Nedeľa 19. mája, 2024
Poslankyňa Anna Záborská (Foto: FB / Kresťanská únia)

Novelu zákona o rodnom čísle inciovanú Záborskou a Vašečkom podporilo 23 poslancov. Smer, Hlas aj SNS sa zdržali

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v utorok (7. 5.) nepodporili novelu zákona o rodnom čísle od Richarda Vašečku a Anny Záborskej (obaja z koalície Slovensko, Za ľudí, KÚ). Podľa navrhovanej novely by bolo možné zmeniť rodné číslo osoby pri predošlom nesprávne určenom pohlaví osoby na základe lekárskeho posudku. Skutočné biologické pohlavie by potvrdili genetické výsledky.

Poslanci uviedli ako hlavný cieľ návrhu snahu zabezpečiť ústavne konformný výklad pojmu pohlavie.

Proti návrhu hlasoval celý poslanecký klub PS (až na 3 výnimky) a celý klub SaS (až na dve výnimky). Všetci poslanci Hlasu-SD sa zdržali. Až na tri výnimky zákon nepodporili ani poslanci Smeru-SD, ani poslanci SNS (až na jedného poslanca). Za návrh (až na dvoch poslancov) hlasovalo celé KDH a viac ako polovica poslancov koalície Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia.

„Pozrite si, kto v parlamente nepodporil návrh Kresťanskej únie, že rodné číslo má odrážať biologické pohlavie a nie pocity. Premiér Fico má často odvážne reči o tretích toaletách, ale z jeho poslancov hlasovali ZA iba traja. Z poslancov SNS hlasoval ZA iba jeden,“ napísal na sociálnej sieti líder KÚ pre eurovoľby Milan Krajniak.

Súčasný stav zákona č. 301/1995 Z. z. Národnej rady Slovenskej republiky o rodnom čísle podľa paragrafu 8, 2b umožňuje na základe lekárskeho posudku zmenu pohlavia osoby. Napríklad transgender osoba alebo akákoľvek iná osoba si môže zmeniť svoje rodné číslo, ak sa tak rozhodne. Všetko, čo k tomu potrebuje, je lekársky posudok. Pričom genetické testy nie sú potrebné. Návrh poslancov z Kresťanskej únie mal za cieľ znemožniť, aby si akákoľvek osoba mohla podľa svojho uváženia zmeniť rodné číslo iba na základe toho, čím sa momentálne cíti byť.

„V prípade požadovania zmeny rodného čísla z iného dôvodu zmeny pohlavia neviaže štát povinnosť zabezpečenia a evidencie administratívnej zmeny. S ohľadom na funkcie a potreby štátu a spoločnosti je rozhodujúca a smerodajná evidencia skutočnej biologickej reality pohlavia, aby bolo možné aplikovať právny poriadok v súlade s pôvodne zamýšľaným zámerom zákonov,“ uviedli predkladatelia.

Podľa Lucie Plavákovej z PS by novela na Slovensku prakticky zákazala tranzíciu. „Mrzí nás, že sa vôbec našlo 23 poslancov a poslankýň, ktoré tento ubližujúci návrh podporili,“ napísala na sociálnu sieť. Dodala, že v rovnaký deň sa v Českej republike pohli presne opačným smerom – k väčšej právnej ochrane transrodových ľudí. „Chceli by sme veriť, že tento hrozný návrh zákona sa už nikdy v parlamente neobjaví. Aspoň najbližších šesť mesiacov máme od neho určite svätý pokoj,“ uviedla.

Na margo neprijatia novely povedal predseda KDH Milan Majerský, že „ide o premárnenú šancu zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti.“ Pripomenul, že ešte v minulom volebnom období návrh podporilo aj niekoľko poslancov Smeru-SD. „Lenže to bolo pred voľbami, keď Robert Fico a jeho spojenci zneužívali konzervatívne témy na oklamanie voličov,“ uviedol Majerský.

Prečítajte si aj