Pondelok 20. mája, 2024
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). V Bratislave, 7. mája 2024. (FOTO TASR - Michal Svítok)

Ministerka Šimkovičová podáva žalobu na Plus 7 dní kvôli článku o jej dcére

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) sa ostro ohradila voči článku zverejnenom na webovom portáli www.plus7dni.pluska.sk s názvom „Nečakaná zmena: Šimkovičovej už rakúska škola pre dcéru nie je dobrá. Chodí na inú.“

Inkriminovaný článok v Plus 7 dní popisuje ministerkine rodinné pomery narážajúc na jej deklarovanú snahu očistiť slovenskú kultúru od všetkého cudzieho. Sama ministerka pritom podľa týždenníka žije od roku 2014 v Rakúsku. Článok poukazuje na to, že Šimkovičovej dcéra z prvého manželstva sa presťahovala do USA a Šimkovičovej vnučka má už pravdepodobne americké občianstvo.

Z druhého manželstva má ministerka dve deti, pričom syn žije s otcom a najmladšia dcéra Sofia žije s mamou v rakúskom Kittsee. U našich susedov chodila aj na základnú školu, v ktorej sa ako hlavný jazyk vyučovala nemčina, ako druhý jazyk angličtina a slovenčina sa dala vybrať medzi nepovinnými predmetmi. 

Ako hlavnú novinku Plus 7 dní prinieslo informáciu, že ministerkina dcéra nedávno prestúpila na slovenskú základnú školu v Petržalke. Článok dopĺňajú početné fotografie, na niekoľkých sú zábery matky a dcéry spred školy v Rakúsku, dokonca nové zábery, ako ministerkina dcéra vystupuje z vládnej limuzíny pred školou v Petržalke, a takisto zábery Šimkovičovej domu v Kitsee.

Podľa ministerky takéto sliedenie bulváru na jej maloletú, iba 10 – ročnú dcéru nemá nič spoločné s novinárskou etikou, ktorú by si mal každý novinár ctiť.

„Skutočne je najväčším problémom, ktoré Slovensko má, kam chodí moja maloletá dcéra do školy? Chodila do Rakúska bolo zle, navštevuje slovenskú školu, opäť ju rieši bulvár. Je to 10 – ročné dieťa! Nikdy som nepostrehla, že by sa niekto zaujímal kam chodia do školy deti pani Jaurovej, pána Matoviča, pani Cigánikovej, pána Hegera. Prečo má toto znášať práve moje dieťa? Uvedomuje si vôbec niekto, ako sa dieťa musí cítiť, keď si o sebe číta články v novinách a vidí, že ju niekto čaká pred školou a fotí? Dajte jej pokoj a tiež všetkým mojim deťom,“ vyzvala na Telegrame Šimkovičová.

Ministerka ďalej tvrdí, že už mesiace musí denne znášať osobné útoky, invektívy a vulgarizmy, ktoré jej adresujú neznámi ľudia prostredníctvom sms správ, mailov a sociálnych sietí. Tieto útoky znáša bez akejkoľvek ďalšej publicity, pretože ich považuje za výplody narušených ľudí. Ako verejne činná osoba si je Šimkovičová vedomá, že musí znášať zvýšenú pozornosť médií. Pokladá však za neprípustné, aby jej dieťa muselo trpieť a bolo terčom bulváru, čo následne podľa nej spúšťa ďalšie nenávistné reakcie. Preto sa rozhodla brániť súdnou cestou a na Plus 7 dní podá žalobu.

Šimkovičovej kolega bol na opačnej strane

Na niekoľkých fotkách v článku sa s ministerkou Šimkovičovou a jej dcérou Sofiou objavuje aj súčasný minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Ten v minulosti čelil obvineniam z verejnej šikany dcéry prezidentky Zuzany Čaputovej.

Všetko to v roku 2021 spustil jeho status na sociálnej sieti, kde vtedajší poslanec za ĽSNS Taraba komentoval vystúpenie 17-ročnej Emmy Čaputovej na módnej prehliadke. „Po včerajšom dni vieme, že máme na Slovensku modelku,” napísal nad fotografiou prezidentkinej dcéry. Tá bola na prehliadke netradične oblečená a namaľovaná, vlasy mala ostrihané na krátko a poslancove slová mohli vyvolať pocit silnej irónie.

Pod statusom sa spustila vlna kritických komentárov. Jedna skupina sa pustila do mladej Čaputovej a aj do samotnej prezidentky, druhá do poslanca Tarabu. 

„Útok na politika alebo političku cez jeho deti je politické dno. Poslanec Taraba by sa o moju dcéru nikdy nezaujímal, keby to nesúviselo s mojou funkciou. Ľudskej zlobe a hlúposti musím v živote čeliť, ale moje deti z toho vynechajte!” odkázala poslancovi cez Facebook prezidentka.

Poslancovi kritici navyše poukázali na to, že fotku zverejnil bez autorských práv a kreditu.

Ku kauze sa na sociálnej sieti vyjadrila aj Polícia Slovenskej republiky. Tá označila poslancove počínanie ako exemplárny prípad šikanovania cez internet, ktorý môže viesť k tej najväčšej ľudskej tragédii. „V tomto prípade boli prekročené akékoľvek hranice. Osoba, ktorá by mala byť vysokou autoritou, sa rozhodla podhodiť na verejný lynč mladistvé dievča, ktoré nemá ani 18 rokov. Je úplne jedno, o koho dcéru ide. Je to bezbrehý útok na dieťa len kvôli jeho vzhľadu.”

Súčasný minister životného sa k svojmu statusu vyjadroval ešte niekoľkokrát. Povedal, že napísal len to, čo sa dočítal aj v iných médiách, ktoré sa o talente prezidentkinej dcéry na modeling vyjadrovali pochvalne. Podľa neho si ľudia celý ironický kontext o Emme Čaputovej vymysleli a dodal, že on by bol rád, keby sa niekto pochvalne vyjadril o jeho synovi, že je napríklad talentovaný hokejista. Šikanu prezidentkinej dcéry odmietol a uviedol, že šikanovaný je v skutočnosti on sám.

V novembri minulého roka však pripustil: „Status o prezidentkinej dcére by som dnes nenapísal, ale vyprosím si obvinenie zo šikany.” Veľa ľudí to podľa ministra mohlo pochopiť inak a vykladali si, ako on niečo myslel, a potom ho z toho obviňovali. On sa následne musel vyviňovať z cudzích dojmov.

Prečítajte si aj