Nedeľa 19. mája, 2024
(Zľava) Veronika Cifrová Ostrihoňová (FOTO TASR - Pavel Neubauer) a Miriam Lexmann (FOTO TASR - Pavel Neubauer)

V. Cifrová Ostrihoňová a M. Lexmann – stret názorov v otázke práva na interupciu pred eurovoľbami

Veronika Cifrová Ostrihoňová, kandidátka do Európskeho parlamentu za stranu PS (Progresívne Slovensko), na tlačovej konferencii pri príležitosti Medzinárodného dňa žien odkázala, že rovnako ako Francúzsko inkorporovalo právo na interrupciu do svojej ústavy, tak aj strana PS sa usiluje o zavedenie tohto práva do Charty základných práv Európskej únie. Miriam Lexmann, líderka kandidátky KDH vo voľbách do EP je presvedčená o tom, že „ľudský život je hodný ochrany už pred narodením.ˮ

Podľa slov V. Cifrovej Ostrihoňovej musíme tému interrupcie ako základného práva ženy dostať na Slovensko a prepojiť ju s Európskou úniou, aby sa ženy na Slovensku a v susedných krajinách nemuseli obávať o „toto základné právo rozhodovať o svojom tele.ˮ

„Nás ženy musí byť počuť vo všetkých témach, aby európska legislatíva myslela na nás a na naše potreby.ˮ

Ďalej uviedla, že ženy tvoria väčšinu obyvateľstva našej krajiny a ich postavenie a podmienky, v ktorých žijú, priamo ovplyvňujú celú spoločnosť.

„Ženské práva sú ľudské práva,ˮ doplnila s tým, že od toho, ako sa má ženské zastúpenie, závisí celá krajina a celá únia.

Strana PS na sociálnych sieťach potvrdila slová bývalej moderátorky: „V Progresívnom Slovensku budeme pokračovať v boji za práva žien. Na národnej aj na európskej úrovni.ˮ

KDH vidí v práve na život základný pilier slobodnej civilizácie

Kampaň  za zaradenie „práva na potratˮ do Charty základných práv EÚ zo strany PS však vyvolala obavy v radoch KDH.

Podľa M. Lexmann, kandidátky KDH vo voľbách do EP, charta základných práv EÚ musí navždy chrániť právo na život.

Súčasný pokus zaviesť „právo na potratˮ sa podľa europoslankyne datuje až do Káhirskej konferencie OSN v roku 1994, kde KDH hralo kľúčovú úlohu v opozícii proti tomuto návrhu. Vďaka úsiliu strany bol pôvodný návrh odmietnutý.

Predseda KDH Milan Majerský vyjadruje svoje obavy ohľadom súčasnej situácie: „Považujem za absurdné, že v čase, keď v EÚ narastá chudoba a čelíme závažným geopolitickým výzvam vrátane vojny v susedstve, PS podkopáva univerzálny pilier ľudských práv a teda ochranu ľudskej dôstojnosti a dnes krehkú jednotu v EÚ.”

Podľa neho Francúzsko rozhodnutím zakotviť právo na potrat v Ústave oslabilo ľudskú dôstojnosť a podkopalo základný pilier slobodnej civilizácie.

„Univerzálne chráneným základným ľudským právom je právo na život, nie tzv. „právo na potrat,ˮ uviedol M. Majerský.

„Francúzsko svojím rozhodnutím podkopalo podstatu ľudských práv. Nedovolíme prenášanie tohto prístupu na úroveň EÚ,ˮ oznámila 4. marca na sociálnych sieťach M. Lexmann.

Prečítajte si aj