Pondelok 20. mája, 2024
Milióny starších ľudí každoročne podstúpia operáciu s anestéziou. Mnohí z nich už potom nikdy nie sú rovnakí. (Ilustrácia: The Epoch Times, Shutterstock)

Anestézia a jej závažné zdravotné následky (Špeciálny report)

Chirurgický zákrok má u značného počtu starších ľudí za následok pokles kognitívnych funkcií a zmeny osobnosti a správania. 

Ak máte viac ako 65 rokov, existuje značné riziko, že sa po operácii prebudíte ako trochu iný človek. Štúdie ukazujú, že najmenej štvrtina a možno až polovica tejto vekovej skupiny trpí pooperačným delíriom – závažným zdravotným stavom, ktorý spôsobuje náhle zmeny myslenia a správania.

Nie je jasné, či je na vine skôr stres a trauma zo samotnej operácie alebo pretrvávajúce účinky anestézie, ale vedci identifikovali niekoľko rizikových faktorov, ktoré pomáhajú určiť, u koho je väčšia pravdepodobnosť vzniku tohto stavu.

Delírium je najčastejšou komplikáciou operácie. Donedávna sa nebralo príliš vážne. Vedci sa však domnievajú, že sa mu často dá predísť – a je potrebné ho viac skúmať – pretože súvisí s dlhodobými a trvalými neuropsychickými problémami.

Rastúce obavy

Delírium sa dá ľahko pomýliť s viacerými primárnymi psychiatrickými poruchami, keďže jeho príznaky sú prítomné aj pri takých stavoch, ako je demencia, depresia a psychóza. Príznaky tiež sa môžu líšiť od pacienta k pacientovi a v priebehu času.

V prehľade časopisu JAMA sa uvádza, že až 65 % pacientov vo veku 65 rokov a starších trpí delíriom po nekardiologickej operácii a u 10 % dochádza k dlhodobému zhoršeniu kognitívnych funkcií. Delírium môže viesť k dlhšiemu pobytu v nemocnici, dlhšiemu času na mechanickej ventilácii a zhoršeniu funkcií. Dokonca aj po prepustení sa funkčný a psychický stav môže zhoršovať, čo zvyšuje riziko progresívneho kognitívneho  poklesu, demencie a smrti.

Podľa štúdie uverejnenej v časopise JAMA Internal Medicine sa pooperačné delírium spájalo so 40 %-ným kognitívnym poklesom u 560 starších pacientov, ktorí boli sledovaní 72 mesiacov po plánovanej operácii.

Svetová rada pre zdravie mozgu varovala, že delírium by sa malo považovať za lekársku prioritu. Vo svojej  správe  Zachovanie zdravia mozgu počas choroby alebo operácie v roku 2020 uvádza, že delírium a s ním spojené komplikácie stoja v Spojených štátoch ročne približne 164 miliárd dolárov.

Málokto však pozná delírium alebo vie, že sa mu dá predchádzať. V prieskume  medzi 1 737 anestéziológmi len štvrtina z nich uviedla, že so svojimi pacientmi bežne diskutujú o riziku pooperačného delíria alebo iných kognitívnych porúch.

S rastúcim povedomím o tejto problematike rastie aj záujem o to, ako pacientov chrániť.

„To, ako sa môže babička po tomto pooperačnom kognitívnom deficite prebudiť do normálneho života, je veľký problém,“ povedal kalifornský anestéziológ Dr. Anthony Kaveh pre The Epoch Times. „Nevieme, ako mu zabrániť. Poznáme však niekoľko premenných, ktoré sú užitočné na predpovedanie toho, kto by sa mohol zobudiť trochu zmenený na dlhší čas – alebo do konca života – čo je dosť desivé, pretože nikto nechce byť trvalo zmätený.“

Ilustračná fotografia anestézie (foto: serhii_bobyk / Freepik)

Rizikové faktory pooperačného delíria

 „S pribúdajúcim vekom dochádza v ľudskom mozgu k viacerým zmenám, ktoré spôsobujú, že pacient je menej odolný voči perioperačnému stresu, čím sú starší ľudia náchylnejší na … perioperačné neurokognitívne poruchy,“ napísali autori prehľadu výskumu uverejneného v časopise Anesthesia & Analgesia v roku 2022.

V mnohých prípadoch majú ľudia, ktorí trpia delíriom po operácii, nediagnostikovanú kognitívnu poruchu pred operáciou. Existuje však mnoho ďalších známych rizikových faktorov.

Perioperačné obdobie je definované ako čas tesne pred, počas a po operácii.

Jednou zo známych príčin delíria je používanie opioidov, ktoré sa bežne podávajú na zníženie bolesti počas operácie ako súčasť anestetickej zmesi a po operácii pri pretrvávajúcej bolesti. Ďalším problémom je, že nezvládnutá vysoká miera bolesti počas a operácie a po nej tiež zvyšuje riziko delíria.

Kontroverzné laboratórne vyrobené mäso sa stáva realitou

Prehľad uverejnený v roku 2017 v časopise Drugs and Aging sa zaoberal šiestimi štúdiami hodnotiacimi používanie ôsmich rôznych opioidov a zistilo sa v ňom, že žiaden opioid nebol bezpečnejší ako iný, pokiaľ ide o riziko delíria.

Riziká komplikujú nekontrolovateľné faktory, ako je vek a typ operácie. Podľa AMA sú náchylnejšie osoby staršie ako 60 rokov a osoby podstupujúce ortopedické alebo kardiochirurgické operácie, ktoré si vyžadujú dlhšiu dobu sedácie ako bežné zákroky.

Medzi ďalšie rizikové faktory delíria patria slabé rozpoznávacie schopnosti, krehkosť, zlá výživa, problémy s alkoholom, depresia, nezvládnutý diabetes a súbeh viacerých ochorení. Vyšetrenie môže pomôcť chirurgom a anestéziológom určiť, ktorí pacienti môžu potrebovať preventívnu rehabilitáciu pred operáciou, aby sa znížilo riziko delíria.

Čo má delírium spoločné s anestéziou?

Delírium je častejšie u pacientov, ktorí užívajú viacero liekov. Operácie takmer vždy zahŕňajú anestetické lieky okrem iných liekov, ktoré sa môžu podávať na bolesť, ako aj preventívne  antibiotiká. Mnohé štúdie sa snažili pochopiť úlohu anestézie.

„Nie je to nič, čo by sa malo brať na ľahkú váhu. Riziká môžu byť vážne, pretože zasahujeme všetky orgánové systémy,“ povedal pre The Epoch Times Dr. Matt Hatch, anestéziológ a podpredseda komunikačného výboru Americkej spoločnosti anestéziológov.

Ukázalo sa, že anestetiká sú bezpečné na to, čo robia: udržiavajú pri živote pacientov, ktorí nie sú počas operácie pri vedomí. Napriek tomu sú spojené s rizikami, ktoré okrem iného komplikuje krehkosť ľudskej mysle a zdravotný stav.

 „Snaha minimalizovať riziká anestézie pre mozog starších ľudí je niečo, čo ma znepokojuje, najmä preto, že sa starám o starších pacientov vo veku od 75 do 100 rokov,“ povedal Dr. Hatch.

Väčšie štúdie s dlhším časom sledovania naznačujú, že pri použití celkovej anestézie existuje prirodzené riziko pooperačného delíria, hoci niektoré menšie štúdie s kratším časom sledovania túto súvislosť nezistili.

Napríklad metaanalýza uverejnená v roku 2022 skúmala 18 štúdií a zistila, že lokálna anestézia znižuje riziko delíria o 53 % v porovnaní s použitím celkovej anestézie alebo systémovej anestézie. Analýza bola uverejnená v časopise Journal of the Italian Society of Anaesthesiology.

