Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: freepik.com)

Najrozsiahlejšia štúdia o ľudskom šťastí prináša kľúč k spokojnosti na celý život

20. marec je medzinárodný deň šťastia. Nechajte sa inšpirovať poznatkami najrozsiahlejšej štúdie o ľudskom šťastí.

Snaha o pochopenie ľudského šťastia viedla k jednej z najrozsiahlejších štúdií, ktoré sa kedy uskutočnili. Štúdia objasnila skutočné faktory prispievajúce k zdraviu a spokojnosti a priniesla kľúč k šťastiu na celý život. Autorom 80-ročnej harvardskej štúdie o vývoji dospelých je doktor Robert Waldinger.

Doktor Waldinger, významný profesor psychiatrie na Lekárskej fakulte Harvardskej univerzity a autor knihy Dobrý život:Poučenie z najdlhšej vedeckej štúdie na svete o šťastí, sa touto štúdiou intenzívne zaoberá už viac ako osem desaťročí. Kniha z pera súčasného riaditeľa štúdie Roberta Waldingera a zástupcu riaditeľa Marca Schulza nielen odhaľuje kľúčové faktory, ktoré dláždia cestu k spokojnému životu, ale tiež zdôrazňuje hlbokú pravdu, že nikdy nie je neskoro nasmerovať svoj život na cestu šťastia a zdravia.

Prelomová štúdia sa začala v roku 1930

Prelomová štúdia sa začala v roku 1930 a sledovala životy mužov pochádzajúcich z rôznych štvrtí Bostonu. Účastníci pravidelne poskytovali aktuálne informácie o svojich životných dráhach vrátane zdravotného stavu, príjmu, kariérneho statusu a manželských skúseností. Okrem týchto základných údajov sa prostredníctvom dotazníkov a rozhovorov podelili o svoje najvnútornejšie myšlienky, obavy, túžby, úspechy a výčitky, čím ponúkli hlboký pohľad na nuansy svojho života.

Vyvrcholením tohto úsilia je množstvo podrobných údajov, ktoré výskumníkom ponúkajú diferencovaný pohľad na to, ako sa životné okolnosti, osobné skúsenosti a postoje vzájomne ovplyvňujú a formujú celkovú životnú pohodu.

Kľúč k celoživotnému šťastiu

Základné zistenie harvardskej štúdie zdôrazňuje, že kľúčom k celoživotnému šťastiu sú plnohodnotné vzťahy. Podľa výskumu sa blízke vzťahy a sociálne väzby ukazujú ako najdôležitejší faktor, ktorý ovplyvňuje našu pohodu, najmä s pribúdajúcim vekom.

„Na rozdiel od toho, čo si mnohí ľudia myslia, nejde o kariérne úspechy, cvičenie alebo zdravú stravu,ˮ píšu autori. „Jedna vec, ktorá neustále dokazuje široký a trvalý význam, sú dobré vzťahy.ˮ

Štúdia zároveň spochybňuje prevládajúce mýty o „dobrom životeˮ. Autori vychádzajú z bohatého vedeckého výskumu, do ktorých sú vpletené dojímavé životné príbehy účastníkov harvardskej štúdie. Prostredníctvom týchto príbehov sú čitatelia konfrontovaní s realitou, že niektorí jednotlivci sú napriek výhodám, ako je vzdelanie a prestížne povolanie, osamelí alebo čelia predčasnej smrti.

Naopak, príbehy tých, ktorí prekonali významné výzvy v ranom veku, našli útechu a odolnosť vďaka zamestnaniu, ktoré im dáva hlboký zmysel, alebo vďaka silným rodinným väzbám.

Prekážkou na ceste za šťastím je individualizmus a honba za šťastím

V knihe Dobrý život:Poučenie z najdlhšej vedeckej štúdie na svete o šťastí sa skrýva pragmatický prístup k zlepšeniu našich životov – prístup, ktorý sa sústreďuje na pestovanie našich vzťahov bez ohľadu na výzvy, ktorým môžeme čeliť. Kniha zdôrazňuje znepokojujúci spoločenský trend: všadeprítomný pocit osamelosti a odlúčenia. Autori tvrdia, že táto epidémia izolácie je čiastočne podporovaná kultúrnym dôrazom na individualizmus a neúnavnou honbou za úspechom na úkor zmysluplných vzťahov.

Autori vo svojich presvedčivých argumentoch upozorňujú, že bez jasného pochopenia toho, čo skutočne prináša v živote naplnenie, riskujeme, že budeme robiť nesprávne rozhodnutia. Jedným z pálčivých príkladov je, že ľudia sa často nechávajú zlákať vysoko platenými pracovnými pozíciami, ktoré si často vyžadujú značné obete, ako napr. angažovanosť v komunite a sociálne väzby.

Kniha preto ponúka plán, ako nasmerovať naše sociálne vzťahy na pozitívnejšie a obohacujúcejšie, či už v rámci našich domovov, priateľstiev, pracovísk alebo komunít. Tu sú niektoré z neoceniteľných tipov a úvah, o ktoré sa autori podelili:

  • Prehodnotenie vlastného života prostredníctvom reflexie

Vo víre každodenného života je ľahké prehliadnuť stav našich vzťahov. Autori sa zasadzujú za chvíle introspekcie, ktoré sa uskutočnili v harvardskej štúdii. Tieto reflexie nám umožňujú rozoznať, kde sme možno zanedbali svoje vzťahy, a zvážiť možnosti opätovného nadviazania vzťahov.

Na uľahčenie tohto procesu kniha poskytuje praktickú tabuľku, kde jednotlivci môžu vymenovať významné osoby vo svojom živote. Toto cvičenie nás povzbudzuje, aby sme posúdili povahu týchto vzťahov, podporu, ktorú nám poskytujú, a frekvenciu našich interakcií.

Prostredníctvom tohto jednoduchého, ale hlbokého nástroja získame jasno v tom, ktoré vzťahy majú najväčší význam, čo nám umožní prijímať informované rozhodnutia. Môžeme si napríklad uvedomiť túžbu venovať viac času tým, ktorí nám prinášajú radosť a naplnenie, a zároveň prehodnotiť investície do vyčerpávajúcich vzťahov.

  • Pochopenie vlastných potrieb podľa životnej fázy

Život sa odvíja v rôznych kapitolách, z ktorých každá predstavuje jedinečné vzťahové požiadavky. Autori zdôrazňujú rozmanité potreby v rôznych fázach života. Napríklad mladí dospelí môžu mať prospech zo širokého spektra vzťahov, ktoré im pomáhajú pri hľadaní kariéry a nadväzovaní romantických vzťahov. Naopak, starší ľudia môžu nájsť útechu v niekoľkých vybraných dôverných vzťahoch, ktoré im poskytujú pocit spokojnosti a podpory.

Ako sa zistilo v štúdii, spokojnosť v strednom veku často pramení z posunu k altruistickým snahám. Keď pochopíme životnú fázu, v ktorej sa nachádzame, môžeme tomu prispôsobiť aj naše sociálne väzby, či už sa jedná o starostlivosť o rodinné vzťahy alebo zapojenie sa do verejnoprospešných prác.

  • Stanovenie si priorít

Pokiaľ ide o investovanie nášho času do vzťahov, autori v knihe spochybňujú predstavu o nedostatku času. Kritizujú tendenciu mrhať vzácnymi chvíľami na bezduché rozptýlenie sa a namiesto toho obhajujú uvedomelú angažovanosť s blízkymi.

Dôraz kladú na sústredenia sa na prítomnosť. Podľa autorov by sme mali k interakciám pristupovať so zvedavosťou, pozorným načúvaním, úprimným záujmom a primeranými prejavmi náklonnosti. Tieto zdanlivo malé gestá dodávajú aj letmým stretnutiam hĺbku a význam, podporujú blízkosť a vzájomný prospech.

V knihe sa napríklad vyzdvihujú nespočetné výhody pestovania blízkych priateľských vzťahov na pracovisku, pričom sa opakujú pocity obohatenia spolupráce a emocionálnej podpory.

  • Pri konfliktoch by sme sa mali pozerať dovnútra

Konflikty a nepriaznivé situácie sú nevyhnutnou súčasťou vzťahov. Autori pri napätých vzťahových situáciách odporúčajú introspekciu a reguláciu emócií. Pozastavenie sa nad pochopením a zvládnutím našich emócií umožňuje rozvážnejší a konštruktívnejší prístup k riešeniu konfliktov.

Kniha zdôrazňuje, že je dôležité spomaliť uprostred vyhrotených výmen názorov a prejsť od automatických reakcií k zámerným reakciám, ktoré sú v súlade s našimi hodnotami. Tento premyslený prístup nielenže zachováva vzťahy, ale podporuje aj osobný rast a odolnosť.

  • Vyjadrenie vďačnosti

V knihe sa opakovane objavuje téma transformačnej sily vďačnosti. Autori uprostred množstva poznatkov zdôrazňujú hlboký vplyv vyjadrovania vďačnosti tým, ktorí obohacujú náš život.

V dojemnej výzve k činom kniha vyzýva čitateľov, aby sa zamysleli nad významom ľudí. Predstaviť si svet bez ich prítomnosti podnecuje k introspekcii nad hĺbkou ich vplyvu. Rozprávanie vrcholí úprimnou výzvou, aby sme využili chvíľu – či už prostredníctvom telefonátu, správy alebo srdečného rozhovoru – na vyjadrenie vďačnosti a potvrdenie dôležitosti tým, ktorí formujú našu cestu.

Pestovanie zmysluplných vzťahov nie je podľa autorov pasívnou snahou, ale aktívnym úsilím, ktoré formuje našu pohodu a naplnenie. Prostredníctvom reflexie, prítomnosti a prejavov vďačnosti si pripravujeme cestu k bohatšiemu a prepojenejšiemu životu, ktorý presahuje hranice veku a okolností.

  • Investujte do dlhovekosti a vitality vášho tela

Jednou z tém harvardskej štúdie je aj investovanie do dlhovekosti a vitality nášho tela. Výskum odhaľuje významnú súvislosť medzi pravidelnou fyzickou aktivitou a celoživotným udržiavaním fyzického zdravia, vďaka čomu sa jednotlivcom darí aj v neskoršom veku.

Harvardská štúdia zistila, že účastníci, ktorí pravidelne cvičili a udržiavali si svoje fyzické zdravie počas celého života, boli schopní lepšie prosperovať aj v starobe. Jeden zo storočných účastníkov výskumu ponúkol túto radu: „Starajte sa o svoje telo, akoby ste ho mali potrebovať 100 rokov.“

Doktor Robert Waldinger vychádza zo svojej skúsenosti praktizujúceho zenového majstra. Poznamenal, že jeho zenový tréning, ktorý sa zameriava na štúdium seba samého a hľadanie osvietenia, ponúka doplnkový pohľad na ľudskú skúsenosť popri jeho výskume, ktorý skúmal životy iných.

Súhrn týchto poznatkov vyvrcholí v jeho vyhlásení: „Osamelosť zabíja. Sociálne vzťahy sú pre naše dlhodobé zdravie rovnako dôležité ako strava a cvičenie.ˮ

Prečítajte si aj