Pondelok 20. mája, 2024
Mária Kolíková (SaS) a Tibor Gašpar (Smer-SD) (Foto: FB / Mária Kolíková / TASR - Martin Baumann)

Koaliční poslanci chcú odvolať Kolíkovú z vedenia výboru na kontrolu činnosti SIS

Minulý týždeň avizovala koalícia odvolávanie Márie Kolíkovej z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). Kontrola SIS prináleží výboru podľa § 5 zákona NR SR č. 46/1993 Z. z. o Slovenskej informačnej službe. Jeho členovia majú právo vstupovať v sprievode príslušníka SIS do objektov a zariadení informačnej služby, nazrieť na požiadanie do vybraných dokumentov a v prípade zisteného porušenia zákona sú povinní oznámiť danú vec Národnej rade (NR) SR, generálnemu prokurátorovi, prípadne vláde SR.

Schôdze Osobitného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS sú podľa § 6 uvedeného zákona neverejné a uskutočňujú sa minimálne raz za tri mesiace. Predsedníčkou je aktuálne Mária Kolíková (SaS) a podpredsedom Peter Kotlár (SNS). Bývalý predseda výboru Marián Saloň (Smer-SD) je dnes popri ďalších zástupcoch koalície a opozície členom tohto kontrolného orgánu, ktorý (aj s overovateľmi a náhradným overovateľom) tvorí celkovo trinásť poslancov NR SR.

Čo vyčíta Kolíkovej koalícia

Overovateľ výboru na kontrolu činnosti SIS Samuel Migaľ (Hlas-SD) na nedávnej tlačovej konferencii vyjadril znepokojenie z verejných výrokov Kolíkovej o tom, že SIS nedostáva od zahraničných služieb informácie, ktoré jej prislúchajú. Dôvodom je podľa nej nedôveryhodnosť nového vedenia. Námestník SIS Pavol Gašpar (nominant Smeru-SD) ubezpečil kontrolný výbor o tom, že ide o dezinformácie a že spolupráca s medzinárodnými inštitúciami bola podľa neho naopak narušená v čase, kedy padali obvinenia a zatykače na hlavu predchádzajúcich riaditeľov SIS, dnes má prebiehať výmena informácií štandardne.

„Práve pani Mária Kolíková je podľa rokovacieho poriadku oprávnená za výbor vystupovať verejne, a napriek tomu, že má toto poverenie zo strany výboru, na jednej strane hovorí niečo iné a na druhej strane sa odohráva niečo iné za dverami tohto kontrolného výboru,“ zdôraznil Migaľ.

Podľa T. Gašpara Kolíková nerešpektovala uznesenie vlastného výboru

K problematike sa vyjadril aj Tibor Gašpar (Smer-SD), otec Pavla Gašpara, a ešte pred niekoľkými dňami člen výboru na kontrolu činnosti SIS (dnes už člen výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva). Predtým, ako výbor na vlastnú žiadosť opustil, sa spoločne s ďalšími členmi mal oboznamovať so zmenou štatútu SIS (jedná sa o tajný dokument) schválenou vládou SR. Výbor následne prijal uznesenie so záverom, že zmenu štatútu berie na vedomie. „Výbor nekonštatoval týmto uznesením, že by bol porušený zákon, napriek tomu – ide o uznesenie číslo 18, 28. februára 2024 – aby som bol úplne presný, pani predsedníčka podala podnet na Generálnu prokuratúru, kde sa podpísala ako predsedníčka výboru,“ priblížil Gašpar.

„Na čo je kolektívny orgán, akým je výbor, ktorý prijíma uznesenia, podľa ktorých sa je povinný každý člen riadiť, ak sa ním neriadi samotná predsedníčka výboru?“ pýtal sa a dodal, že Kolíková sa na Generálnu prokuratúru SR obrátila v rozpore so zákonom. Predsedníčka výboru, ktorý odobril zmenu štatútu SIS, paradoxne požiadala generálneho prokurátora o prijatie opatrení voči uzneseniu vlády, ktorým bola zmena štatútu schválená. Gašpar zopakoval, že Kolíková sa pod podnet podpísala ako predsedníčka výboru, nie ako občan či poslanec, ktorý nie je členom výboru.

Generálny prokurátor zaujal voči podnetu zamietavé stanovisko, keďže „nejde o spôsobilý predmet výkonu dozoru prokurátora v oblasti verejnej správy,“ komentoval Gašpar. Kolíkovej vytkol aj zvolanie výboru na kontrolu činnosti SIS, ktorý následne zrušila, aby sa ako nečlen mohla zúčastniť zasadnutia ústavnoprávneho výboru. Kolíkovej konanie sa údajne nielen v tomto prípade podpisuje na brzdení činnosti výboru, ktorému sama predsedá. „Neviem, či si pamätám nejakú schôdzu výboru, kde by sme ukončili celý ten program, ktorý je stanovený na rannú schôdzu. Takže miesto toho, aby riadne predsedala svojmu výboru, tak si chodí sadnúť na iný výbor parlamentu ako nečlen,“ uviedol poslanec Smeru-SD.

Tri dôvody na odvolanie

Migaľ zhrnul dôvody na odvolanie Kolíkovej z predsedníctva Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS do troch bodov. Prvým je ohrozovanie reputácie spravodajskej služby, ktorá sa nemôže verejne brániť. Druhým dôvodom je, že ako predsedníčka výboru nepostupuje v súlade s jeho uzneseniami a tretím je blokovanie tohto výboru. Podľa Migaľa sa už niekoľkokrát stalo, že na výbor, ktorý sama zvolala, nakoniec neprišla.

SaS hovorí o pokuse privlastniť si post patriaci opozícii

Nový predseda SaS Branislav Gröhling označil výhrady voči Kolíkovej spôsobu riadenia výboru na kontrolu činnosti SIS za absurdné. Argumentoval odbornosťou exministerky spravodlivosti a akcentovaním jej reformných krokov v oblasti justície. (V časti odborných kruhov je za ne ostro kritizovaná.)

„Vnímame to ako snahu zbaviť sa odbornosti, snahu zbaviť sa skúsenosti, snahu zbaviť sa človeka, ktorý vedel napísať reformu súdnictva, ktorý vedel presadiť túto reformu súdnictva, ktorý ju chcel aplikovať do súdnictva a spraviť zo Slovenska konečne spravodlivý štát,“ komentoval Gröhling podnet na odvolanie Kolíkovej z pozície predsedníčky výboru. Postup koalície vyhodnotil ako pokus o politizáciu výboru a snahu siahnuť na post, ktorý patrí opozícii.

Kolíková nesúhlasí s tvrdením, že by blokovala kontrolný výbor SIS. Konkrétne v prípade presunutia schôdze výboru na iný termín kvôli kolízii so zasadnutím ústavnoprávneho výboru, na ktorom boli vypočutí (dnes už odvolaní) členovia Súdnej rady SR Ján Mazák a Andrej Majerník, bolo podľa nej legitímne, aby sa ho ako poslankyňa zúčastnila. Vyjadrila sa, že presunutie schôdze nespôsobí žiadne meškanie v plnení úloh výboru.

Taktiež sa vyjadrila, že vo svojom podnete na Generálnu prokuratúru SR je podpísaná ako Mária Kolíková, nie ako predsedníčka výboru, a namieta v ňom tak uznesenie vlastného výboru, ako aj uznesenie vlády, ktoré je podľa nej v rozpore so zákonom, rovnako ako pôsobenie Pavla Gašpara v pozícii námestníka SIS s kompetenciami riaditeľa. Odmieta obvinenie z toho, že by poškodzovala reputáciu SIS. Poškodzovanie jej reputácie pripisuje práve P. Gašparovi. V súčasnosti podľa jej informácií dochádza k izolácii SIS a má „vážnu obavu, že táto vláda nedostáva informácie, ktoré dostávala predtým, ako ich nedostáva ani premiér, ako ich nedostáva minister obrany, ako ich nedostáva minister zahraničných vecí“.

Poslankyňa SaS na tlačovej besede opakovane zdôraznila, že sa pod dokument podpísala vlastným menom. „V samotnom podnete píšem, že sa obraciam otvorene na Generálnu prokuratúru ako opozičná poslankyňa a predsedníčka kontrolného výboru, ja to priznávam a doznávam, a je pravdou, že v hlavičke je uvedené aj to, že som Mária Kolíková, aj to, že som poslankyňa, aj to, že som predsedníčka, ale je zrejmé z celého podania, že to píšem ako osoba, ktorá jednoducho má aj tieto funkcie. A nijakým spôsobom to nerobím v mene výboru, nijakým spôsobom,“ uviedla.

Prečítajte si aj