Pondelok 20. mája, 2024
Na snímke uprostred predseda strany Demokrati Jaroslav Naď na tlačovej konferencii. (Zdroj: Jaro Naď / FB)

Bývalý minister obrany Naď označil spoluprácu s Azerbajdžanom za „krvavý biznis“

Premiér SR Robert Fico, minister obrany Robert Kaliňák (obaja Smer-SD) a ďalší členovia slovenskej delegácie absolvovali v utorok (7. 5.) oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Počas rokovaní sa stretli s tamojšími najvyššími predstaviteľmi štátu na čele s prezidentom Ilhamom Alijevom. Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) označil spoluprácu s Azerbajdžanom za „krvavý biznis“.

R. Kaliňák podpísal s azerbajdžanskými partnermi dve zmluvy o spolupráci v oblasti obrany. Predstavitelia Azerbajdžanu prejavili záujem o rôzne produkty slovenského obranného priemyslu, rovnako ako aj o spoluprácu v oblasti výcviku, cvičení a vzdelávania príslušníkov ozbrojených síl. 

„Možnosť rozvíjať náš zbrojný priemysel v spolupráci s Azerbajdžanom poskytuje veľký priestor pre hospodársky rast Slovenska,“ uviedol Kaliňák s tým, že zatiaľ je predčasné hovoriť o konkrétnych objednávkach.

Premiér Fico vidí veľký potenciál spolupráce medzi Azerbajdžanom a Slovenskom aj v oblasti energetiky. Pri tejto príležitosti pozval azerbajdžanského prezidenta na návštevu Slovenskej republiky.

„Myšlienka dovozu plynu z Azerbajdžanu cez kontaktný bod na rusko-ukrajinskej hranici, s využitím ukrajinskej infraštruktúry a potom slovenskej infraštruktúry v objeme až do 20 miliárd metrov kubických, musí byť pre každého zaujímavá,“ zhodnotil. Projekt môže byť podľa neho prospešný pre Slovensko, okolité krajiny, Azerbajdžan aj pre Ukrajinu, ktorá bude poskytovať tranzit tohto plynu.

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) v reakcii na podpísané dohody uviedla, že slovenská vláda namiesto posilňovania vzťahov s demokratickými partnermi uzatvára dohody s krajinami, ktoré porušujú ľudské práva a utláčajú svojich občanov. Režim prezidenta Alijeva podľa nej bráni regionálnemu mieru a pácha etnické čistky na kresťanských Arménoch.

Podľa bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa (Demokrati) má vládna cesta do Azerbajdžanu za cieľ urobiť biznis pre zbrojárskeho oligarchu v pozadí Smeru. Zahraničnú politiku slovenskej vlády označil za „krvavý biznis“.

„Robert Fico prišiel do Azerbajdžanu, aby nedemokratický, autokratický, moslimský štát zaplavil zbraňami zo Slovenska, aby útočil na kresťanských demokratických Arménov. Toto je mier v podaní Roberta Fica,“ povedal na tlačovej konferencii.

V čase vojny na Ukrajine sa Azerbajdžan stal pre Rusko kľúčovým partnerom nielen v oblasti exportu energií, ale aj v udržiavaní otvoreného dopravného spojenia s Iránom. Rusko stratilo prístup k veľkej časti európskeho trhu, následkom čoho sa zvýšil vývoz ropy a plynu cez Azerbajdžan. Vývozy ruskej ropy do Azerbajdžanu sa v roku 2023 zvýšili štvornásobne.

„Azerbajdžan nakupuje veľké množstvo plynu z Ruska,“ uviedol Naď a dodal, že plyn, ktorý máme nakupovať k nám bude prichádzať cestou cez Azerbajdžan do Ruska a z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko. „Ktorý naivný človek si myslí, že toto nie je ruský plyn?“ opýtal sa.

Prečítajte si aj