Nedeľa 28. apríla, 2024
(Ilustrácia: The Epoch Times, Shutterstock)

Za masovými streľbami v USA je čoraz viac transgenderových ľudí. Môžu za to hormonálne lieky? (Špeciálny report)

Počet masových strelných útokov, ktoré páchajú osoby nestotožňujúce sa so svojím pohlavím, narastá. To vyvoláva obavy z „výbušného koktejlu“, ktorý vzniká kombináciou psychických problémov a chemických látok spôsobujúcich zmenu pohlavia.

Podľa niektorých odborníkov môžu byť problémy s duševným zdravím, ktoré sa prejavujú potrebou zmeny pohlavia, v kombinácii so silnými hormonálnymi látkami, receptom na zvýšenú agresivitu.

V USA sa od roku 2018 už 5 ľudí označujúcich sa za transgenderových vydalo zabíjať do škôl a podnikov. Úrady v podobných prípadoch potvrdzujú ich tzv. genderovú identitu a motívy čoraz pomalšie ako za normálnych okolností, kedy sú motívy väčšinou rýchlo verejne známe.

Keď bola „pohlavná identita“ strelcov odhalená, niektoré spravodajské kanály a komentátori rýchlo poukázali na to, že ľudia, ktorí sa označujú za transsexuálov alebo nebinárnych, predstavujú iba malú časť masových strelcov.

Čísla však ukazujú znepokojivý vzorec. Centrum pre výskum prevencie kriminality definuje masovú streľbu ako zabitie 4 a viac osôb pri jedinom incidente, ktorý nesúvisí s gangmi alebo drogami.

Podľa Johna Lotta, prezidenta Centra pre výskum prevencie kriminality, boli z 37 prípadov masovej streľby na verejnosti v rokoch 2018 – 2023 v USA 2 streľby spáchané osobami nestotožňujúcimi sa so svojím pohlavím. Ďalšie 3 streľby spáchané osobami nestotožňujúcimi sa so svojím pohlavím si vyžiadali menej než 4 obete, nešlo teda o masové streľby.

Najväčšiu pozornosť médií vzbudil prípad 28-ročnej Audrey Haleovej, ktorá v marci 2023 zabíjala na škole v Nashville v USA. Pokým ju polícia zneškodnila, Haleová zastrelila 3  deväťročné deti a 3 dospelých. Podľa šéfa nashvillskej polície Johna Drakea sa Haleová označila za „transgenderovú osobu“.

Desať mesiacov po hroznom čine zostává motív Haleovej nejasný. Mediálne organizácie podali žaloby so žiadosťou o nahliadnutie do jej denníkov, ktoré sú stále v držbe polície.

Vo väčšine prípadov masovej streľby sú však normálne všetky spisy, ktoré naznačujú motív, rýchlo zverejnené, povedal J. Lott.

Nakoniec sa 3 strany zo zápisníka, ktorý polícia potvrdila ako Haleovej zápisník, dostali k mediálnemu komentátorovi Stevenovi Crowderovi. Ten ich zverejnil na internete. Strany obsahovali rasistické urážky belochov. Haleová bola beloška.

Okrem Audrey Haleovej zabíjal aj Anderson Lee Aldrich – muž identifikujúci sa ako nebinárny. Za vraždu 5 ľudí v nočnom klube LGBT v Colorado Springs v roku 2022 bol odsúdený na vyše 2000 rokov väzenia.

Medzi ďalšie 3 prípady streľby s menej než 4 obeťami patrí januárový incident na základnej škole v štáte Iowa. Vyčíňal tu 17-ročný mladík, ktorý sa na sociálnych sieťach mal označovať hashtagom „gender-fluid“ (genderovo premenlivý, pozn. překl.).

Podľa polície štátu Iowa smrteľne postrelil žiaka šiestej triedy a zranil ďalších 6 ľudí. Potom sa sám zabil. Rodina riaditeľa školy Dana Marbugera o 10 dní na to oznámila, že zomrel na následky zranení.

Audrey Haleová so zbraňou v škole Covenant School v Nashville v USA 27. marca 2023. (Policajné oddelenie v Nashville via The Epoch Times)

V roku 2018 žena identifikujúca sa ako muž zastrelila pred skladom lekárne v štáte Maryland troch kolegov a ďalších troch zranila. Potom sa podľa polície sama zastrelila.

A v roku 2019 bolo 17-ročné Maya „Alec“ McKinneyová, dievča identifikujúce sa ako muž, jednou z dvoch študentov obvinených zo streľby na škole neďaleko Denveru, pri ktorej jeden človek zomrel a osem bolo zranených. McKinneyová bola odsúdená na doživotie.

Podľa Williamsovho inštitútu pre právo a verejnú politiku v oblasti sexuálnej orientácie a genderovej identity sa počet ľudí v USA starších ako 13 rokov identifikujúcich seba ako transgender, odhaduje približne na 1,6 milióna, čo predstavuje 0,6% populácie.

Napriek tomu, že len 0,6 % populácie staršej ako 13 rokov sa identifikuje ako transgender, až 5,4 % masových strelieb v posledných rokoch sa vzťahovalo na osoby nestotožňujúce sa so svojím pohlavím.

Reč násilia

Podľa Kathy Plataniovej, ktorá riadia tím pre zvládanie stresových situácií v štáte Ohio, nie je bežnou normou, aby sa ľudia trpiaci genderovou dysfóriou dopúšťali násilia.

Napriek tomu by však spoločnosť nemala ignorovať trend rastúceho násilia, povedala pre Epoch Times.

„Hormóny menia chémiu v mozgu,“ uviedla. Plataniová má doktorát z klinickej psychológie. „Pokiaľ zmeníte chémiu v mozgu, môžete tým zmeniť správanie.“

Hormonálna liečba meniaca mozog, používaná pri pokusoch o zmenu pohlavia, môže byť tým, čo vedie k príspevkom na sociálnych sieťach označovaných ako “trantifa” (kombinácia slov „trans“ a „Antifa“). Tie pravdepodobne podporujú násilie voči „transfóbnym“ ľuďom.

Príkladom môže byť video nedávno kolujúce na sociálnych sieťach s viac než milión videniami.

Na videu sa objavuje muž prezlečený za ženu a vyzerá, že sa nesmelo vyhráža masovým zabíjaním. Titulok videa znie: „Pokiaľ budú transfóbovia naďalej útočiť na moje sestry, začnem byť ako Anakin“.

Osoba otvára ústa synchrónne s audio nahrávkou v pozadí, z ktorej počuť priznanie postavy z Hviezdnych vojen Anakina Skywalkera, že zabil populáciu mužov, žien a detí.

Mnoho komentujúcich vyjadrilo pod príspevkom rozhorčenie z týchto zjavne vražedných úmyslov. Avšak mnohé podobné príspevky na sociálnych sieťach tvrdia, že odplata je opodstatnená, čo môže viesť k nepokojom a násiliu.

Pokiaľ tí, ktorí sa domnievajú, že sa narodili v nesprávnom tele, nenájdu prijatie u priateľov alebo rodiny, môže to vyvolať pocity odporu, uviedla Plataniová.

„Chcú sa pomstiť svetu za to, že ich šikanuje, neschvaľuje alebo sa na nich úplne vykašľal. A týmto spôsobom to dávajú najavo,“ dodala.

„Akonáhle sa tým cítite podráždený a už ste na svet nahnevaný, začína sa vo vás prebúdzať hurikán.“

Zhromaždenie ľudí na podporu detí, ktoré sa identifikujú ako transsexuálne, a takzvaných liečieb potvrdzujúcich pohlavie pred detskou nemocnicou v Bostone v USA 18. septembra 2022. (Joseph Prezioso / AFP via Getty Images)

Duševné ochorenie a hormóny

Neúmerný sklon k extrémnemu násiliu možno vysvetliť biologicky. Podľa neuropsychológa Alana Hopewella si niektorí ľudia myslia, že zmena ich tela podľa novej „genderovej identity“ vyrieši ich psychické problémy.

Ľudia s genderovou dysfóriou môžu najprv vyskúšať hormonálnu liečbu, ktorá ich robí náchylnejšími na zmeny nálad a zdravotné problémy, povedal Hopewell.

Uviedol, že pacienti, ktorí sa snažia žiť ako opačné pohlavie, užívajú „masívne“ dávky testosterónu alebo estrogénu. Liečba, ktorej cieľom je zmeniť pohlavie, taktiež narušuje funkciu mozgu a celého telesného systému, povedal.

V roku 2020 bol zverejnený systémový prehľad účinkov testosterónu podávaného ženám identifikujúcim sa ako muži. Skúmalo sa v ňom 7 rôznych štúdií týkajúcich sa agresie osôb, ktoré sa identifikujú ako transgenderové.

Štúdie sa zamerali na úrovne agresie pred a po užívaní mužských hormónov.

Vedci v analýze napísali, že ženy, ktoré sa snažia žiť ako muži, sú varované pred „rastúcou agresivitou pri zahájení liečby testosterónom“, a to kvôli známej spojitosti medzi mužskými hormónmi a agresivitou.

Testosterón je spájaný s tzv. „roid rage“, bezdôvodnou zúrivosťou alebo výbuchmi hnevu, ktoré sú časté pri užívaní steroidov.

Zneužívanie testosterónu vo vzpieraní a kulturistike na seba pritiahlo pozornosť, keď bol v roku 1990 prijatý v USA zákon proti užívaniu steroidov.

Testosterónové lieky používané pri zmene pohlaví, severná Kalifornia, 26. septembra 2022. (John Fredricks / The Epoch Times)

Pacienti A. Hopewella, ktorí sa v 70. rokoch identifikovali ako transsexuáli, sa podľa neho často potýkali s duševnými chorobami. Stretával sa s nimi, keď pracoval na lekárskej fakulte Texaskej univerzity v Galvestone.

Transsexuálni pacienti podľa neho často trpia ďalšími psychickými problémami, ako sú depresie a úzkosti. Dodal, že má skúsenosť s tým, že podávanie hormónov človeku, ktorý už je v psychickom strese, môže zhoršiť jeho duševné problémy.

Nedávna fínska štúdia zistila, že problémy s duševným zdravím u osôb, ktoré prešli tranzíciou, pretrvávajú napriek liečbe. Analýza údajov ukázala, že potreba psychiatrickej starostlivosti bola vyššia tak pred, ako aj po medicínskej tranzícii“ v porovnaní sosobami v kontrolnej skupine.

Jedinci, ktorí prešli tranzíciou, „potrebujú omnoho viac bežnej psychiatrickej starostlivosti než jedinci v kontrolnej skupine, a to dokonca aj v prípade, že sa u nich uskutočnili lekárske zákroky GR [zmena pohlavia],“ napísali výskumníci štúdie.

Pri liečbe pacientov s genderovou dysfóriou sa zdá, že mnoho lekárov je odhodlaných podporiť pacienta k zmene pohlavia, povedal Andrew Brown, zástupca viceprezidenta pre politiku v Nádacii pre verejnú politiku v Texase, konzervatívnom think tanku zameranom na voľný trh a slobodu.

A to podľa neho spôsobuje pacientom nesmierne utrpenie.

„Deti, ktoré zápasia s genderovou dysfóriou, trpia,“ povedal. „Zažívají veľmi reálny problém s duševným zdravím. Potrebujú poradenstvo a psychiatrickú liečbu. Nepotrebujú lieky.“

Podľa neho je však dnešným trendom, že lekári a psychológovia utvrdzujú pacienta v presvedčení, že sa narodil v nesprávnom tele a že „tranzícia“ pod dohľadom lekára všetko zlepší.

