Sobota 18. mája, 2024
Ilustračná fotografia (Mike Bird / Pexels)

Dôsledky Zelenej dohody: Európa sa rúti do veľkých problémov, varujú českí odborníci na energetiku 

Sú to majstri vo svojom odbore – veľmi erudovaní, ovládajú jazyky, rozumejú jazyku čísel a grafov, zaujímajú sa o pevné vedecké dáta. Mohli by si užívať zaslúžený dôchodok a zadosťučinenie z plodnej kariéry… Napriek tomu sa táto skupina špičkových inžinierov podujala upozorniť vládu a spoločnosť na dôsledky Zelenej dohody (Green Deal) v českom energetickom sektore.

Všetko to začal Jaroslav Čížek, ktorý vyštudoval Fakultu bezpečnostného inžinierstva v Ostrave, odbor hasičstvo. S lobovaním v parlamente mal už predchádzajúce skúsenosti, hoci v energetike sa začal výraznejšie angažovať až po roku 2014, keď spolu s ďalšími občanmi – aktivistami presadil, aby Európsky parlament schválil v smernici o inštalácii meračov tepla na radiátoroch klauzulu, že členské štáty musia zverejniť spôsob určenia hospodárnosti meračov.

Odvtedy sa podrobne venuje energetickým otázkam v súvislosti s ekologickými politikami EÚ. Nakoniec sa nechal presvedčiť, aby v roku 2020 spolu s podobne zmýšľajúcimi odborníkmi založil think tank, ktorý by ich snahám dal oficiálnejšiu podobu.

Skupina s názvom Realistická energetika a ekológia má heslo „Viac čísel, menej ideológie“ a samu seba opisuje ako „antiglobalistické združenie nezávislých jednotlivcov, ktorého cieľom je zabrániť hospodárskym a environmentálnym škodám hroziacim v dôsledku prijatia nerealistických, neuvážených, nepremyslených a ekonomicky chybných riešení, ktoré sú v rozpore s prírodnými zákonmi a súčasnými vedeckými poznatkami.“

Medzi zakladateľov patrí aj popredný odborník na jadrovú energetiku Vladimír Wagner, či profesor Jan Macek zo Strojníckej fakulty ČVUT, ktorý je jednou z najväčších kapacít v Českej republike v oblasti pohonov vozidiel, od spaľovacích motorov až po elektromobily.

„Myslím, že nastal čas povedať ľuďom pravdu, aj keď nie je príjemná. Ľudia to pochopia, jednoducho nemožno hovoriť polopravdy a zamlčovať druhú stránku veci,“ vysvetľuje hlavný dôvod založenia think tanku profesor J. Macek.

Prof. Ing. Jan Macek, DrSc., zakladateľ spolku Realistická energetika a ekológia

Na rozdiel od iných think tankov, ktoré združujú vedcov a odborníkov v danej oblasti, tento funguje ako registrovaná spoločnosť, nezisková organizácia, ktorá funguje z príspevkov darcov.  Jej členovia, ktorých je v súčasnosti približne 25 a väčšina z nich sú dôchodcovia, pracujú zadarmo vo svojom voľnom čase.

Nemajú vlastnú kanceláriu, aktívne jadro sa stretáva virtuálne každý pondelok cez Zoom. „Je nás asi päť skutočných ťahúňov,“ hovorí J. Čížek a dodáva, že ich cieľom je „dostať do verejného priestoru čísla, fakty, realitu a striasť nezmysly, ktoré sa na nás valia, ako zachránime svet, keď prestaneme vypúšťať CO2, ako ušetríme energiu, keď prejdeme z konvenčných zdrojov na obnoviteľné. Snažíme sa to vypočítať, ukázať a sprostredkovať ľuďom tak, aby to pochopili.“

„Ak sa neupraví súčasný kurz, mám pocit, že smerujeme k ekonomickej alebo energetickej, nechcem povedať katastrofe, ale k veľkým nepríjemnostiam,“ povedal profesor J. Macek pre Epoch Times.

Konštatuje, že rozhodnutie o smerovaní klimatickej agendy nebolo založené na hlasoch a výpočtoch odborníkov, ale na populistických vyhláseniach ľudí, ktorí nie sú odborníkmi na danú problematiku. „Presviedčanie číselnými argumentmi nie je veľmi účinné,“ hovorí takmer 75-ročný akademik a výskumník.

Nepohodlné názory

Každý sa snaží svoje zistenia dostať po vlastnej línii k politikom bez ohľadu na ich stranícku príslušnosť, do médií a k širokej verejnosti. Zúčastňujú sa na odborných konferenciách, prednášajú a publikujú svoje príspevky na internete. Ich pohľad je často v rozpore so súčasným naratívom vlády, upozorňuje J. Čížek.

Ing. Jaroslav Čížek, zakladateľ a predseda spolku Realistická energetika a ekoloógia

Členovia think tanku kritizujú masívne dotovanie obnoviteľných zdrojov energie bez toho, aby sa zohľadnila ich účinnosť, ich vplyv na klímu alebo náklady na ich využívanie. Solárne ani veterné elektrárne nie sú a ani nebudú podľa nich schopné zabezpečiť Európe dostatok stabilnej energie, naopak vedú k zvyšovaniu cien.

„Obnoviteľné zdroje si vyžadujú zásadné posilnenie sietí a ich dokonalé riadenie vrátane začlenenia prvkov umelej inteligencie. To všetko stojí obrovské množstvo peňazí, nehovoriac o problémoch so získavaním dostatku surovín a odborníkov. Výsledkom, ktorý politici pred voličmi taja, je fakticky trojnásobné zvýšenie ceny elektriny v porovnaní s prednovembrovým obdobím, keď najmä ceny energií vyhnali infláciu na rekordné hodnoty a samotná inflácia spätne zdražila energiu. Náklady na siete však budú trvalé a s nimi aj trvalé zvýšenie celkovej ceny elektriny, pričom zásadným problémom je, že stabilnej elektriny bude v dôsledku politickej preferencie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) menej, takže bude podľa trhových princípov drahšia. Hrozí, že to vyženie priemysel z Česka a ďalších krajín EÚ a s ním aj prosperitu,“ myslí si Milan Smutný, hovorca organizácie Realistická energetika a ekológia, bývalý šéfredaktor Českej tlačovej agentúry a riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva priemyslu a obchodu ČR.

Realisti nie sú proti ochrane prírody, znižovaniu skleníkových plynov ani postupnému odklonu od fosílnych palív v Českej republike. Na rozdiel od zelených aktivistov však tvrdia, že obnoviteľné zdroje energie sú prerušované a nemôžu zo svojej podstaty nahradiť fosílne palivá. To dokáže len jadrová technológia, ktorá je pri výrobe energie ešte efektívnejšia. Kým však nebude v Českej republike vybudovaný dostatok jadrových kapacít, musí podľa nich zostať v hre uhlie, inak hrozí nedostatok elektriny a tepla.

„Ak niekto pripustí, že sa treba zbaviť uhlia, zničí energetiku,“ hovorí J. Čížek, predseda think tanku, a dodáva: „Musíme hovoriť pravdu a netvrdiť, že obnoviteľné zdroje poskytujú najlacnejšiu energiu.“ Cenovo dostupná energia je podľa neho základom prosperity spoločnosti, ale obnoviteľné zdroje energie takúto energiu nedokážu zabezpečiť.

Profesor J. Macek tvrdí, že dogmatické, čierno-biele riešenia v diskusii o klíme nefungujú a že treba hľadať kompromis. „Niektorí vládni predstavitelia to neradi vidia a mám pocit, že chcú byť za každú cenu pochválení súčasnou Európskou komisiou,“ myslí si vedec s tým, že napriek sľubom politikov nie je možné mať dostatok energie a prosperity a úplne čisté, bezemisné prostredie.

Vnútená elektromobilita

Profesora J. Maceka viedli k spochybňovaniu zelenej politiky a aktivizmu udalosti v jeho vlastnom odbore. „Európa sa rúti do veľkého neporiadku, pretože robí všetko pre to, aby jej automobilový priemysel, ktorý bol z ekonomického aj technického hľadiska vlajkovou loďou, nebol konkurencieschopný,“ hovorí.

Tento trend sa podľa neho začal približne pred desiatimi rokmi, spočiatku nenápadne, pri podpore výskumu. Vývoj elektromobility sa najprv začal ako alternatívny, paralelný proces k vývoju spaľovacích motorov: „Niekedy okolo roku 2017 prevládol názor, že musí existovať len jedna cesta, že nesmie dôjsť k triešteniu síl a že jedinou reálnou možnosťou sú vozidlá na batérie.“

Podľa J. Maceka je však takýto pohľad jednostranný. Podľa neho sa pri posudzovaní vplyvu elektromobilov na životné prostredie berú do úvahy len emisie skleníkových plynov z prevádzky týchto vozidiel, pričom sa neberú do úvahy emisie skleníkových plynov z výroby vozidiel a batérií.

Profesor Macek upozorňuje, že ignorovanie tohto aspektu vyplýva zo skutočnosti, že väčšina potrebných materiálov sa vyrába inde. „Nezáleží na tom, či sa oxid uhličitý vypúšťa v Číne, Indonézii alebo tu v Európe,“ hovorí a dodáva, že skleníkové plyny pôsobia globálne.

M. Smutný, ktorý počas svojho 11-ročného pôsobenia zažil obrovský vzostup „Škodovky“ a nie je mu ľahostajné, čo sa s firmou deje ani 20 rokov po jeho odchode, sa po pozornom sledovaní dopadov Zelenej dohody v priamom prenose zapojil aj do dobrovoľníckej činnosti združenia. „Politicky implantovanú elektromobilitu považujem za zásadnú hrozbu pre Škodu Auto a ďalšie firmy českého a európskeho automobilového priemyslu,“ hovorí.

Ľudia hlasujú na základe peňaženky

Koncom novembra spísalo združenie Realistická energia a ekológia petíciu (dostupná online tu), v ktorej navrhuje konkrétne kroky a vyzýva vládu, aby prijala všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie bezpečnej, sebestačnej a cenovo dostupnej elektrickej energie v Českej republike a aby upustila od unáhlenej a neuváženej dekarbonizácie.

Ich hlasy sú však marginalizované. V čase, keď sa skloňujú pojmy ako zelená transformácia, dekarbonizácia, znižovanie uhlíkovej stopy a nulové emisie, sú ich názory nepohodlné, aj keď sa zakladajú na pravde. Väčšina odborníkov, hovorí J. Čížek, sa bojí skrížiť cestu so zástancami zelených zajtrajškov a ísť s nimi do konfrontácií.

Rozdiely v prístupe sú aj v rámci ich think tanku. „Máme tých, ktorí sú za razantnejšie kroky a silné slová, a máme takých, ktorí sa snažia trochu zmierniť a hľadať cesty, ktoré by za starého režimu asi nazývali oportunizmom,“ konštatuje profesor J. Macek.

Jedným z tých, ktorý si servítku pred ústa neberie, je predseda združenia J. Čížek. Ako nepracujúci dôchodca sa považuje za „chránený druh“. „Hovorím to tak, ako to je, narovinu. Zastavme Zelenú dohodu, lebo nás zničí. Čím dlhšie to bude trvať, tým viac to bude bolieť, tým to bude horšie,“ dušuje sa.

Rastúce ceny elektriny a tepla podľa J. Čížeka povedú občanov v celej Európe k tomu, aby tento rok volili do Európskeho parlamentu toho, kto zabezpečí hospodársky rast a prosperitu, a nie toho, kto ju ničí. „Ak chceme zachrániť budúcnosť, musíme sa najprv uistiť, že prežijeme prítomnosť. Preto sú nemeckí roľníci v uliciach, preto má AfD toľko hlasov, preto sa to isté deje v Belgicku, Francúzsku, Taliansku, Fínsku, všade. Ľudia jednoducho nikdy nebudú chcieť byť chudobnejší.“

Jeho názor víta aj profesor J. Macek: „Ľudia nakoniec volia na základe svojich peňaženiek a myslím si, že práve do tohto bodu sa teraz dostávame.“

J. Čížek však varuje pred oveľa väčším nebezpečenstvom, než je nedostatok energie a ochromenie európskeho priemyslu spôsobeného zelenou transformáciou. „Keď títo nahnevaní, namrzení ľudia vyjdú do ulíc, príde nejaký frajer, ktorý povie: ,Ja vás z toho bahna dostanem‘, a všetci sa budeme modliť, aby nemal pod nosom fúzy,“ hovorí neúnavný aktivista a dodáva: „Ak sa ľudia majú dobre, necítia sa ohrození a nevolia týchto extrémistov. Politici budú volení obyvateľmi vtedy, keď ich urobia bohatšími.“

Združenie realistických energetikov má v úmysle pokračovať vo svojej práci a pokúsiť sa zabrániť škodám, ku ktorým podľa nich už dochádza v dôsledku zlých investícií. „Úlohou inžiniera je predvídať a minimalizovať problémy. Nejde o to, aby niekoho názor vyhral, ale o to, aby sa to tu ekonomicky nepoložilo,“ uzatvára profesor J. Macek. Šéf združenia J. Čížek ich odhodlanie zhrňuje slovami: „Boj proti hlúposti sa nedá vyhrať, ale ani vzdať.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj