
Mladý pár oživuje rodinnú tradíciu prírodných sirupov z ihličia (Rozhovor)
Alexandra a Lukáš sa odhodlali opustiť klasickú kancelársku prácu a rozhodli sa ísť v stopách svojich predkov. V projekte Ihličkovo sa vydali cestou tradičnej výroby sirupov. Sladká a ozdravujúca chuť ich produktov tkvie v ručnom zbere výhonkov, ich detailnom spracovaní a ingredienciách. V rozhovore nám Alexandra prezradila, aké druhy ihličia sú do sirupov ideálne, ako sirupy správne užívať a kedy je ihličie do sirupov najlepšie zbierať.
Epoch Times Slovensko: Ako sa takí mladí ľudia dostanú k nápadu oživiť dávne recepty a opäť priniesť na verejnosť silu prírody?
Alexandra Šeligová: Moji starí rodičia mi jedľový sirup dávali odmalička, keď som mala kašeľ alebo boľavé hrdlo – hovorili, že je to prírodný liek. Doma na záhrade pestovali jedľu, z ktorej potom obrali mladé výhonky a urobili z nich sirup. Až keď som spoznala Lukáša, povedali sme si, že túto slovenskú tradíciu treba zachovať.
Nás bežných spotrebiteľov veľakrát zaujme aj príbeh okolo danej značky, ak si niečo kupujeme a ide o slovenský výrobok. U nás bol ten príbeh od začiatku silný. Založili sme firmu v júli, stihli sme nafotiť fotky so starkými a v septembri nás už starký náhle opustil. Vtedy sme si povedali, že by sme veľmi radi pokračovali. A dnes je to už 5 rokov.
Aké máte spomienky na svoju premiéru? Akú chuť si pamätáte?
Ak sa vrátime naozaj späť do minulosti, tak ja si to ako dieťa pamätám, že vždy, keď som mala kašeľ, starká išla do komory a vrátila sa s malou tmavou fľaštičkou, cez ktorú bola dokonca preložená gáza. Dala mi sirup na lyžičku. Pre mňa to bolo niečo výnimočné, pretože to chutilo inak a bolo to sladké, takže ako dieťa som to milovala. Ostalo mi to dodnes. Dnes máme 2-ročnú dcérku, ktorej sme prvýkrát dali tento sirup len nedávno, ale zamilovala si ho hneď a pýta si ho – dávam jej ho aj preventívne, napríklad spolu s rybím olejom a B vitamínom.


Prechádzajú teda z generácie na generáciu? A nájdeme v nich len tradičné receptúry?
Na začiatku sme mali len klasický sirup z jedle v kombinácii s trstinovým cukrom. Tak ho robili moji starí rodičia. Potom sme si veľa naštudovali a zistili sme, že aj smrekové a borovicové ihličie je vhodné. Tradičné trstinové sirupy sme však chceli ešte viac ozdraviť a pridali sme medové verzie s kvetovým a agátovým medom. Postupne sa pridali aj ďalšie výrobky z ihličia, ako je ďumbier shot (zázvorový extrakt s ihličím), tinktúra z borovicových šišiek, čaje z ihličia a esenciálne oleje.
Práve súčasnosť plná dovozu a syntetiky doslova volá po takýchto prírodných alternatívach. Môžeme teda hovoriť o stopercentne prírodných ingredienciách aj vo vašich sirupoch?
Sme 100 % prírodná značka. Nepoužívame konzervanty, farbivá ani iné pridané látky. Máme testované výrobky a aktuálne sú to schválené výživové doplnky. Naše výrobky sú v sklenených fľaškách, škatule sú papierové.
Ísť s košíkom na hríby, šípky či medvedí cesnak je u nás bežná rutina, ale neviem si úplne predstaviť, ako to funguje s ihličím. Ako a kde realizujete zber?
Zbierame na našich pozemkoch v okolí Smoleníc a Banskej Bystrice. Zber realizujeme rôzne aj podľa polohy a počasia. Hlavná sezóna je v máji, najneskôr začiatkom júna. Vtedy zbierame mladé výhonky z ihličia, ktoré používame na sirupy. Zberom sa strom prirodzene zahusťuje – čím viac zbierame, tým viac sa strom zahustí na ďalší rok. Ihličie sa musí po zbere čo najrýchlejšie spracovať, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu. To znamená, že sa hneď musí zaliať medom a citrónom. Konkrétne sirupy sa vyrábajú metódou macerácie, kde výroba trvá viac než mesiac a pol – podľa toho, ako ihličie pustí šťavu.


Pridávate potom k ihličiu aj niečo na sterilizáciu, konzervovanie či sladenie? Konzervanty ani farbivá už teda, ako ste spomenuli, v sirupoch nenájdeme…
Možno vás to prekvapí, ale nepoužívame v sirupoch nič okrem ihličia, medu a citrónu. Citrón aj med sú prirodzené konzervanty a vďaka nim sirupy vydržia dlhšie.
Ktoré sladidlo sa k ihličiu hodí najviac?
Naše hlavné sirupy sú z kvetového a agátového medu, ktoré sú od nášho včelára zo Smoleníc. V kombinácii s ihličím a citrónom je chuť sladká, ale vyvážená a jedinečná.
A farba?
Farbu určuje med, ktorý je hlavnou zložkou sirupov. Napríklad, jedľa a agátový med je svetlý, ale smrek s kvetovým medom má tmavozlatú farbu.
Nedá mi trošku nerozobrať aj konkrétne ihličie z rôznych stromov. Vy pracujete s jedľou, ako vaša starká, a aj so smrekom. Čo by sme mali očakávať od jednotlivých sirupov?
Pracujeme so smrekom, jedľou a borovicou. Najviac sme sa natrápili so sirupom z borovice, pretože nám nepúšťal toľko šťavy ako iné, preto sme sa rozhodli ponechať len sirupy zo smreka a jedle. Borovicu však využívame na naše čaje a na tinktúru. Každé ihličie z týchto stromov obsahuje rôzne vitamíny, avšak najkoncentrovanejšie zastúpenie má práve vitamín C – ak by ste napríklad ochutnali jedľové ihličie, je veľmi kyslé. Borovica zas obsahuje aj karotén a minerálne látky, ale aj vitamín A. Celkovo je vhodné ich užívať pri ťažkostiach s dýchacími cestami, ako je kašeľ, zápal hrdla, ale aj preventívne ako výživový doplnok.
Ako ich v ideálnom prípade užívať?
Veľa ľudí si myslí, že naše sirupy sa zarábajú s vodou. Nie je to tak. Pijú sa po lyžičkách denne. My ich berieme ako prírodný liek. Môžu sa užívať preventívne ako doplnok stravy po lyžičke denne, ale aj v prípade choroby – tam sú dávky vyššie.

A ako ich konzumujete vy ako výrobcovia?
Ja som ich už využila hádam všade. Pretože najväčšiu zložku v nich tvorí med, ich využitie je naozaj pestré. Sú vhodné aj ako sladidlo. Naposledy som robila kačacie prsia a navrchu som ich jemne pred dokončením potrela smrekovým sirupom. Dokonalé. My ihličím žijeme. Máme aj iné výrobky, napríklad často pijeme čaj z borovice, ale aj zázvorové extrakty s ihličím a medom pred začatím dňa na prázdny žalúdok.
Upozornili by ste ešte na nejaké chyby, ktorým by sme sa pri vašich sirupoch mali vyvarovať?
Asi by som spomenula len chyby pri skladovaní. Vyhovuje im tmavé chladnejšie miesto. Chladnička nie je úplne vhodná, pretože vám môžu začať cukornatieť rýchlejšie, lebo obsahujú medovú zložku, ale to sa dá napraviť vodným kúpeľom. Priame slnko im môže uškodiť. A ešte raz by som spomenula mylné predstavy o tom, že sa sirupy zarábajú s vodou. Pijú sa primárne po lyžičkách denne, aj keď my si z nich v lete robíme aj zdravé limonády.
Ďakujeme za rozhovor!
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK
Zapojte sa do tvorby kvalitnejšieho obsahu! Aký je váš názor na tento článok?