Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračné foto (The Epoch Times/ Shutterstock/ Freepik)

Kontroverzné laboratórne vyrobené mäso sa stáva realitou (Špeciálny report)

Doteraz len dve krajiny – Spojené štáty a Singapur – schválili laboratórne vyrobené mäso na ľudskú spotrebu.

V snahe chrániť svoje poľnohospodárstvo, hospodárstvo a zdravie občanov sa Taliansko nedávno stalo prvou krajinou, ktorá oficiálne zakázala laboratórne vyrobené mäso.

Umelo vypestované mäso, známe aj ako laboratórne mäso, sa vytvára v laboratóriu prostredníctvom päťstupňového procesu kopírujúceho kmeňové bunky zvieraťa, ktoré sa pestujú v sérii bioreaktorov a potom sa miešajú s prísadami na vytvorenie realistickejšej štruktúry. Podľa poradenskej spoločnosti McKinsey & Company sa potom bunky mäsa odčerpajú v odstredivke, formujú a balia na distribúciu.

Taliansky minister poľnohospodárstva Francesco Lollobrigida v  príspevku na Facebooku zo 16. novembra uviedol: „Na obranu zdravia, talianskeho výrobného systému, tisícov pracovných miest, našej kultúry a tradície, je Taliansko vďaka dnes schválenému zákonu prvým národom na svete, ktorý je v bezpečí pred sociálnymi a ekonomickými rizikami syntetických potravín,“ uvádza sa v anglickom preklade.

Zákon prešiel talianskym Senátom v pomere 159 ku 53 hlasom a podporili ho poľnohospodárske skupiny snažiace sa ochrániť taliansky mäsospracujúci priemysel v hodnote 10,1 miliardy dolárov.

Kultivované kuracie mäso sa vyrába v nádržiach v spoločnosti Eat Just v Alamede v Kalifornii 27. júla 2023. Bunkové alebo laboratórne kultivované mäso sa vyrába podávaním živín zvieracím bunkám v nádržiach z nehrdzavejúcej ocele. (Justin Sullivan/ Getty Images)

Medzi snahy zablokovať laboratórne vyrobené mäso alebo zabezpečiť, aby spotrebitelia vedeli, čo kupujú, patrí v USA zákon z roku 2018 v štáte Missouri zakazujúci označovať potraviny rastlinného pôvodu a laboratórne vyrábané potraviny ako „mäso“.

 „Tento zákon tiež zakazuje nesprávne označovať výrobok, ktorý nepochádza z chovu komerčne chovaných hospodárskych zvierat alebo hydiny, ako mäso,“ uvádza sa v zákone.

Floridský poslanec Tyler Sirois podal 13. novembra návrh zákona, ktorý zakazuje „výrobu, predaj, držbu alebo distribúciu  mäsa z priemyselnej výroby“ v štáte Florida.

 „Poľnohospodárstvo a chov dobytka sú pre Floridu mimoriadne dôležité odvetvia,“ povedal republikánsky zákonodarca pre Politico. „Preto si myslím, že táto diskusia je pre našu krajinu veľmi dôležitá.“

Keď sa návrh zákona HB 435 stane zákonom, reštaurácie a obchody, ktoré ho porušia, môžu dostať pokutu až do výšky 5 000 USD a výrobcovia, spracovatelia, baliarne alebo distribútori môžu dostať pokutu až do výšky 10 000 USD za každé nesprávne uvedenie alebo označenie potraviny.

Wilton Simpson, komisár floridského ministerstva poľnohospodárstva a spotrebiteľských služieb, plne podporuje Siroisove návrhy.

 „Bez tejto legislatívy by na Floride mohlo byť dostupné netestované, potenciálne nebezpečné a takmer neregulované laboratórne vyrábané mäso,“ uviedol Simpson vo vyhlásení pre The Epoch Times.

 „Jednou z mojich hlavných povinností je zabezpečiť bezpečnosť a zdravotnú nezávadnosť našich potravín a chrániť floridských spotrebiteľov, a presne to tento návrh robí.“

Dňa 22. novembra sa návrh presunul do podvýboru pre poľnohospodárstvo, ochranu prírody a udržateľný rozvoj.

Trh s laboratórne vyrobeným mäsom

Zatiaľ len dve krajiny – Spojené štáty a Singapur – schválili laboratórne vyrobené mäso pre ľudskú spotrebu.

Spoločnosť Research and Markets predpokladá, že celosvetový trh s laboratórne vyrobeným mäsom dosiahne do roku 2035 takmer 2 miliardy USD. Na zozname je 16 spoločností vyrábajúcich laboratórne mäso, z ktorých 5 má sídlo v Spojených štátoch, 3 v Izraeli, 2 v Holandsku, 2 v Singapure a po jednej v Číne, Indii, Spojenom kráľovstve a Švajčiarsku.

 „V roku 2025 sa očakáva, že najväčší podiel na trhu s laboratórne vyrobeným mäsom bude mať segment nugetiek,“ uviedla spoločnosť Research and Markets vo svojej januárovej analýze.

„Veľký podiel tohto segmentu na trhu sa pripisuje čoraz väčšiemu rozšíreniu životného štýlu on-the-go, rastúcemu dopytu po výrobkoch rýchleho občerstvenia a zvyšujúcemu sa dopytu po mrazených výrobkoch.“

Spoločnosť však odhaduje, že v rokoch 2025 až 2035 zaznamenajú najvyššiu ročnú mieru rastu laboratórne vyrobené hamburgerové placky.

Šéfkuchár Zach Tyndall natiera omáčkou kúsok laboratórne vyrobeného kuracieho mäsa Good Meat pri jeho grilovaní v prevádzke Eat Just v meste Alameda v Kalifornii 27. júla 2023. (Justin Sullivan/ Getty Images)

V novembri 2022 Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) oznámil, že „ukončil prvú konzultáciu pre ľudské potraviny laboratórne vyrobené z vypestovaných živočíšnych buniek pred ich uvedením na trh“. 

21. júna Ministerstvo poľnohospodárstva USA (USDA) udelilo vôbec prvé povolenie na výrobu mäsa z bunkových kultúr dvom spoločnostiam v Spojených štátoch, Good Meat a Upside Food.

Good Meat – značka laboratórne vyrobeného mäsa spoločnosti Eat Just, Inc. – má výrobné zariadenia v Spojených štátoch a Singapure.

Podľa spoločnosti povolenie USDA umožňuje vyrábať a predávať prvé laboratórne vyrobené kuracie mäso v Spojených štátoch. Štyri mesiace predtým spoločnosť dostala od Úradu pre kontrolu potravín a liečiv FDA list  „No Questions“  („Bez otázok“), čo znamenalo, že prešla kontrolou bezpečnosti potravín.

„Naším prvým výrobkom je umelo vyrobené kuracie mäso, ktoré sa pripravuje a podáva v rôznych formátoch a bolo schválené na predaj v Singapure v roku 2020 a v Spojených štátoch v roku 2023,“ uvádza spoločnosť na svojej webovej stránke

„Pracujeme aj na ďalších druhoch mäsa vrátane umelo vyrobeného hovädzieho mäsa použitím buniek z kalifornského dobytka chovaného na pastve a Wagyu z farmy Toriyama v Japonsku.“

Washingtonská reštaurácia China Chilcano zaradila v júli do svojho jedálneho lístka jedlo z kuracieho mäsa vyrobeného spoločnosťou Good Meat.

Hlavnými investormi spoločnosti Good Meat sú UBS O’Connor, spoločnosť spravujúca hedžové fondy v rámci UBS Asset Management, a singapurské spoločnosti rizikového kapitálu Graphene Ventures a K3 Ventures.

Bill Gates je významným investorom spoločnosti Upside Foods od jej založenia v roku 2017.

Bill Gates reční na podujatí s názvom „Transformácia potravinových systémov tvárou v tvár zmene klímy“ na konferencii OSN o zmene klímy v Dubaji 1. decembra 2023 (Christophe Viseux/ COP28 via Getty Images)

Spoločnosť Upside Foods uviedla, že povolenie USDA jej umožňuje vyrábať a predávať umelo vyrobené kuracie mäso. Spoločnosť uvádza, že výroba kuracích rezňov trvá približne tri týždne.

 „Nechceme zachádzať do slovíčkarenia, ale: Vyrábame mäso!“ uvádza spoločnosť na svojej webovej stránke.

 „Laboratórne vyrobené mäso je úplne nová kategória výrobkov, takže chápeme, že je veľa nejasností v tom, čo to je a čo to nie je. Po prvé, kultivované mäso nie je vegánske ani vegetariánske.“

Podľa spoločnosti sa kuracie mäso vyrábané z buniek skladá z „viac ako 99 % kuracích buniek“.

Úrad FDA povolil spoločnosti Upside Foods vyrábať výrobky v novembri 2022 na základe hodnotenia  procesov a manažmentu rizík urobeného firmou Upside.

 „Nezistili sme žiadne skutočnosti, ktoré by nás viedli k záveru, že opísaný výrobný proces by mohol viesť k výrobe potraviny obsahujúcej akúkoľvek látku alebo mikroorganizmus, ktorý by znehodnocoval potravinu,“ uviedol úrad FDA vo svojom schválení.

 „V súčasnosti nemáme žiadne pochybnosti o závere spoločnosti Upside Foods, že potraviny pozostávajúce z umelo vyrobeného kuracieho bunkového materiálu, ktorý je výsledkom definovaného výrobného procesu…, sú rovnako bezpečné ako porovnateľné potraviny vyrobené inými metódami.“

Obhajcovia laboratórne vyrobeného mäsa

Zástancovia laboratórne vyrobeného mäsa tvrdia, že je zdravšie pre ľudí, šetrnejšie k zvieratám a lepšie pre životné prostredie.

V správe z roku 2021, ktorú uverejnilo vydavateľstvo Springer Nature, sa argumentuje negatívami konvenčného chovu hospodárskych zvierat a uvádza, ako „zaobchádzanie s hospodárskymi zvieratami vyvoláva dôležité morálne otázky.“

 „Odhaduje sa, že každý rok sa na výrobu potravín chová a zabíja viac ako 70 miliárd suchozemských hospodárskych zvierat,“ napísal Treich a dodal, že zvieratá chované na potravinárske účely sú „zvyčajne zabíjané veľmi mladé.“

Ošípané sú podľa neho „celé týždne zatvorené v malých klietkach, ktoré im zamedzujú v základných pohyboch vrátane chôdze a otáčania sa.“

Treich uviedol, že veda o zvieratách si čoraz viac uvedomuje „emocionálne a kognitívne schopnosti zvierat vrátane hospodárskych zvierat.“

 „Vzhľadom na to, že približne 70 až 80 % svetových antibiotík sa používa pre hospodárske zvieratá, je živočíšna výroba potravín tiež inkubátorom antimikrobiálnej rezistencie,“ povedal.

Hovädzí dobytok sa nakladá do nákladného auta pri príprave na aukciu dobytka v Quemado, Texas, 28. júna 2023. (Brandon Bell/ Getty Images)

Hoci pravé živočíšne mäso obsahuje „niektoré dôležité živiny“, tvrdí, že nadmerná konzumácia červeného alebo spracovaného mäsa vedie k zdravotným problémom, „ako sú ischemická choroba srdca, cukrovka 2. typu, obezita, homeostáza vápnika a mnohé druhy rakoviny.“

Podľa Treichovho záveru konvenčná produkcia mäsa „významne prispieva k zmene klímy“, vyžaduje si „veľké množstvo vody a pôdy“ a významne prispieva k „odlesňovaniu, strate biologickej rozmanitosti a epidémiám.“

 „(Laboratórne vyrobené mäso) predstavuje vážnu, možno najvážnejšiu alternatívu na výrazné zníženie škodlivých vplyvov výroby a spotreby mäsa,“ píše.

Mäsiari v mäsiarstve Old Fashion Country Butcher spracúvajú mäso, aby uspokojili zvýšený dopyt v dôsledku výpadkov súvisiacich s epidémiou covid-19, Santa Paula, Kalifornia, 21. mája 2020. (Brent Stirton/ Getty Images)

Kritici laboratórne vyrobeného mäsa

Kritici laboratórne vyrobeného mäsa tvrdia, že je horšie pre životné prostredie, bude mať negatívny vplyv na hospodárstvo a predstavuje zdravotné riziko pre ľudí.