Medzitým randomizovaná klinická štúdia na 950 pacientoch uverejnená v tom istom roku nepreukázala žiadny významný rozdiel v rozvoji delíria po operácii bedrového kĺbu u pacientov, ktorí dostali lokálnu anestéziu, v porovnaní s pacientmi, ktorí dostali celkovú anestéziu.

Rozporuplné výsledky iných štúdií naznačujú, že vplyv môže mať aj množstvo alebo typ sedatív. 

V randomizovanej klinickej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 655 rizikových pacientov podstupujúcich veľký chirurgický zákrok, sa zistilo, že pacienti v ľahkej anestézii mali nižší výskyt pooperačného delíria ako pacienti v hlbokej anestézii. Počas jedného roka sa u nich vyhodnocovalo delírium a kognitívne poruchy. Výsledky boli uverejnené v časopise British Journal of Anaesthesia v roku 2021.

Menšia štúdia  uverejnená v časopise Anesthesiology v roku 2021 sa zaoberala pooperačným delíriom u pacientov, ktorí podstúpili spinálnu fúziu. Pacienti boli hodnotení v dňoch po operácii, ale medzi tými, ktorí mali celkovú anestéziu, a tými s lokálnou anestéziou nebol významný rozdiel. U pacientov sa nevykonalo žiadne dlhodobejšie sledovanie.

Cukor a jeho vplyv na rozvoj rakoviny (špeciálny report)

V iných štúdiách sa skúmali rôzne lieky. Dexmedetomidin, drahé, ale silné sedatívum, ktoré sa podáva na udržanie pacientov v spánku počas operácie, znižuje potrebu iných liekov a vykazuje nižší výskyt pooperačného delíria ako propofol, čo preukázala štúdia na 732 zdravých starších ľuďoch podstupujúcich ortopedickú operáciu dolných končatín. Propofol má nedostatočne preskúmaný mechanizmus účinku. Výsledky boli tento rok uverejnené v časopise Anesthesiology.

Riziká pri nízkej rezerve

Tolerancia človeka na operáciu má veľa spoločného s jeho rezervou, vysvetlil Dr. Kaveh, ktorý má jedinečný pohľad na vec, pretože je anestéziológ a špecialista na celostnú medicínu a študoval na Stanforde a Harvarde. Rezervu vysvetlil ako „dodatočné pásmo“, ktoré umožňuje odolávať výkyvom v prietoku krvi, poškodeniu tkaniva a iným traumám.

Výživa, fyzická kondícia a pozitívne psychosociálne vlastnosti môžu zlepšiť rezervu. Na rozdiel od srdcovej rezervy, ktorá sa dá testovať, je však podľa Dr. Kaveha hodnotenie kognitívnej rezervy zložitejšie. To znamená, že môže byť ťažké úplne určiť riziko delíria pacienta po anestézii.

Kalifornský anestéziológ Dr. Anthony Kaveh podáva pacientovi anestéziu. (Foto s láskavým dovolením Dr. Anthonyho Kaveha)

Hoci si niektorí môžu myslieť, že anestézia je len uspávanie ľudí, má oveľa väčší účinok.

 „Doslova vypíname žiarovky v mozgu a centrálnom nervovom systéme. Nejde len o spánok,“  povedal Dr. Kaveh. „Keď priložíte elektródy na hlavu, nie je to ten istý zápis  elektroencefalogramu, ktorý vidíte, keď ľudia spia. Je to niečo podobné ako v kóme.“

Anesteziológovia sa spoliehajú na predoperačné vyšetrenie pacientov – aspoň v neurgentných situáciách, ktoré môže viac pripomínať prvé stretnutie s novým lekárom. Anesteziológ potrebuje poznať kompletnú anamnézu liekov, výživových doplnkov, fyzickej kondície, predchádzajúce operácie, diagnózy, diétu, fyzickú aktivitu, užívanie liekov, a čo je možno najdôležitejšie, úzkosť vo všeobecnosti a v súvislosti so zákrokom.

Od toho všetkého sa odvíjajú rôzne typy a dávky anestetík používaných počas zákroku – kombinácia plynov a liekov, ktoré môžu potlačiť bolesť, udržať telo v komatóznom stave, znížiť pooperačné delírium a dokonca vyvolať dočasnú amnéziu.

Žiadni dvaja pacienti nedostanú rovnaký anestetický kokteil, takže ide o individuálny prístup, ktorý závisí od mnohých premenných.

 „Musíme sa pohybovať v určitom spektre. Preto chodíme toľko rokov do školy, aby sme vedeli, aké množstvo je bezpečné podať a ako resuscitovať telo na základe toho, kde sa v spektre nachádza, aby sme ho udržali funkčné a aby sa na konci operácie prebudilo,“ povedal Dr. Kaveh.

Realita je taká, že pacienti, ktorí nie sú v optimálnom psychickom stave, čelia väčšiemu riziku komplikácií. Často je to preto, že sú náchylnejší na užívanie predpísaných alebo nelegálnych drog – najčastejšie marihuany – na zvládnutie úzkosti, čo môže zvýšiť ich potrebu anestézie, povedal Dr. Kaveh.

 „Čím viac je centrálny nervový systém zosilnený alebo podráždený, tým viac anestetík je podľa niektorých štúdií potrebných,“ povedal.

Kroky na ochranu mozgu

Správa Globálnej rady pre zdravie mozgu uvádza desiatky vecí, ktoré môžu pacienti a ich opatrovatelia urobiť na zníženie rizík, vrátane úprimného informovania o ich úzkosti.

Dr. Kaveh vytvoril knižnicu populárnych videí na YouTube, ktoré demystifikujú anestéziu, vrátane príbehu o pacientovi, ktorý použil hypnózu namiesto mikrodávky anestetík. Aj techniky, ako sú pozitívne afirmácie, môžu pomôcť zmierniť úzkosť a Dr. Kaveh vo svojich videách predvádza aj techniky dýchania – aby ukázal, ako ovplyvňujú srdcový tep.

Dr. Hatch povedal, že pacienti, ktorí si osvoja pozitívne myslenie a používajú techniky vizualizácie, môžu znížiť potrebu liekov. To môže zahŕňať aj množstvo potrebnej anestézie.

Medzi ďalšie užitočné nápady patrí priniesť si známe veci z domu, ako sú načúvacie prístroje, okuliare, zubné protézy a všetky lieky a výživové doplnky. Dôležité je tiež dobre sa stravovať, vystavovať sa slnečnému žiareniu, dopriať si  spánok a čo najskôr sa vrátiť k pravidelnému režimu.

Čoraz viac odborníkov a chirurgov si tiež uvedomuje dôležitosť pooperačnej kognitívnej rehabilitácie. Tak ako sa pacientom po ortopedických a iných operáciách odporúča, aby krátko po operácii vstali a hýbali sa, existujú dôkazy, že lúštenie krížoviek a iné kognitívne aktivity môžu pomôcť predchádzať delíriu, uviedol  Dr. Hatch.

 „Väčšina z týchto vecí neobnáša riziko, ani si nevyžaduje veľké náklady alebo dokonca ani lieky,“ povedal Dr. Kaveh. „Je to len o nastolení ľudskosti a dôstojnom zaobchádzaní s ľuďmi. Ak to dokážeme urobiť pre pacientov po operácii, najmä tých rizikových, a ich rodina sa ich môže zastať, môžeme znížiť veľkú časť emocionálnej záťaže, ktorú si operácia na ľuďoch vyžiada.“

Práve spánok a systém podpory sa javia ako dva kľúčové spôsoby prevencie delíria. Nemocničný personál bežne budí spiacich pacientov, aby im podali lieky, a spánok môžu narúšať aj rôzne zvukové signály nemocničných prístrojov. Podľa článku v časopise Anesthesia & Analgesia je pre ľudí hospitalizovaných po operácii kľúčové, aby sa minimalizovalo narušenie spánku.

 „Je to dôležité najmä pre starších pacientov, pre ktorých sú regeneračné vlastnosti prirodzeného spánku ďalšou kľúčovou súčasťou ich zotavenia. Je dôležité, aby sa v predoperačnom období realizovalo zapojenie rodiny a sociálna podpora,“ uvádza sa v článku.

Ilustračná fotografia anestézie (foto: serhii_bobyk / Freepik)

Detoxikácia liekov

Rosia Parrishová, lekárka zaoberajúca sa prírodným liečiteľstvom uviedla, že riziká a vedľajšie účinky anestézie možno kompenzovať zvýšením antioxidačných schopností organizmu pred operáciou a po nej.

 „Vyčerpáva glutatión, dôležitý antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom. Znížená hladina glutatiónu môže zhoršiť schopnosť organizmu liečiť sa po operácii,“ uviedla Parrishová v e-maile pre Epoch Times.

Podľa nej vyčerpanie glutatiónu oslabuje imunitný systém a spôsobuje svalovú slabosť a bolesť, problémy s kĺbmi a kognitívne problémy vrátane mozgovej hmly, ťažkostí so sústredením a problémov s pamäťou. Spôsobuje tiež únavu a nízku energiu v dôsledku poškodenia buniek a zhoršuje problémy s náladou kvôli jeho regulácii neurotransmiterov, čo vedie k úzkosti a depresii.

R. Parrishová ponúkla mnoho odporúčaní na uľahčenie procesu detoxikácie organizmu po anestézii vrátane výživových doplnkov, ako je bodliak, N-acetyl cysteín, kurkumín, glutatión, vitamín C, koreň púpavy, chlorella, spirulina, koreň lopúcha, žihľava, koriander, zázvor či zelený čaj.

Dr. Kaveh uviedol, že najlepší spôsob detoxikácie od liekov je v prvom rade byť  zdravý, aby ste nepotrebovali väčšie dávky liekov.

O výživových doplnkoch, ktoré plánujete užívať, sa poraďte so svojím lekárom alebo anestéziológom, pretože niektoré z nich môžu pôsobiť proti liekom, uviedol Dr. Hatch. Povedal, že po operácii naozaj nie je potrebné podstupovať detox, najmä u tých, ktorí nemajú problémy s obličkami a pečeňou.

 „Neexistuje žiadna zázračná pilulka, ktorá by odstránila účinky anestézie,“ povedal  Dr. Hatch.

Ďalšie informácie: podrobnosti o delíriu

Na základe doterajších dôkazov a výskumov, Globálna rada pre zdravie mozgu uvádza známe fakty o delíriu vrátane nasledujúcich:

  • Delírium môže prichádzať a odchádzať a prejavovať sa veľmi rôznymi spôsobmi počas niekoľkých hodín alebo dní.
  • Delírium môže trvať niekoľko dní, týždňov alebo zostať natrvalo.
  • Delírium sa najčastejšie vyskytuje v zdravotníckych zariadeniach po úraze, chorobe, operácii, dehydratácii, infekcii alebo zmene liekov.
  • Delírium sa často prehliada, nesprávne diagnostikuje alebo nesprávne lieči.
  • Mnohí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti si delírium neuvedomujú.
  • Delírium môže byť príznakom iných zdravotných problémov.
  • Delírium môže viesť k pádom, predĺženiu hospitalizácie a strate nezávislého života.
  • Medzi rizikové faktory delíria patria problémy so sluchom alebo zrakom, slabosť, základné ochorenie, užívanie alkoholu alebo drog a opiátov.

Pôvodný článok

Konope môže zmeniť DNA (štúdia)

Prečítajte si aj