Pondelok 20. mája, 2024
Na plenárnom zasadaní v Štrasburgu 18. januára 2024 schválila väčšina poslancov Európskeho parlamentu rezolúciu proti prenasledovaniu Falun Gongu v Číne. (Foto: Európsky parlament)

Európsky parlament vyzýva Čínu k okamžitému ukončeniu prenasledovania Falun Gongu

Zločiny proti ľudským právam sú v komunistickej Číne na dennom poriadku. EÚ vyslala dôrazný signál. Európsky parlament včera prijal rezolúciu proti prenasledovaniu Falun Gongu v Číne – a nezabúda ani na prenasledovaných drobných farmárov.

Vo štvrtok 18. januára popoludní hlasoval Európsky parlament v Štrasburgu o uznesení 2024/2504(RSP). Týka sa prenasledovania Falun Gongu v Číne, ktoré trvá už viac než 24 rokov – a taktiež o konkrétnom prípade pána Ding Yuandeho, pestovateľa čaju z dediny vo východnej Číne.

Návrh uznesenia Európskeho parlamentu bol prijatý výraznou väčšinou hlasov. Výsledné uznesenie bude teraz posunuté príslušným orgánom Európskej komisie. Rezolúcia je namierená proti prenasledovaniu Falun Gongu a ďalších náboženských skupín v Číne komunistickou stranou, aj keď sloboda vyznania je v komunistickom štáte oficiálne chránená a zaručená zákonom.

Rezolúcia vyzýva Čínu, aby ukončila potláčanie náboženskej slobody a totálnu kontrolu nad ľuďmi. Konkrétne sa zaoberá tiež prípadom praktizujúceho Falun Gongu Dinga Yuandeho. Čínska vláda by ho mala okamžite bezpodmienečne prepustiť z väzenia.

Rezolúcia tiež vyzýva Európsku komisiu a vlády členských štátov, aby začali konať, podporili medzinárodné vyšetrovanie prenasledovania Falun Gongu, odsúdili zneužívanie transplantácií orgánov v Číne a uvalili sankcie na všetkých páchateľov a organizácie, ktoré sa na prenasledovaní Falun Gongu podieľali.

Rozprava v Európskom parlamente s jasnými posolstvami

V predvečer prijatia uznesenia poslanci v Európskom parlamente prejednávali návrh predložený piatimi politickými skupinami. Rozpravu zahájil nemecký poslanec za CDU Michael Gahler, člen frakcie Európskej ľudovej strany (kresťanských demokratov): „V Číne vládne diktatúra jednej strany,“ zdôraznil dlhoročný europoslanec – a pretože sa komunistická strana chce udržať pri moci, musí v krajine potláčať rôzne skupiny, napríklad praktizujúcich Falun Gongu.

„Táto prax nikomu neškodí a nie je hrozbou pre štát. Ale strana sa zrejme od roku 1999 domnieva, že je hrozbou pre jej ideológiu,“ dodal Gahler.

Konkrétne ide tiež o prípad Ding Yuandeho, ktorý bol nedávno odsúdený na tri roky väzenia. „Jediné obvinenie, ktoré je proti nemu vznesené, je, že praktizuje Falun Gong.“

Portugalská europoslankyňa Isabel Santosová z frakcie Socialistov a demokratov v Európskom parlamente hovorila o „represívnej mašinérii čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga, ktorá má za cieľ kontrolovať všetko a všetkých“ vrátane náboženských praxí. To všetko sa snaží potlačiť ako „hrozbu pre čínsku ideológiu“. Santosová v prípade Ding Yuandeho EÚ varovala, aby sa „mlčaním nestala spoluvinníkom“. 

„Nezapredávajte naše hodnoty“

Markéta Gregorová z českej Strany zelených pripomenula, že obchodné vzťahy nie sú dôvodom k „zatváraniu očí pred nelegálnymi odbermi orgánov a masovými koncentračnými tábormi v 21. storočí“. Európska únia „celé desaťročie neurobila nič“, iba vysielala ekonomické delegácie. Čína preto vyhlásila, že zločiny proti ľudským právam sú jej „vnútorné záležitosti“ a nebude tolerovať žiadne vmiešavanie sa do nich. Dnes Čína posiela do Ruska vojenský materiál a pokračuje v páchaní zločinov v oblasti ľudských práv. Europoslankyňa apelovala: „Nemali by sme sa zapliesť do zapredania našich hodnôt.“

Vlna vykonštruovaných súdnych procesov v Číne – Európsky parlament prijal rezolúciu o prenasledovaní Falun Gongu

Stredoveké metódy a orwellovská technológia

Nezaradený taliansky europoslanec Fabio Massimo Castaldo označil prenasledovanie veriacich zo strany pekinského režimu za „akýsi stredoveký model“, v ktorom sa na sledovanie ľudí používa stále viac „futuristických technológií ako podľa Georga Orwella“. „Zmizli státisíce ľudí. To je skutočne hrozné,“ povedal poslanec. Musíme to odsúdiť, požadovať medzinárodné vyšetrovanie a hnať na zodpovednosť tých, ktorí sú za nelegálny obchod s orgánmi zodpovední. „Pokiaľ budeme mlčať, staneme sa spoluvinníkmi.“

Nemecký europoslanec Engin Eroglu (Slobodní), člen skupiny Obnovme Európu, hovoril o svojich obavách z ďalších krokov komunistického režimu v Pekingu. Čína má doma „značné problémy“, povedal Eroglu. Sľuby o prosperite sa začínajú rozpadať a „veľmi sa obávam, že keď bude vnútorné upratovanie dokončené, Čína, rovnako ako každá iná autokracia, vyrazí aj smerom von a bude ohrozovať ďalšie krajiny“, uviedol poslanec. „Musíme vyzvať všetky členské štáty, aby sa prebudili a konali.“

Slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann z frakcie Európskej ľudovej strany priblížila čínske metódy mučenia praktizujúcich Falun Gongu: „Musia nosiť zvieracie kazajky, používajú sa elektrické obušky, pália im nohy, nedostávajú jedlo, niekoľko žien bolo zneužitých.“ Nemalo by sa zabúdať ani na „odporné prípady nútených odberov orgánov“, uviedla.

Poľská poslankyňa za PiS Anna Fotyga zo Skupiny európskych konzervatívcov a reformistov zhrnula, že prípad Ding Yuandeho je dôkazom potlačovania náboženskej slobody v Číne, a pripomenula, že syn pána Dinga v súčasnej dobe protestuje pred budovou parlamentu. Odporučila ho podporiť.

Komisia EÚ: Rokujeme s Čínou o ľudských právach

Po poslancoch Európskeho parlamentu vystúpil komisár EÚ Nicolas Schmit – zastupujúci Josepa Borella, podpredsedu Európskej komisie a Vysokého predstaviteľa Európskej únie. Táto rozprava ukázala, ako je Európsky parlament znepokojený porušovaním ľudských práv v Číne. Komisár Schmit vysvetlil, že Komisia EÚ sa vždy stavala za ľudské práva voči čínskemu vedeniu a bude v tom pokračovať.

Čína je partnerom, ale tiež konkurentom a súperom. Musíme byť odolnejší, realizovať politiku znižovania rizika a zároveň reagovať na spoločné záujmy a globálne výzvy, povedal komisár Schmit.

Systematické prenasledovanie s cieľom „vyhubiť Falun Gong“

Tomu predchádzal spoločný návrh rezolúcie takmer všetkých parlamentných skupín proti „systematickému prenasledovaniu“ zo strany Čínskej komunistickej strany (ČKS) od roku 1999 s cieľom „vyhubiť náboženské hnutie Falun Gong“.

Poslanci taktiež poukázali na pokračujúce zhoršovanie náboženskej slobody v celej Číne, napriek tomu, že je občanom komunistického štátu zaručená ústavou.

Zmienili tisíce zdokumentovaných úmrtí, väznení, „správy o mučení, psychickom týraní a odoberaní orgánov“. To všetko s cieľom prinútiť prenasledovaných ľudí, aby sa v dôsledku represií „vzdali svojej viery“.

Kritika sledovania pomocou technológií

Kritizovali tiež „cenzúru a sledovanie pomocou technológií“, ktoré sú ústredným prvkom týchto represií.

Poslanci vyzvali pekinský režim, aby „ukončil domáce a nadnárodné sledovanie a kontrolu, ako aj potláčanie náboženskej slobody“. Čína by mala plniť svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva a vlastnej ústavy a rešpektovať a chrániť ľudské práva.

Konkrétny prípad ako príležitosť

Návrh sa tiež odvolával na konkrétny prípad čínskeho pestovateľa čaju pána Ding Yuandeho, ktorý bol v máji 2023 bez súdneho príkazu zatknutý pri práci na svojom poli a 15. decembra bol odsúdený na 3 roky väzenia s pokutou 15 000 čínskych jüanov (takmer 2 000 eur) bez toho, aby mu bolo umožnené stretnúť sa s rodinou. Jeho syn Ding Lebin, ktorý už 11 rokov žije v Nemecku, apeloval na nemeckú vládu a inštitúcie EÚ, aby sa v Číne postavili za prepustenie jeho otca.

​​V rezolúcii parlamentné skupiny požadujú, aby čínska vláda okamžite ukončila „prenasledovanie praktizujúcich Falun Dafa (Falun Gong je známy tiež ako Falun Dafa) a ďalších menšin, vrátane Ujgurov a Tibeťanov“, a taktiež „okamžité a bezpodmienečné prepustenie pána Dinga a všetkých praktizujúcich Falun Gongu“.

EÚ a jej členské štáty by mali konečne konať

Poslanci EÚ požadovali, aby členské štáty EÚ pozastavili platnosť všetkých zmlúv s Čínou týkajúcich sa vydávania osôb. Ďalej  vyzvali Európsku komisiu a vlády členských štátov EÚ, aby podporili medzinárodné vyšetrovanie prenasledovania praktizujúcich Falun Gongu a aby vo všetkých politických a ľudskoprávnych dialógoch s čínskymi úradmi nastolili otázku „prenasledovania náboženských menšín“.

EÚ a členské štáty boli vyzvané, aby „verejne odsúdili zneužívanie transplantácií orgánov v Číne“. Zároveň by mali byť na národnej úrovni i na úrovni EÚ uvalené sankcie na všetkých páchateľov a organizácie, ktoré sa podieľali na prenasledovaní Falun Gongu.

Navrhované opatrenia pozostávali z „odmietnutia víz, zmrazenia majetku, vyhostenia z územia EÚ“. Taktiež bolo navrhnuté trestné stíhanie, napríklad na základe extrateritoriálnej jurisdikcie a podania medzinárodných trestných oznámení.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj