
Mladý pár oživuje rodinnú tradíciu prírodných sirupov z ihličia (Rozhovor)
Alexandra a Lukáš sa rozhodli opustiť klasickú kancelársku prácu a pokračovať v stopách svojich predkov. V projekte Ihličkovo sa vydali cestou tradičnej výroby sirupov. Sladká a ozdravujúca chuť ich produktov tkvie v ručnom zbere výhonkov, ich detailnom spracovaní a ingredienciách. V rozhovore nám Alexandra prezradila, aké druhy ihličia sú do sirupov ideálne, ako sirupy správne užívať a kedy je ihličie do sirupov najlepšie zbierať.
Epoch Times Slovensko: Ako sa tak mladí ľudia dostanú k nápadu oživiť dávne recepty a opäť priniesť na verejnosť silu prírody?
Alexandra Šeligová: Moji starí rodičia mi jedľový sirup dávali odmalička, keď som mala kašeľ alebo boľavé hrdlo – hovorili, že je to prírodný liek. Jedľu pestovali doma na záhrade, z ktorej si potom obrali mladé výhonky a urobili z nich sirup. Až keď som spoznala Lukáša, povedali sme si, že túto slovenskú tradíciu treba zachovať.
Nás, ako bežných spotrebiteľov veľakrát zaujme aj príbeh okolo danej značky, keď si niečo kupujeme a ide o slovenský výrobok. U nás bol ten príbeh od začiatku silný. Založili sme firmu v júli, stihli sme nafotiť fotky so starkými a v septembri nás už starký náhle opustil. Vtedy sme si povedali, že by sme veľmi radi pokračovali. A dnes je to už 5 rokov.
Aké máte spomienky na svoju premiéru? Akú chuť si pamätáte?
Ak sa vrátime naozaj späť do minulosti, tak ja si to ako dieťa pamätám, že vždy keď som mala kašeľ, tak starká išla do komory a vrátila sa s malou tmavou fľaštičkou, cez ktorú bola dokonca preložená gáza. Dala mi sirup na lyžičku. Pre mňa to bolo niečo výnimočné, pretože to chutilo inak a bolo to sladké, takže ako dieťa som to milovala. Ostalo mi to dodnes. Dnes máme 2-ročnú dcérku, ktorej sme prvýkrát dali tento sirup len nedávno, ale zamilovala si ho hneď a pýta si ho – dávam jej ho aj preventívne, napríklad spolu s rybím olejom a B vitamínom.


Prechádzajú teda z generácie na generáciu? A nájdeme v nich len tradičné receptúry?
Na začiatku sme mali len klasický sirup z jedle v kombinácií s trstinovým cukrom. Tak ho robili moji starí rodičia. Potom sme si veľa naštudovali a zistili sme, že aj smrekové a borovicové ihličie je vhodné. Tradičné, trstinové sirupy sme však chceli ešte viac ozdraviť a pridali sme medové verzie s kvetovým a agátovým medom. Postupne sa pridali aj ďalšie výrobky z ihličia, ako aj ďumbier shot (zázvorový extrakt s ihličím), tinktúra z borovicových šišiek, čaje z ihličia a esenciálne oleje.
Práve súčasná doba plná dovozu a syntetiky doslova volá po takýchto prírodných alternatívach. Môžeme teda hovoriť o 100-percentne prírodných ingredienciách aj vo vašich sirupoch?
Sme 100 % prírodná značka. Nepoužívame konzervanty, farbivá ani iné pridané látky. Máme výrobky testované a aktuálne sú to schválené výživové doplnky. Naše výrobky sú v sklenených fľaškách, krabice sú tiež papierové.
Ísť s košíkom na hríby, šípky či medvedí cesnak je bežná rutina u nás, ale neviem si úplne predstaviť, ako to funguje s ihličím. Ako a kde realizujete zber?
Zbierame na našich pozemkoch v okolí Smoleníc a Banskej Bystrice. Zber realizujeme rôzne aj podľa polohy a počasia. Hlavná sezóna je v máji, maximálne začiatkom júna. Vtedy zbierame mladé výhonky z ihličia, ktoré používame na sirupy. Zberom sa prirodzene strom zahusťuje – čím viac zbierame, tým viac sa strom zahustí na ďalší rok. Ihličie sa musí po zbere čo najrýchlejšie spracovať, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu. To znamená, že sa hneď musí zaliať medom a citrónom. Konkrétne sirupy sa vyrábajú metódou macerácie, kde výroba trvá viac než mesiac a pol – podľa toho, ako ihličie pustí šťavu.


Pridávate potom k ihličiu aj niečo na sterilizáciu, konzervovanie či sladenie? Už teda, ako ste spomenuli, konzervanty ani farbivá v sirupoch nenájdeme…
Možno vás to prekvapí, ale nepoužívame v sirupoch nič okrem ihličia, medu a citrónu. Citrón aj med sú prirodzené konzervanty a vďaka nim sirupy vydržia dlhšie.
Ktoré sladidlo sa k ihličiu hodí najviac?
Naše hlavné sirupy sú z kvetového a agátového medu, ktoré sú od nášho včelára zo Smoleníc. V kombinácií s ihličím a citrónom je chuť sladká, ale vyvážená a jedinečná.
A farba?
Farbu určuje med, ktorý je hlavnou zložkou sirupov. Napríklad, jedľa a agátový med je svetlý, naopak smrek s kvetovým medom má tmavozlatú farbu.
Nedá mi trošku nerozobrať aj konkrétne ihličie z rôznych stromov. Vy pracujete s jedľou, ako vaša starká, a aj so smrekom. Čo by sme mali očakávať od jednotlivých sirupov?
Pracujeme so smrekom, jedľou a borovicou. Najviac sme sa natrápili so sirupom z borovice, pretože nám nepúšťal toľko šťavy ako iné, preto sme sa rozhodli ponechať len sirupy zo smreku a jedle. Borovicu však využívame na naše čaje a na tinktúru. Každé ihličie týchto stromov obsahuje rôzne vitamíny, avšak najkoncentrovanejšie zastúpenie má práve vitamín C – napríklad ak by ste ochutnali jedľové ihličie, je veľmi kyslé. Borovica zas obsahuje aj karotén a minerálne látky, ale aj vitamín A. Celkovo je vhodné ich užívať pri ťažkostiach s dýchacími cestami, ako aj kašeľ, zápal hrdla, ale aj preventívne ako výživový doplnok.
Ako ich v ideálnom prípade užívať?
Veľa ľudí si myslí, že naše sirupy sa zarábajú s vodou. Nie je to tak. Pijú sa po lyžičkách denne. My ich berieme ako prírodný liek. Môžu sa užívať preventívne ako doplnok stravy po lyžičke denne, ale aj v prípade choroby – tam sú dávky vyššie.

A ako ich konzumujete vy ako výrobcovia?
Ja už som ich využila snáď všade. Tým, že najväčšia zložka v nich je med, tak ich využitie je naozaj pestré. Sú vhodné aj ako sladidlo. Naposledy som robila kačacie prsia a na vrch som ich jemne pred dokončením potrela smrekovým sirupom. Dokonalé. My ihličím žijeme. Máme aj iné výrobky, napríklad často pijeme čaj z borovice, ale aj zázvorové extrakty s ihličím a medom pred začatím dňa na prázdny žalúdok.
Upozornili by ste ešte na nejaké chyby, ktorým by sme sa pri vašich sirupoch mali vyvarovať?
Asi by som spomenula len chyby pri skladovaní. Vyhovuje im tmavé chladnejšie miesto. Chladnička nie je úplne vhodná, pretože vám môžu začať cukornatieť rýchlejšie kvôli medovej zložke, ale to sa dá napraviť vodným kúpeľom. Priame slnko im môže uškodiť. A ešte raz by som spomenula mylné predstavy o tom, že sa sirupy zarábajú s vodou. Pijú sa primárne po lyžičkách denne, aj keď my si z nich v lete robíme aj zdravé limonády.
Ďakujeme za rozhovor!
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK
Váš názor nás zaujíma! Pomôžte nám zlepšovať obsah hodnotením tohto článku.