Sobota 18. mája, 2024
Priamy kontakt: Jednoduchý krok k lepšiemu zdraviu cez uzemnenie (Pexels/ Leeloo The First )

Liečivá sila zeme: objavte najlepší antioxidant

Efekt uzemnenia, známy aj ako „grounding“, opisuje jav, pri ktorom priamy kontakt so zemou prostredníctvom chôdze naboso vedie k prenosu liečivých elektrónov, čím môže zlepšiť celkové zdravie.

Uvedomili ste si niekedy, aké prospešné je chodiť naboso po pláži alebo v lese? Tento pocit je známy ako efekt uzemnenia a je výsledkom toho, že vaše telo absorbuje veľké množstvo liečivých elektrónov zo zeme. Zem má mierne záporný náboj, takže keď stojíte bosí na piesku, elektróny prúdia zo zeme do vášho tela, čím vám účinne poskytujú „transfúziu liečivej energie“.

V dokumentárnom filme „Uzemnenie 2“, ktorý je pokračovaním filmu „Uzemnenie“, vystupuje Step Sinatra, syn kardiológa Dr. Stephena Sinatru, astronaut Dr. Edgar Mitchell a mnohý ďalší ľudia, ktorým pomohlo uzemnenie, resp. „grounding“. Step Sinatra bol kedysi burzovým maklérom na Wall Street, kým sa jeho zdravotný stav náhle prudko nezhoršil a nepriviedol ho na pokraj smrti. Za svoje uzdravenie vďačí technikám uzemnenia a prechodu na úplne ekologickú stravu.

V roku 2010 publikoval jeho otec, doktor Stephen Sinatra, knihu o liečivej sile uzemňovania s názvom „Uzemnenie: najdôležitejší objav v oblasti zdravia?“, ktorej spoluautorom je Clint Ober, jeden z priekopníkov v tejto oblasti.

Najlepší antioxidant

Uzemňovanie znamená kontakt bosých nôh so zemou, či už je to zem, tráva, piesok alebo betón – najmä ak je vlhká alebo mokrá. Uzemnenie, ktoré spája telo so zemou bohatou na elektróny, zlepšuje rovnováhu medzi sympatickým a parasympatickým nervovým systémom.

Zem predstavuje prirodzený zdroj elektrónov a jemných elektrických polí, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie imunitného systému, krvného obehu, synchronizáciu biorytmov a ďalších fyziologických procesov. V skutočnosti ich možno považovať za najúčinnejšie, základné, lacné a najľahšie dostupné antioxidanty.

Moderná veda podrobne zdokumentovala súvislosť medzi zápalom a chronickými chorobami vrátane chorôb spojených so starnutím a samotným procesom starnutia. Je dôležité pochopiť, že zápal možno zmierniť alebo zastaviť uzemnením organizmu.

Moderná bežecká obuv vyrobená z plastu a gumy pôsobí ako elektrické izolátory, ktoré blokujú prirodzený tok elektrónov zo zeme do tela. Naopak, tradičné kožené topánky boli vodivé a umožňovali priame spojenie medzi zemou a chodidlom.

Toto vodivé spojenie je dôležité, pretože ľudské telo, a najmä krv a iné telesné tekutiny bohaté na elektrolyty, sú samy o sebe vodivé a môžu prenášať elektróny po tele. Moderný výber obuvi by preto mohol pôsobiť ako prekážka zdraviu prospešnej výmeny elektrónov, ktorá môže zmierniť zápal a zlepšiť duševnú pohodu.

Ako sa môžete účinne uzemniť v interiéri aj exteriéri

Chôdza naboso sa považuje za jeden z najjednoduchších a najúčinnejších spôsobov, ako nadviazať a udržiavať spojenie so zemou. Je však dôležité robiť to na vhodnom povrchu. Dlažba z asfaltu, dreva, gumy, plastu, vinylu, dechtu a asfaltobetónu neumožňuje výmenu elektrónov medzi zemou a telom.

Povrchy, ktoré umožňujú uzemnenie, sú:

  • piesok na pláži
  • tráva, najlepšie vlhká
  • nespevnená zem
  • betón a tehly, pokiaľ nie sú natreté alebo utesnené
  • keramické dlaždice

Tiež v interiéri a počas lietania existujú spôsoby, ako sa uzemniť. Ako je ukázané vo filme, dotýkanie sa kohútika jednou rukou počas holenia vám pomôže uzemniť sa. Počas letu si môžete vyzuť topánky a položiť si nohy naboso alebo v ponožkách na oceľové vzpery sedadla pred vami, čo tiež pomáha uzemniť sa. Existujú aj uzemňovacie podložky, na ktorých môžete spať alebo sedieť, čo môže byť obzvlášť prospešné vo výškových budovách.

Je veľmi dôležité pochopiť, že uzemnenie nie je „liečba“ alebo „liek“ na choroby, ale základný proces, ktorým si telo udržiava rovnováhu a zdravie. Ľudské telo sa vyvinulo v neustálom spojení so zemou a na správne fungovanie potrebuje túto nepretržitú výmenu energie.

Aktivity naboso v prírode sú jedným z najkrajších, najlacnejších a najúčinnejších spôsobov, ako začleniť uzemnenie do každodenného života. Keď ste vonku, jednoducho si čo najčastejšie vyzujte topánky a využite možnosti prirodzeného uzemnenia.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj