Streda 8. mája, 2024
Zariadenie Planned Parenthood v Anaheime, Kalifornia, 10. septembra 2020. (John Fredricks/The Epoch Times)
»

Potraty cez organizáciu Planned Parenthood patria medzi štyri najčastejšie príčiny úmrtí v Amerike

Podľa skupiny Pro-Life America Susan B. Anthonyovej sú interrupcie vykonávané organizáciou Planned Parenthood (Plánované rodičovstvo) hlavnou príčinou úmrtí v Spojených štátoch, pričom organizácia odporúča tento zákrok tehotným klientkam v 97 % prípadov.

Organizácia Planned Parenthood, ktorá je najväčším poskytovateľom interrupcií v krajine, zverejnila svoju výročnú správu za roky 2022 – 2023, z ktorej vyplýva, že v danom období vykonala 392 715 interrupcií. „To zaraďuje potraty vykonané organizáciou Planned Parenthood medzi štyri hlavné príčiny úmrtí v Spojených štátoch, hneď po srdcových ochoreniach, rakovine a COVID-19,“ uviedla Marjorie Dannenfelserová, predsedníčka skupiny Pro-Life America Susan B. Anthonyovej.

Podľa údajov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zomrelo v roku 2021 na srdcové choroby viac ako 695 000 Američanov, 605 000 zomrelo na rakovinu, 416 000 na COVID-19 a takmer 225 000 na nehody.

„Opäť platí, že tehotným ženám, ktoré prídu do Planned Parenthood, sa v 97 percentách prípadov predá potrat, namiesto toho, aby sa im pomohlo nechať si dieťa, alebo aby sa dohodli na adopcii. Medzitým prijali o 80 000 menej pacientok, poskytli o 60 000 menej testov na rakovinu a vyšetrení prsníkov a dokonca vydali menej antikoncepcie,” povedala.

M. Dannenfelserová obvinila demokratov vo Washingtone a niekoľkých ďalších štátoch, že podporujú potraty v rámci Planned Parenthood tým, že im posielajú takmer 700 miliónov dolárov z prostriedkov daňových poplatníkov. Táto suma tvorila tretinu príjmov organizácie, pričom Planned Parenthood ukončilo fiškálny rok s čistým majetkom 2,5 miliardy dolárov, uviedla.

Približne 60 % žien, ktoré podstúpili interrupciu, „by si svoje deti radšej nechali, keby mali len väčšiu emocionálnu alebo finančnú podporu,“ uviedla M. Dannenfelserová. „Odpoveď demokratov? Odoberajú financie z centier pre tehotné ženy, ktoré slúžia ženám a ich deťom.“

Michael New, sociológ a vedúci spolupracovník Inštitútu Charlotte Lozierovej poukázal na to, že počet potratov cez Planned Parenthood bol pre túto organizáciu rekordný a predstavoval približne 40 % všetkých potratov vykonaných v Spojených štátoch.

Organizácia Planned Parenthood zvýšila počet potratov, a zároveň „pokračuje v obmedzovaní viacerých zdravotníckych služieb“, povedal. „V rokoch 2022 až 2023 sa počet návštev v rámci preventívnej starostlivosti znížil o 31 %, počet testov na rakovinu o 13,5 %, počet vyšetrení na rakovinu o 1,4 % a počet odporúčaní na adopciu o 4,5 %.“

„Za posledných desať rokov sa počet potratov vykonaných cez Planned Parenthood zvýšil o 20 %. Medzitým sa počet vyšetrení na rakovinu znížil o viac ako 58 % a prenatálne služby klesli o viac ako 67 %.“

M. New poznamenal, že napriek obmedzeniu viacerých služieb zdravotnej starostlivosti v roku 2022 sa financovanie Planned Parenthood zo strany vlády naďalej zvyšuje.

Financovanie, volebný problém

Republikánski zákonodarcovia sa snažia znížiť vládne financovanie Planned Parenthood. V januári minulého roka navrhla poslankyňa Lauren Boebertová návrh zákona na zrušenie financovania organizácie zavedením jednoročného moratória na federálne financovanie organizácie.

„Najväčší poskytovateľ potratov v krajine nemá čo dostávať peniaze od daňových poplatníkov,“ povedala. „Planned Parenthood tvrdí, že tieto prostriedky idú na zdravotnú starostlivosť pre ženy, ale minulý rok vykonalo rekordný počet interrupcií a zároveň znížilo počet prehliadok žien a vyšetrení na rakovinu prsníka.“

Senátorka Marsha Blackburnová vo svojej tlačovej správe z 12. decembra spochybnila financovanie pPlanned Parenthood, pričom sa odvolala na správu Účtovného úradu vlády USA a poukázala na to, že organizácia dostala vo fiškálnych rokoch 2019 – 2021 1,78 miliardy dolárov z prostriedkov federálnych daňových poplatníkov.

Táto suma zahŕňala 90,4 milióna dolárov, ktoré skupina údajne „nezákonne odčerpala“ z Programu ochrany výplat – úverového programu COVID-19 zameraného na pomoc malým podnikom postihnutým pandémiou.

„Zatiaľ čo malé podniky počas pandémie zápasili s problémami, organizácia Planned Parenthood nezákonne odčerpala viac ako 90 miliónov dolárov z programuProgramu ochrany výplat, ktorý je špeciálne určený na pomoc našim obchodom pre mamičky s deťmi, aby sa imi pocnehali otvorené dvere,“ uviedla pani Blackburnová.

V komentári k správe republikán Chris Smith, spolupredseda Snemovne reprezentantov, uviedol, že finančné prostriedky federálnych daňových poplatníkov „by sa nemali posielať veľkým potratovým korporáciám, ako je Planned Parenthood, ktorá od roku 1970 zabila viac ako 9,3 milióna nenarodených detí, z toho 1,11 milióna v rokoch 2019 – 2021“.

Výročná správa organizácie Planned Parenthood prichádza v čase, keď sú potraty jednou z kľúčových tém nadchádzajúcich prezidentských volieb. Demokrati presadzujú potraty ako hlavnú tému a v štátoch, kde sa bojuje o priazeň voličov, predkladajú volebné iniciatívy.

V Arizone je cieľom volebného opatrenia zmeniť a doplniť ústavu štátu tak, aby interrupcia bola „základným právom“, a to až do momentu, keď dieťa môže prežiť mimo maternice, čo sa zvyčajne deje okolo 24. týždňa. V Nevade, Colorade a Marylande sa tiež plánujú zmeny a doplnenia týkajúce sa interrupcií.

„Stratégiou demokratov v tomto volebnom cykle bolo zaradiť tieto opatrenia do hlasovania v každom veľkom štáte,“ povedal republikánsky stratég Marcus Dell’Artino pre The Epoch Times.

Bývalý prezident Donald Trump, ktorý sa vo voľbách v roku 2024 uchádza o svoje druhé funkčné obdobie, sa nepripojil k výzvam ostatných republikánov na celoštátny zákaz interrupcií, a povedal, že túto záležitosť je najlepšie ponechať na štáty.

„Môj názor je, že teraz, keď máme potraty tam, kde ich všetci chceli z právneho hľadiska, štáty rozhodnú hlasovaním alebo legislatívou, alebo možno oboma spôsobmi. A čokoľvek rozhodnú, musí byť zákonom krajiny. V tomto prípade pôjde o zákon štátu,“ povedal v nedávnom videu zverejnenom na portáli Truth Social.

„V mnohých štátoch to bude inak… V konečnom dôsledku je to všetko o vôli ľudí.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj