že urýchlene bude nasledovať aj revízia predpisovania hormónov opačného pohlavia. Okrem toho osoby mladšie ako 18 rokov majú teraz zakázané navštevovať genderové kliniky pre dospelých.

Vyslovila tiež varovanie pre všetkých, ktorí by chceli obísť predpisovanie hormonálnej liečby deťom mladším ako 16 rokov. „Každá klinika, ktorá tak urobí, sa môže dopustiť mimoriadne závažného regulačného priestupku, za ktorý jej môže byť odobratá licencia a jej lekári vyškrtnutí,“ pohrozila šéfka rezortu zdravotníctva.

„Naše deti si zaslúžia starostlivosť, ktorá je súcitná, starostlivá a láskavá. Ich bezpečnosť a blaho musia byť nadradené všetkým ostatným záujmom a každý, kto ich ohrozuje, musí niesť zodpovednosť,“ povedala Atkinsová vo svojom prejave.

Prisľúbila tiež, že bude hľadať spôsoby, ako odstrániť právne medzery pri predpisovaní hormónov online poskytovateľmi, ktorí nie sú registrovaní vo Veľkej Británii. Ich konanie označila za „morálne a lekársky zavrhnutiahodné“.

Svoj prejav ministerka ukončila slovami: „Budem spolupracovať s NHS England na vykorenení ideológie, ktorá spôsobila toľko zbytočných škôd, na podporu tých, ktorí už podstúpili život meniacu liečbu, aby mala nová generácia prístup ku holistickej starostlivosti a aby sme ochránili budúcnosť našich detí. Čokoľvek iné by bolo zanedbaním našej povinnosti voči budúcej generácii. To sa za tejto vlády nestane a nestane sa to ani za môjho pôsobenia.“

Koniec obmedzovania druhých kvôli trans ľuďom

V posledných dňoch sa britská ministerka zdravotníctva veľa venovala aj chystaným zmenám v oblasti poskytovania zdravotnej služby, ktoré popisujú práva pacientov a zdravotníkov. Návrhy zmien, označené niektorými aktivistami za historické a ktoré sú v pripomienkovom konaní končiacim sa 25. júna, sa zaoberajú aj vzťahom k trans pacientom a ich terminológiou.

Zmenu prístupu k trans problematike avizoval vtedajší minister zdravotníctva už v októbri 2023. Odvtedy na nich rezort pracuje. Podľa návrhu nesmú byť trans ženy (t. j. biologickí muži) umiestnené na ženských oddeleniach a ženy môžu požiadať, aby im intímnu starostlivosť poskytoval zdravotnícky pracovník rovnakého pohlavia. Atkinsová uviedla, že ľudia, ktorí žiadajú, aby boli na oddelení len s osobami rovnakého pohlavia, by nemali byť považovaní za rasistov, ako sa to stalo v minulosti.

V snahe vyhovieť tlaku trans aktivistov sa niektoré nemocnice v posledných rokoch rozhodli zaradiť na svoje webové stránky a formuláre inkluzívny jazyk, takže slová ako „žena“ alebo „materské mlieko“ zmizli a nahradili sa slovami „osoba s vagínou“ alebo „ľudské mlieko“. „Tehotné matky“ boli nahradené „tehotnými ľuďmi“, matka mala byť podľa pokynov označovaná ako „rodiaci rodič“, zatiaľ čo otec mal byť kvôli trans ľuďom označovaný ako „spolurodič“ alebo „druhý biologický otec“.

Lekárski odborníci v Anglicku sa vlani na jar sťažovali v NHS na nejasné vyjadrovanie o ženských chorobách a vyzvali vedenie zdravotníckeho systému, aby znovu začalo používať termín „žena / ženy“. Lekárske zoskupenie CAN-SG v otvorenom liste uviedlo, že odstránenie jazyka založeného na pohlaví v zdravotníckej komunikácii je diskriminačné, „poškodzuje ženy a podkopáva zdravotné výsledky“.

Ministerka Atkinsová 30. apríla uviedla, že cieľom zmien v ústave NHS je zaručiť, aby sa „rešpektovalo biologické pohlavie“. Jazyk používaný v zdravotníctve by mal byť podľa nej „jasný a zrozumiteľný pre ľudí“.

Politička sa tiež oprela do zamestnávania úradníkov pre otázky diverzity, rovnosti a inklúzie. Finančné zdroje sú obmedzené a zdravotníctvo podľa nej takýchto ľudí nepotrebuje, keďže už teraz venuje dosť času tomu, aby zdravotníci pristupovali k ľuďom s porozumením.

Kroky britskej konzervatívnej vlády signalizujú odklon od umelo pretláčanej trans ideológie v zdravotníctve a znamenajú koniec snáh vyhovieť prehnaným požiadavkám niektorých trans osôb, ktoré vzbudili nevôľu v laickej i odbornej verejnosti. Nie je isté, či nastolený kurz vydrží aj po nadchádzajúcich voľbách, kde v prieskumoch dominujú ľavicoví labouristi. Napriek tomu sa to dá očakávať, keďže aj oni museli napriek svojim väzbám na progresívnu LGBT lobby poslúchnuť rady volebných stratégov a ustúpiť od podpory transgenderových tém.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj