Sobota 18. mája, 2024
Váš obľúbený ranný nápoj vám môže dodať viac ako len energiu. Ilustračné foto (Pexels/ cottonbro studio)

Trigonelín v káve môže pomôcť proti úbytku svalovej hmoty počas starnutia

Jeden z najobľúbenejších nápojov na svete môže byť kľúčom k udržaniu silných a zdravých svalov vo vyššom veku.

Podľa najnovších výskumov by mohla byť prírodná zlúčenina v káve tajnou zbraňou proti úbytku svalovej hmoty v staršom veku.

Molekula zachovávajúca svaly

Mitochondrie, elektrárne našich buniek, zohrávajú kľúčovú úlohu v zdraví svalov. Problémom súvisiacim so sarkopéniou, teda s úbytkom svalovej hmoty a sily s pribúdajúcim vekom, je to, že tieto bunkové komponenty starnutím produkujú menej energie. K tomuto problému prispieva aj to, že s vekom klesá hladina kľúčovej látky NAD+ (čo je skratka pre nikotínamid adenín dinukleotid), koenzýmu pomáhajucemu regenerácii buniek a chrániacemu ich pred poškodením.

Vedci už vedia, že hladinu NAD+ možno zvýšiť rôznymi prekurzormi v strave vrátane esenciálnej aminokyseliny L-tryptofánu a rôznych foriem vitamínu B3, ako sú kyselina nikotínová, nikotínamid, nikotínamid ribozid a nikotínamid mononukleotid.

V nedávnej štúdii uverejnenej v časopise Nature Metabolism vedci skúmali, či by alkalická zlúčenina nazývaná trigonelín mohla pomôcť zvrátiť tieto vekom podmienené zmeny vo svaloch.

Vedci analyzovali hladiny trigonelínu v krvi myší a červov a zistili, že vysoké hladiny tejto látky pozitívne ovplyvňujú svalovú silu a funkciu.

Naopak, nízka hladina trigonelínu bola spojená so sarkopéniou, typickým úbytkom veľkosti a sily svalov, ku ktorému dochádza pri starnutí.

Trigonelín podporuje zdravú dlhovekosť

Trigonelín je štrukturálne príbuzný vitamínu B3 a okrem toho, že sa vyskytuje v niektorých potravinách, sa prirodzene vytvára v tele.

„Zistili sme, že starší ľudia s nízkou hladinou endogénneho trigonelínu v krvi strácajú s pribúdajúcim vekom viac svalovej hmoty a sily,“ uviedla pre Epoch Times Katharina Fischerová, manažérka výskumu a vývoja a vedeckej komunikácie v švajčiarskej spoločnosti Nestlé Research, kde sa štúdia uskutočnila. „Zistili sme tiež, že trigonelín je prekurzorom NAD.“

Podľa Fischerovej podávanie trigonelínu podporilo dlhovekosť u pokusných zvierat tým, že aktivovalo produkciu bunkovej energie v mitochondriách a zvýšilo silu a funkciu svalov počas starnutia.

Tieto zistenia otvárajú nové možnosti na testovanie klinickej účinnosti trigonelínu prostredníctvom potravinových výrobkov alebo doplnkov stravy na zlepšenie zdravia svalov, poznamenala.

Potraviny, ktoré obsahujú trigonelín

Trigonelín je alkaloidná zlúčenina, ktorá sa nachádza v rôznych rastlinných zdrojoch. Hoci trigonelín nie je taký známy ako niektoré iné prospešné rastlinné zlúčeniny, nachádza sa v mnohých potravinách. Približne 5 % prijatého niacínu sa mení na trigonelín.

Zrnková káva

Trigonelín sa v kávových zrnách nachádza vo väčšom množstve ako v iných potravinách a prispieva k charakteristickej horkosti kávy. Počas praženia sa však trigonelín čiastočne rozkladá a vzniká z neho kyselina nikotínová (niacín alebo vitamín B3), ďalšia živina s dôležitými zdravotnými účinkami.

Semená senovky gréckej

Senovka grécka, rastlina bežne používaná v indickej a blízkovýchodnej kuchyni, obsahuje približne 35 % alkaloidov, z ktorých hlavný je trigonelín v semenách.

Ostatné potraviny

Trigonelín sa nachádza v mnohých ďalších potravinách vrátane jačmeňa, melónu, kukurice, cibule, hrachu, sóje a paradajok.

Trigonelín môžete získať aj konzumáciou rýb, mušlí a kôrovcov.

Nikdy nie je neskoro riešiť úbytok svalovej hmoty súvisiaci s vekom

Je prirodzené, že s pribúdajúcim vekom strácame svalovú hmotu.

„Sarkopénia môže vzniknúť v dôsledku mnohých faktorov. Patrí medzi ne nedostatok správnej výživy, obezita a nedostatok fyzickej aktivity,“ hovorí pre Epoch Times Macie Smithová, licencovaná gerontologická sociálna pracovníčka. „Keďže populácia seniorov má tendenciu viac sedieť, prejavuje sa to častejšie u ľudí nad 65 rokov. Tento proces sa však môže začať už vo veku 30 – 40 rokov.“

Hoci starnutiu nemôžeme zabrániť, môžeme znížiť úbytok svalstva postupúci s vekom.

Dá sa to dosiahnuť správnym cvičením, vyváženou stravou a liečbou prípadných zdravotných ťažkostí.

„Nikdy nie je neskoro na budovanie a posilňovanie svalstva, aby sa zabránilo účinkom sarkopénie,“ povedala Smithová. „Vždy si môžete vytvoriť nový cvičebný režim, ktorý vám umožní stať sa aktívnymi a udržať si aktívny životný štýl.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj