Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Vlada Karpovich / pexels)

Čierny kašeľ: Česi hlásia najväčšiu epidémiu za posledných 60 rokov. Slovensko by nemalo dosť vakcín pre všetkých

Európske štáty hlásia zvýšený počet výskytu čierneho kašľa. Susedná Česká republika bojuje s epidémiou a uvádza už 3 mŕtvych. Najviac ohrození sú novorodenci a seniori. Lekárne hlásia výpadok niektorých vakcín. Čo spôsobuje toto ochorenie, ako sa prejavuje a čo môžeme urobiť preto, aby sme sa mu vyhli?

Epidémia v Čechách

U našich západných susedov v Česku hlásia najväčšiu epidémiu čierneho kašľa za posledných 60 rokov. 

„Ľudia cestujú a vírusy a baktérie nepoznajú hranice, šíria sa vzduchom, šíria sa kvapôčkami, takže ktokoľvek to môže preniesť ku nám. Je len otázkou času, kedy sa to začne šíriť a my, ako susedná krajina, a najbližší susedia musíme byť v strehu,“ uviedla detská lekárka a pneumologička Martina Miškovská, ktorú situácia v Českej republike znepokojuje.

Naši susedia hlásia tri obete za posledné obdobie – zomreli dvaja dôchodcovia, ktorí mali čierny kašeľ, ale aj iné chronické ochorenie, a jeden novorodenec. Dieťatko podľahlo respiračnému zlyhaniu, príčinou úmrtia bola sepsa, obojstranný zápaľ pľúc a malo aj čierny kašeľ, uviedlo české ministerstvo zdravotníctva.

O mimoriadnosti nárastu prípadov hovorí aj epidemiologička Štátneho zdravotného ústavu Katarína Fabiánová: „Už sme prekonali rok 1962, keď na území Česka ochorelo 4772 obyvateľov.“ Najviac infikovaných je vo veku 15 – 19 rokov.

„V posledných 12-14 rokoch vidíme z rôznych objektívnych príčin stúpajúci trend. To, čo nás prekvapilo, je obrovský rozsah epidémie. V podstate sa dá povedať, že na základe parametrov, ktoré sú v tejto chvíli k dispozícii, sa asi dostaneme cez desaťtisíc nakazených,“ povedal český epidemiológ Roman Prymula.

Cyklický výskyt

Docentka Mária Avdičová z Národného referenčného centra pre Pertussis v Banskej Bystrici hovorí, že v Čechách ide o cyklickú epidémiu (značne sa zvýši počet infikovaných), ktorá sa vracia v 4-5 ročných intervaloch, keď dôjde k nahromadeniu vnímavých osôb.  Vnímavé osoby sú tie, ktorým ešte pre nízky vek nebola podaná vakcína a tie, ktorým po 5 rokoch po očkovaní klesá imunita. Rizikové sú najmä neočkované deti, osoby trpiace chronickými chorobami a seniori, ktorí neboli preočkovaní. Nárast ochorení je možné pozorovať aj v iných krajinách Európskej únie ako Dánsko, Luxembursko, Chorvátsko, Španielsko alebo Rakúsko.

„Je to jednak dané tým, že nemáme 100% očkovanosť, čiže tie ochorenia sa v nižšej miere vyskytujú stále. Stále tu cirkuluje v populácií ten pôvodca nákazy, bordetella pertussis, ktorá spôsobuje toto ochorenie a hľadá skupiny vnímavých. V takých cykloch sa tých vnímavých nahromadí viac a spôsobí to potom takéto väčšie epidémie,“ povedala docentka. 

Na Slovensku máme k 3. 5. viac ako 587 prípadov. Počas cyklických lokálnych epidémií sa ľudia premorujú a dochádza k zvyšovaniu hladín protilátok u osôb, ktoré prišli do styku s chorými, výskyt dosiahne vrchol, a potom sa zastaví a klesá.

„Keďže toto ochorenie nemá ani sezonalitu – vyskytuje sa aj v zimných aj v letných mesiacoch – tak my predpokladáme, že ešte určite v tomto období bude stúpať, najmä do konca školského roku, pretože k prenosu nákazy dochádza v kolektívoch,“ uviedla M. Avdičová a dodala, že prázdninami sa šírenie pozastaví.

Čo je Pertussis?

Čierny kašeľ, ľudovo nazývaný aj divý kašeľ, somársky kašeľ, lat. pertussis, je akútne respiračné ochorenie bakteriálneho pôvodu. Ide o vysoko nákazlivé infekčné ochorenie dýchacích ciest. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou. Spočiatku je ťažké ho odlíšiť od bežného kašľa, neskôr sa rozvinie. V klinickom obraze dominuje protrahovaný dráždivý neproduktívny kašeľ trvajúci týždne až mesiace. 

Príznačný preň je záchvatovitý kašeľ, ktorý začne vytvárať tlak v hlave. Praskajú žilky na očnej spojovke, v mäkkom tkanive pod očami vznikajú modriny. „Chorý človek sa nevládze nadýchnuť a na konci toho nadýchu vydá zvláštny zvuk, čo pripomína kikiríkanie kohúta alebo híkanie somárika,“ opisuje odborníčka Avdičová.

Dôležité je chorého izolovať, aby nešíril nákazu ďalej ,ale aj aby sa sám nenakazil iným ochorením, sekundárnou bakteriálnou infekciou, a tým si tento stav neskomplikoval. Liečba antibiotikami trvá 7 -14 dní. Odborníčka upozorňuje, že úľava neprichádza hneď. Baktéria uhynie, ale ostáva tam toxín, ktorý musí postupne vymiznúť.

Rizikové skupiny

Úmrtia sú ojedinelé, za posledných 10 rokov zomrelo na čierny kašeľ v Európe 102 ľudí. Nie je to v takom rozsahu ako v období pred očkovaním. “Ak aj ochorie očkovaná osoba, u ktorej poklesla hladina protilátok, tak táto osoba má priebeh toho ochorenia omnoho ľahší a kratšiu rekonvalescenciu,“ hovorí Avdičová.

Neočkovaní majú priebehy veľmi komplikované a preto sú aj seniori zraniteľní. „Vyzývame ľudí v staršom veku, ak sa im má do rodiny narodiť vnúčik, aby sa dali očkovať. A aby sa dali očkovať ženy v tehotenstve od 29. gestačného týždňa, lebo majú vysokú hladinu protilátok, ktoré prenesú na to dieťa a ochránia ho proti ochoreniu, kým nebude samo očkované.“

Pozorujeme pokles zaočkovanosti, ale ešte stále dosahujeme 95% zaočkovanosť u detí do 13 rokov. Ide o celoplošné povinné očkovanie detí. Potom sa už nepreočkováva povinne, ale odporúča sa gravidné alebo aj dospelých všeobecne preočkovať aspoň jedenkrát za život.

Vakcinácia

„Čo sa týka objednávania vakcín a vôbec dostupnosti vakcín, je priamo ministerstvo zdravotníctva to, ktoré zodpovedá za túto úlohu,“ uviedla hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová. Podľa nej je Slovensko pripravené na zvýšený záujem o preočkovanie.

„Keby sa chcela zaočkovať nejaká významná časť populácie, nebude to možné,“ uviedol však prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLK) Ondrej Sukeľ. Povedal, že zaznamenávajú zvýšený záujem o očkovanie, ktorý sa tiež vracia v cykloch. 

Situácia by sa podľa neho zmenila, keby bolo očkovanie zaradené medzi povinné. Štát do objednávania vakcín nevstupuje, výnimkou bol covid. Inak je to podľa jeho slov na správaní trhu, aký je dopyt. Zásobovanie je pri vakcínach zabezpečené, myslí si O. Sukeľ. Výrobcovia vedia odhadnúť podľa populácie a veku, kedy sa asi budú očkovať. 

„Vakcína trojkombinácia (tetanus, záškrt a pertussis), ktorá obsahuje zložku proti čiernemu kašľu, tá reálne dostupná nie je a ani v blízkej budúcnosti nebude,“ povedal prezidnet SLK. Očakáva sa, že dostupná bude najskôr budúci rok. 

Dostupná je dvokombinácia (záškrt, tetanus) a vakcína štvorkombináčná, ktorou sa očkujú deti. Ani z týchto vakcín však nie sú k dispozícii mimoriadne množstvá. Ak by sa značná časť záujemcov chcela očkovať, keďže dochádza k plánovaniu vakcín pre 6 a 13 ročné deti, nemuselo by sa každému ujsť. Štát by potom uprednostnil odporúčané skupiny – tehotné, aby chránili novonarodené deti, onkopacientov a astmatikov. 

„Záujem o povinné očkovanie, napriek tomu že je bezplatné, klesá a skôr by som tu povedal, že je potrebné robiť systémovú osvetu, ktorá bude zameraná na potláčanie tých antivaxerských hnutí,“ povedal Sukeľ. Myslí si, že je to úloha všetkých a najmä zdravotníckych pracovníkov, aby oni sami išli príkladom.

Prečítajte si aj