Hoci sa o ňom hovorí ako o ekologickejšom, oproti konvenčne chovanom hovädzom mäse, štúdia vedcov z Kalifornskej Univerzity -Davis (UC-Davis) a Kalifornskej university-Holtville, ktorá bola uverejnená 21. apríla, naznačuje pravý opak.

V štúdii sa uvádza, že výroba mäsa na báze živočíšnych buniek „je náročná na zdroje, ak sa posudzuje od začiatku až po výstup výroby“. V štúdii sa zistilo, že pri výrobe laboratórne vypestovaného mäsa sa môže uvoľniť podstatne viac oxidu uhličitého na kilogram. 

 „Náš model je vo všeobecnosti v rozpore s týmito predchádzajúcimi štúdiami, pretože naznačuje, že vplyv laboratórne vyrobeného mäsa na životné prostredie je pravdepodobne negatívnejší ako vplyv konvenčných systémov chovu hovädzieho mäsa, a nie je šetrnejší k životnému prostrediu,“ napísali autori.

 „Tento záver je dôležitý vzhľadom na to, aké značné sumy peňazí sa do tohto odvetvia investovali s očakávaním, že tento produkt bude šetrnejší k životnému prostrediu než hovädzie mäso.“

V štúdii sa tiež odporúča opatrnosť pri propagácii nového zdroja potravín, ktorý bude mať celosvetové dôsledky.

„Systémy poľnohospodárskej a potravinárskej výroby sú rozhodujúce pre výživu rastúcej svetovej populácie a vývoj technológií a  zlepšujú výrobu potravín, čo je dôležité pre spoločenský pokrok,“ uvádza sa v správe.

„Hodnotenie týchto inovatívnych technológií zo systémového hľadiska je nevyhnutné pre tých, ktorí sa snažia transformovať náš potravinový systém.“

Z údajov USDA z decembra 2022 vyplýva, že príjmy z chovu hospodárskych zvierat a živočíšnych výrobkov v USA sú v celkovej výške 195,8 miliardy USD, pričom 72,9 miliardy USD (37 %) pochádzalo z chovu hovädzieho dobytka a teliat.  V roku 2021 tvorili najväčšiu časť peňažných príjmov  poľnohospodárskych podnikov. Ide o pokles oproti 78,2 miliardy USD peňažných  príjmov  vykázaných v roku 2015.

Podľa štúdie zverejnenej v roku 2017 Centrom Stone Barns pre potravu a poľnohospodárstvo  je hlavnou výzvou pre amerických chovateľov „lacný dovoz hovädzieho mäsa z dobytka kŕmeného trávou,“ ktorý podľa odhadov predstavuje 75 % až 80 % celkového predaja hovädzieho mäsa kŕmeného trávou v USA.

Zamestnanci spoločnosti Believer Meats pracujú v laboratóriách v sídle spoločnosti v Rehovote, Izrael, 13. februára 2023 (AP Photo/ Laura Ungar)

Štúdia tiež odhalila, že väčšina amerických spotrebiteľov si neuvedomuje, že kupuje hovädzie mäso dovezené z iných krajín, pretože „ak dovezené hovädzie mäso prejde závodom kontrolovaným ministerstvom USDA… môže byť označené ako americký výrobok.“

 „Obávam sa len príliš rýchleho rozšírenia a poškodenia životného prostredia,“ povedal Derrick Risner, hlavný autor štúdie UC-Davis.

Podľa doktora Paula Saladina je laboratórne vyrobené mäso „paródiou, ktorá ešte len príde.“

„Mäso vyrobené v laboratóriu nie je pravé mäso,“ povedal 14. septembra vo videu na sieti X, predtým známej ako Twitter. „Vyrába sa na bunkových kultúrach v laboratóriu. Takmer určite spôsobí ľuďom zdravotné problémy – mäso vypestované v Petriho miske môže spôsobiť autoimunitné problémy, poškodenie čriev, všetky druhy problémov.“

Dr. Saladino povedal, že laboratórne vyrobené mäso bude mať „horšie nutričné hodnoty v porovnaní s mäsom z kravy, ktorá bola chovaná na tráve vo voľnej prírode.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj