Piatok 15. augusta, 2025
Ilustračné foto (Pixabay/ monicore)

Prečo by ste mali jesť malé ryby celé

Japonská štúdia zistila, že živiny nachádzajúce sa v kostiach a orgánoch malých rýb pomáhajú chrániť ženy pred úmrtím na rakovinu a inými chorobami.

Nedávna štúdia zistila, že konzumácia malých rýb – dokonca aj s kosťami – má špecifické zdravotné účinky. Japonskí vedci sledovali stravovacie návyky 80 802 ľudí deväť rokov a zistili, že ženy, ktoré často jedli celé malé ryby, mali nižšiu mieru úmrtnosti na rakovinu a iné príčiny ako tie, ktoré ich nejedli.

Štúdia bola nedávno uverejnená v časopise Public Health Nutrition.

Je všeobecne známe, že ryby sú vďaka omega-3 mastným kyselinám, bielkovinám a vitamínom výživnou potravinou, a podľa štúdie je konzumácia celých malých rýb dokonca prospešnejšia ako konzumácia filé z väčších rýb.

„Predchádzajúce štúdie zistili prospešný účinok konzumácie rýb na zdravie, vrátane rizika úmrtia. Len málo štúdií sa však zameralo na vplyv konzumácie malých rýb na zdravotný stav,“ uviedla v tlačovej správe univerzity vedúca výskumná pracovníčka Chinatsu Kasaharaová, doktorandka a docentka na Nagoya University Graduate School of Medicine v Japonsku.

„Živiny a fyziologicky aktívne látky, ktoré sú jedinečné pre malé ryby, by mohli prispieť k udržaniu dobrého zdravia.“

Iba 1 až 3-krát mesačne

Univerzitní výskumníci použili dotazník o frekvencii stravovania, aby zistili, ako často účastníci jedli celé malé ryby. Počas deviatich rokov sledovania zomrelo počas štúdie 2 482 ľudí , z toho približne 60 % na rakovinu.

Ženy, ktoré uviedli, že jedli malé ryby aj 1 alebo 3-krát mesačne, mali menšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu – aj na všetky ostatné príčiny – ako ženy, ktoré jedli malé ryby len zriedka.

U mužov bolo znížené riziko úmrtia na všetky príčiny a pri rakovine sa dosiahli podobné výsledky ako u žien, avšak nedosiahli štatistickú významnosť, uviedli vedci. Domnievajú sa, že to mohlo byť spôsobené menším počtom mužov (34 555 oproti 46 247 ženám) alebo inými faktormi, ktoré sa v štúdii nemerali, ako napríklad veľkosť porcie rýb a typy rakoviny špecifické pre dané pohlavie.

Ďalšie faktory súviseli s tým, ako často ľudia jedli malé ryby. Tí, ktorí tak robili častejšie, boli častejšie starší (priemerný vek účastníkov štúdie bol 54,7 roka), neštíhli, nefajčiari, konzumenti alkoholu (medzi mužmi), fyzicky aktívni a s hypertenziou.

Malé ryby, veľká výživa

„Malé ryby majú jedinečnú výhodu v tom, že sa môžu konzumovať celé,“ napísali vedci, na rozdiel od veľkých rýb, ktoré sa zvyčajne spracúvajú odstránením kostí a orgánov, pričom zostáva len filé.

Vysvetľujú, že ak sa malé ryby konzumujú celé, kosti a orgány z nich robia „dobrý zdroj mikroživín, ako je vápnik, vitamíny a mastné kyseliny“.

V štúdii z roku 2021 uverejnenej v časopise Clinical Nutrition sa zistilo, že u ľudí s prediabetom, ktorí každý týždeň zjedli dve konzervy sardiniek, sa výrazne znížila inzulínová rezistencia, krvný tlak a riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Ďalšou výhodou menších rýb je, že sa v nich hromadí menej toxínov, napríklad ortuti, ako vo väčších rybách.

Kto konzumuje malé ryby?

Preferovanie rýb je čiastočne kultúrnym fenoménom. Napríklad v Japonsku a Európe je konzumácia malých rýb oveľa bežnejšia ako v Spojených štátoch. V Japonsku sú podľa výskumníkov obľúbené biele rybičky (whitebait), mallotus villosus (capelin), hypomesus nipponensis (japanese smelt) a malé sušené sardinky, ako aj malé makrely japonské (horse mackerel) a mladé sladkovodné ryby. Japonci ich jedia surové alebo ich pripravujú marinovaním v octe, dusením v sójovej omáčke, vyprážaním alebo sušením.

Kasaharaová v tlačovej správe univerzity uviedla: „Táto téma ma zaujala, pretože od detstva mám vo zvyku jesť malé ryby. Teraz nimi kŕmim aj svoje deti.“ Dodala však, že z jej výskumu môžu ťažiť všetky kultúry. „Hoci sa naše zistenia týkali len Japoncov, mali by byť dôležité aj pre iné národnosti,“ povedala.

V mnohých častiach sveta však ľudia uprednostňujú väčšie druhy rýb pripravené ako filé po odstránení kostí a orgánov. Hoci konzumácia väčších rýb vcelku môže byť tiež prospešná, filety sa ľahšie prepravujú a skladujú, takže sú pre výrobcov a spotrebiteľov praktickejšou voľbou, uvádza organizácia Global Seafood Alliance. Vo vnútrozemských oblastiach s horším prístupom k čerstvým rybám konzumácia celých rýb často znamená konzumáciu menších rýb, ktoré boli konzervované.

V Európe počas lockdownov spôsobených covidom-19 vzrástol dopyt po konzervovaných rybách, najmä po tuniakovi – uvádza správa holandského ministerstva zahraničných vecí z roku 2021. Zvýšil sa aj predaj sardiniek a makrel. Podľa správy sú konzervované ryby bežnou súčasťou európskej stravy a „Európania najviac konzumujú potraviny s dlhou dobou trvanlivosti, po ktorých nasledujú mrazené a chladené výrobky“.

Podľa pozorovateľov potravinových trendov začala popularita konzervovaných rýb v USA rásť v roku 2022 a spoločnosť IndustryARC, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, vydala v roku 2021 správu, podľa ktorej celosvetový trh s konzervovanými rybami dosiahne do roku 2027 hodnotu 11,3 miliardy USD.

Pôvodný článok

Bolo pre vás toto čítanie prínosné? Povedzte nám svoj názor alebo nechajte kontakt pre ďalšiu diskusiu.

Prečítajte si aj