Streda 8. mája, 2024
Homosexuálny pár drží svoje dieťa počas protestu organizovaného rodinami a LGBTQ združeniami na podporu náhradného materstva na námestí Torre Argentina v Ríme 5. apríla 2024. (Foto: ANDREAS SOLARO/AFP via Getty Images)
»

Európsky parlament uznal náhradné materstvo za formu obchodovania s ľuďmi

Podľa najnovšej smernice prijatej Európskym parlamentom v utorok (23. 4.) je náhradné (surogátne) materstvo považované za reprodukčné vykorisťovanie a bolo uznané za formu obchodovania. Parlament tiež prijal smernicu o predchádzaní obchodovaniu s ľuďmi, boji proti nemu a o ochrane obetí. Za prijatie smernice sa zasadila aj slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH).

Ako hlasovali slovenskí europoslanci

Za: Katarína Roth Neveďalová, Monika Beňová (obe Smer-SD), Miriam Lexmann, Ivan Štefanec (obaja KDH), Vladimír Bilčík (nezávislý), Robert Hajšel (nezávislý), Martin Hojsík (PS), Eugen Jurzyca (SaS), Jozef Mihál (nezávislý), Peter Pollák (OĽaNO)

Proti: Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá)

Zdržali sa: Milan Uhrík (Republika), Michal Wiezik (PS)

Neprítomný: Miroslav Radačovský (Slovenský Patriot)

Adopcia a umelé oplodnenie sú považované za alternatívne možnosti pre páry, ktorým sa nedarí splodiť dieťa prirodzenou cestou. Existuje však aj veľmi kontroverzná forma asistovanej reprodukcie, ktorou je náhradné (surogátne) materstvo. Prax vynosenia, porodenia a následného odovzdania dieťaťa inému páru vyvoláva mnohé etické, morálne a náboženské otázky.

Na Slovensku nebolo náhradné materstvo regulované osobitným právnym predpisom. Keďže legislatíva Slovenskej republiky náhradné materstvo v minulosti priamo nepovoľovala, bezdetné páry túžiace po tejto forme reprodukcie museli hľadať pomoc v zahraničí. V krajinách ako Rusko, Ukrajina, India a USA je náhradné materstvo povolené, pričom nie je zakázané ani vo Veľkej Británii, Írsku, Izraeli alebo v Belgicku za podmienky, že náhradná matka nedostane za tento „obchod“ finančnú odmenu. Slovenský zákon hovorí, že matkou dieťaťa je žena, ktorá ho porodila, preto je takáto prax v našej krajine v rozpore so zákonom. Žiadna krajina Európskej únie náhradné materstvo nepovoľuje.

Europoslankyňa M. Lexmann uviedla, že náhradné materstvo vážne narúša ľudskú dôstojnosť, zneužíva ženy v hmotnej núdzi a degraduje „dieťa na predmet obchodnej zmluvy“. Pridala sa aj k výzve na celosvetový zákaz náhradného materstva ako signatárka deklarácie z Casablancy.

Spoločnosť Global Market Insights odhaduje, že sektor náhradného materstva mal v roku 2022 celosvetovo príjem v hodnote 14 miliárd dolárov. Presné čísla sa určiť nedajú, pretože mnohé dohody sa uzatvárajú súkromne. Keďže sa však s reprodukčnými problémami stretáva čoraz viac ľudí, podľa odhadov Global Market Insights sa môže hodnota obchodu s využívaním ľudského tela na finančné účely do roku 2031 vyšplhať na 74,63 miliárd dolárov. 

Podľa prieskumu maďarského Výskumného centra sociálnych vied sú priemerné finančné náklady vynaložené na „kúpu“ dieťaťa mimo USA 40-50 tisíc dolárov. V USA je táto cena oveľa vyššia – šplhá sa až k priemeru 120 tisíc dolárov.  

Vatikán v pondelok (8. 4.) odsúdil náhradné materstvo ako vážne porušenie ľudskej dôstojnosti porušujúce Boží plán pre ľudský život. V dokumente Dignitas infinita (Nekonečná dôstojnosť) postavil náhradné materstvo aj zmenu pohlavia na úroveň interrupcie a eutanázie. Trojnásobná náhradná matka Sunshine Hansonová považuje výrok pápeža za „neúctivý voči ženám, ktoré to robia“ (pozn.red. voči náhradným matkám). Myslí si, že je odvážne zveriť vynosenie dieťaťa inému človeku a ide o jedinečný vzťah, ktorý si nedokáže “predstaviť nikto, kto si tým neprešiel“.

Proti biznisu s prenájmom maternice sa v roku 2015 postavili aj slovenskí europoslanci Anna Záborská a Miroslav Mikolášik, podľa ktorého sú deti „hneď v prvých sekundách svojho života vystavené hormonálnej búrke po odlúčení od matky, ktorá ich vynosila a porodila. Matky, ktorú bezpečne poznávajú podľa vône plodovej vody“.

Prečítajte si aj