To „len prehlbuje bolesť, ktorú títo ľudia zažívajú“.

A keď následne zistia, že stále trpia problémami s duševným zdravím, často nakoniec pristúpia k radikálnejším krokom, povedal Hopewell. To môže zahŕňať odstránenie genitálií alebo chirurgický zákrok, ktorý im pridá niečo, čo sa podobá genitáliám opačného pohlavia.

Keď im chirurgické opatrenia nepomôžu cítiť sa menej zmätene alebo nepríjemne, ich problémy s duševným zdravím sa ešte zhoršujú a objavuje sa u nich väčší hnev, pocit izolácie a odcudzenia, uviedol doktor Hopewell.

„A stane sa, že sa dostanú na koniec cesty, kde už sa nedá nič robiť. Dôjdu k poznaniu, že ,som rovnako duševne chorý ako predtým a nikdy nebudem skutočnou ženou ani skutočným mužom‘.“

Výbušný koktejl

Nárast počtu vrahov, ktorí si nie sú istí svojím pohlavím, si zaslúži pozornosť – uviedli odborníci pre Epoch Times.

Andrew Brown, zástupca viceprezidenta pre politiku texaskej Nadácie pre verejnú politiku (Texas Public Policy Foundation), konzervatívneho think-tanku. (so zvolením TPPF)

A. Brown povedal, že ho neprekvapuje neprimeraný počet strelieb spáchaných ľuďmi, ktorí sa považujú  za transgenderových.

Ľudia s genderovou dysfóriou zápasia so stavom úzkosti alebo nešťastia spôsobeného pocitom, že ich „genderová identita“ nezodpovedá ich pohlaviu. Často tvrdia, že sa narodili v nesprávnom tele a ich skutočné pohlavie nezodpovedá pohlaviu, ktoré im bolo „pridelené“ pri narodení.

Podľa Browna môže tento problém duševného zdravia ešte viac zhoršiť agresívna rétorika niektorých transgenderových aktivistov.

„Tieto dve veci nemajú k sebe ďaleko, aby sa nakoniec spojili a vytvorili silný príval faktorov, ktoré môžu nakoniec viesť k násiliu,“ povedal pre Epoch Times.

Ak sa problematikou zaoberáme detailne, v spoločnosti môžeme podľa Browna vidieť zaužívané postupy, ktoré ľudí identifikujúcich sa ako transgender vystavujú „výbušnému koktejlu duševného zdravia a chemických, ako aj fyzických úprav“.

Brown podporil texaský senátny návrh zákona č. 14, ktorý zakazuje podávanie hormónov alebo vykonávanie chirurgických zákrokov deťom. Zákon vstúpil do platnosti v roku 2023.

V Texase tiež vstúpil do platnosti senátny zákon č. 15, ktorý zakazuje transgenderovým športovcom zúčastňovať sa vysokoškolských športových súťaží proti športovcom opačného pohlavia.

Ľudia protestujú proti návrhom zákonov, ktoré sa snažia obmedziť zákroky na zmenu pohlavia u detí, ktoré sa identifikujú ako transgenderové, pred texaským štátnym Capitolom v Austine 27. marca 2023. (Foto: Brandon Bell/Getty Images)

Podobné zákony vyvolali v roku 2023 emotívne protesty, pretože aj ďalšie štáty – napríklad Florida a Tennessee – prijali zákony zakazujúce hormóny a operácie neplnoletým.

Brown videl protesty a výtržnosti, ktoré spôsobili transgenderoví aktivisti v texaskom Kapitole. Jeden z aktivistov sa pobil so seržantom, ako je vidieť videozáznam zverejnený na sociálnych sieťach.

Texaskí zákonodarcovia napojení na demokratickú stranu a politicky spriaznení aktivisti tvrdo pracovali na tom, aby texaský zákon zakazujúci „genderovú starostlivosť o neplnoletých“ nebol prijatý.

Deti si podľa nich zaslúžia prístup k „genderovej starostlivosti“ podporujúcej ich “správne” pohlavie.

Stále tvrdia, že pomoc deťom pri „tranzícii“ (prechode) na iné pohlavie môže znížiť pravdepodobnosť, že osoby s genderovou dysfóriou spáchajú samovraždu, hoci niektoré štúdie ukazujú, že to nie je pravda.

Štúdie nepotvrdili, že samovražedné myšlienky alebo pokusy o samovraždu sa znižujú pri užívaní hormónov na zmenu pohlavia alebo po podstúpení chirurgických zákrokov.

Prehľad štúdií z roku 2023, ktoré sa zaoberali rizikom samovrážd po podaní hormónov na zmenu pohlavia a chirurgických zákrokoch, ukázal, že sa toto riziko znížilo. Niektoré zo štúdií sa však opierali o menej objektívne prieskumy, čo viedlo recenzentov k záveru, že treba vykonať objektívnejšie vedecké štúdie.

Podľa Browna je boj za povolenie mrzačiť deťom ich telá v rámci zmeny pohlavia súčasťou širšej politickej stratégie.

Mnohí členovia Demokratickej strany veria „marxistickým klamstvám“, že skupiny ľudí – napríklad tí, ktorí sa označujú za transgenderových –sú utláčaní, povedal.

A tento útlak vedie k násiliu.

Boj za práva transgenderových osôb sa zmenil v násilnosti. Bývalá plavecká šampiónka NCAA Riley Gainesová bola v apríli 2023 po prejave na Štátnej univerzite v San Franciscu fyzicky napadnutá. Od tej doby, čo musela s mužmi súťažiť a zdieľať s nimi šatňu, mala prednášky po celom USA, kde hovorila o škodlivosti toho, že sa muži môžu zúčastňovať ženských športových súťaží.

Bývalá univerzitná plavkyňa Riley Gainesová vypovedá počas vypočutia v Snemovni reprezentantov v Kapitole vo Washingtone 5. decembra 2023. (Foto: Drew Angerer / Getty Images)

Počas híringu na Výbore pre vnútornú bezpečnosť Snemovne reprezentantov o krajne ľavicovom politickom násilí Gainesová vypovedala, že pred miestnosťou, kde mala prednášku, počula skandovať demonštrantov: „My sa budeme brániť!“

Gainesová uviedla, že sa začala obávať o svoju bezpečnosť. Keď skončila svoj prejav, protestujúci vo vnútri miestnosti bežali otvoriť zamknuté dvere a pustili dnu veľkú skupinu nazlostených aktivistov.

„Vrhli sa na mňa so zdvihnutými päsťami a väčšina z nich na mňa niečo kričala,“ povedala zákonodárcom. „Napadli ma.“

Policajt z areálu ju vyviedol z miestnosti, ale na chodbe sa stretli s ešte väčšou skupinou protestujúcich, ktorí blokovali východ cez schodisko. S policajtom bola nútená sa na 3 hodiny zabarikádovať v kancelárii.

Medzitým podľa nej aktivisti kričali „pomstychtivé, rasistické, násilnické a strašné veci“ a bolo počuť, ako požadujú výkupné od správcu školy za jej bezpečné prepustenie.

Sanfranciskí policajti nakonec chodbu vypratali, aby mohla konečne odísť, uviedla Gainesová.

Podľa Browna sú podobné chaotické konfrontácie súčasťou bežnej marxistickej stratégie, ktorej cieľom je vyvolať hnev, zlosť a nespokojnosť.

„Marxisti považujú za povinnosť utlačovaných zvrhnúť utláčateľa,“ povedal.

„A v rámci tohto svetonázoru budujete moc tým, že stále viac ľudí má pocit, že sú utláčaní, a potom ich navzájom spájate.“

„Teraz vidíte, že to vedie k ďalšiemu logickému kroku, ktorým je násilie.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj