Pondelok 13. mája, 2024
Bývalá britská premiérka Liz Trussová na konferencii CPAC v National Harbor, Maryland, 22. februára 2024 (Otabius Williams/Epoch Times)

Bývalá britská premiérka: Konzervatívci nechápu, že komunisti chcú zničiť západnú civilizáciu

Bývalá britská premiérka Liz Trussová upozornila, že konzervatívci nechápu, že komunisti si dali za cieľ zničiť západnú civilizáciu. V rozhovore pre program American Thought Leaders od Epoch Times sa bývalá líderka Konzervatívnej strany vyjadrila k realite masovej imigrácie a politike nulových emisií v Spojenom kráľovstve a ďalších západných krajinách. Takisto upozornila, že parlamentné právomoci sú nahradzované nevolenými byrokratmi.

„Musíme byť odvážni, brániť konzervatívne hodnoty, byť hrdí na svoje krajiny a nerobiť kompromisy s ľavicou,“ zdôraznila.

L. Trussová vysvetlila, že komunisti a niektorí ľavičiari sa snažia podkopať západnú civilizáciu, čo konzervatívci často prehliadajú.

„Nemôžeme robiť kompromisy s komunistami, ktorí chcú zničiť náš spôsob života. Myslím si, že ľavičiari chcú zničiť západnú civilizáciu, a konzervatívci príliš často nechápu, že to je ich zámer.“

„Títo ľudia sa nesnažia pomôcť. Aktívne sa snažia podkopať náš spôsob života, a preto musíme byť dostatočne odvážni, aby sme sa im postavili,“ pokračovala.

S odkazom na ľavicových aktivistov a aktivistov klimatického hnutia Liz Trussová poznamenala, že sa im darí prezentovať svoju politiku ako altruistickú, pričom v skrytosti obhajujú „totálny kolektivizmus“. Kritizovala aj ich taktiku označovať svojich oponentov za „nenávistných ľudí“, najmä v politike týkajúcej sa transgenderu.

L. Trussová poznamenala, že táto taktika sa používa ako „zbraň proti konzervatívcom“.

„Vnímam, že príliš veľa konzervatívcov prijíma myšlienku, že je v poriadku podporovať tieto politiky. No, opak je pravdou. V skutočnosti spôsobujeme to, že ľudia chudobnejú, pretože si nemôžu dovoliť platiť za energie.  Vystavujeme našu mládež nebezpečným a nezvratným lekárskym zákrokom. To nie je správne,“ vyjadrila sa.

Brexit neuvoľnil Británii ruky

Bývalá premiérka naznačila, že napriek vystúpeniu Spojeného kráľovstva z Európskej únie a skutočnosti, že Spojené kráľovstvo má vlastné zákony o zmene klímy, majú britskí politici zviazané ruky.

„Aj keď sme vystúpili z Európskej únie, väčšina európskych zákonov stále platí. Je to trochu ako rozviesť sa a stále žiť v tom istom dome ako váš bývalý manžel,“ povedala.

„Znížili sme síce emisie uhlíka, ale dovážame viac tovaru z krajín, ako je Čína, ktorá masívne buduje nové uhoľné elektrárne. Takže pre planétu to nie je žiadny čistý prínos. Jediné, čo sa stalo, je, že sme dali silu našim nepriateľom a poškodili náš vlastný priemysel.“

Pri pohľade na svoje krátke pôsobenie vo funkcii premiérky, ktoré sa skončilo po siedmich týždňoch 25. októbra 2022, Trussová zo svojej rezignácie obvinila byrokratické sily a „establišment“.

„Sily byrokracie a britského establišmentu boli jednoducho príliš veľké na to, aby som ich zvládla s politickou podporou, ktorú som mala, a – to je podstata veci – nebola tam dostatočná podpora konzervatívnych poslancov na to, aby sa veci skutočne zmenili,“ povedala.

Problémy s presadzovaním práva

L. Trussová na konferencii konzervatívcov (CPAC) hovorila aj o protiizraelských demonštráciách, ktoré otriasajú Britániou i ďalšími západnými krajinami, ako aj o islamistických hrozbách namierených proti britským voleným zástupcom.

„Títo ľudia, ktorí v uliciach skandujú heslá v prospech Hamasu alebo hovoria, že ‚kapitalizmus je zlý‘ – nemajú radi Britániu. Nemajú radi britský spôsob života. Nemajú radi naše hodnoty,“ povedala. „Mnohí konzervatívci si myslia, že ide o normálny politický boj. Nie je to tak. Ide o nepriateľa vo vnútri našej vlastnej krajiny.“

„Deje sa to na celom svete, ale v Británii polícia dostatočne nepotláča hanebný antisemitizmus, ktorý sa prejavuje na týchto zhromaždeniach,“ poznamenala L. Trussová a dodala, že v Británii je problém so zodpovednosťou a presadzovaním práva.

„A čo je v poslednom čase najviac znepokojujúce, je skutočnosť, že sa vyhrážajú našim voleným zástupcom. Extrémistickí demonštranti sa im vyhrážajú a tlačia na nich, aby zmenili svoje hlasovanie v Dolnej snemovni. Práve tu musíme zabezpečiť, aby sa naše zákony riadne presadzovali.“

L. Trussová skonštatovala, že ľudia sú frustrovaní z toho, že sa nerealizujú politiky, ako je „riadna kontrola“ hraníc krajiny, a že na nápravu tohto stavu je potrebné zmeniť spôsob, akým sú jednotlivé inštitúcie spravované.

„Musíme sa zbaviť všetkých tých mimovládnych organizácií, ktoré bránia realizácii konzervatívnych politík. Myslím si, že musíme ľuďom ukázať, že sme na to pripravení a že chápeme, že tu je problém. Ak to neurobíme, hrozí, že sa k moci dostanú predstavitelia labouristov a budú robiť viac všetkých týchto vecí.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj