Pondelok 13. mája, 2024
Príslušníci španielskej vojenskej pohotovostnej jednotky (UME) na vojenskej prehliadke španielskeho národného dňa v Madride, 12. októbra 2023. Ilustračná fotografia. (Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP via Getty Images)
»

Zákon o sebaurčení v Španielsku umožňuje mužským vojakom prístup do dámskych šatní

V Španielsku sa vojak výrazne mužského výzoru domáha prístupu do ženských šatní – ak mu to neumožnia, môže to podľa tamojšieho zákona o sebaurčení žalovať na súde.

Francisco Javier L. G. je biologický muž – husto zarastený, má 42 rokov a je vojak. Nechce to zmeniť: podľa vlastných slov sa mu páči jeho mužské telo a všetko, čo k tomu patrí. Sexuálne ho priťahujú ženy. Oblieka sa ako muž a má mužské krstné meno. Avšak v apríli 2023 zmenil svoj genderový status vo svojom trvalom bydlisku v okrese Sevilla.

V Španielsku je to právne možné od februára 2023. Stačí, aby muž podpísal tlačivo a legálne sa môže stať ženou. Žiadna hormonálna liečba, žiadne operácie, stačí len krátke vysvetlenie a podpis.

Neboli porušené žiadne súčasné zákony

A každá “sebaurčená žena“ má prístup do dámskych šatní, spŕch, dvojlôžkových izieb v ženskej časti atď. Španielska armáda spočiatku odopierala Franciscovi Javierovi L. G. prístup do ženských izieb s odôvodnením, že sú preplnené. Avšak uvedomili si, že zákonná žena sa v pánskej šatni nemusí chcieť prezliekať. Ako kompromis navrhli „transžene“ možnosť prezliekať sa v izbách dôstojníčok vo vopred určených časoch.

Francisco Javier chce proti tomu teraz podať žalobu. Tvrdí, že toto nariadenie nie je spravodlivé ani správne. Bol by diskriminovaný kvôli svojmu genderovému statusu. Je nespravodlivé nútiť ho, aby sa sprchoval v určitých časoch. Vzhľadom k tomu, že je právne uznaný ako žena, nikto mu nemôže odoprieť prístup do ženských priestorov. To je podľa neho diskriminácia a jasné porušenie zákona.

Španielska aktivistka za práva žien Ana Pollanová sa domnieva, že jeho šance na úspech na súde sú veľmi vysoké. Na X uviedla: „Táto žena menom Francisco neporušuje žiadne existujúce zákony. „Ona“ dôkladne splnila všetky formality stanovené zákonom o transgenderoch a neexistuje žiadny právny dôvod, aby „jej“ tieto práva upreli. To je to, čo sa stane, keď intelektuálni analfabeti vytvárajú zákony.“

Rozdelená spoločnosť

V Španielsku momentálne zúri boj o správny výklad zákona. Niektoré noviny informujú o transfóbnych podmienkach v armáde a diskriminácii vojačky Francisca len preto, že nechce brať hormóny. Také noviny obvykle obsahujú odstavec v článku, ktorý uvádza, že transžena pred zmenou pohlavia požiadala svoju osemročnú dcéru o súhlas. Dcéra súhlasila, čo bolo pre Francisca najdôležitejšie. Prečo nie je zvyšok sveta tak tolerantný ako jej dcéra? 

Iné noviny popisujú Francisca ako muža, ktorý chce získať prístup do ženských priestorov. Informujú o jeho účasti v televíznej show s názvom „Prvé rande“, kde hovoril o svojom sexuálnom fetiši k  vysokým podpätkom. Nechal sa počuť, že samotné nosenie tak vysokých podpätkov ho veľmi vzrušovalo.

Také noviny potom informujú, že ženy v španielskej armáde sa v budúcnosti budú musieť vyzliekať a sprchovať v prítomnosti muža. Odmietnutie by malo za následok disciplinárne dôsledky.

Masívne protesty ženských spolkov

Podpora trans zákonov v Španielsku rýchlo klesá. Mnoho ľudí je zdesených tým, čo to krásné slovo „začlenenie“ (inklúzia) v skutočnosti pre ženy a dievčatá znamená. Po masívnych protestoch ženských spolkov sa Madrid stal prvým regiónom v krajine, ktorý v decembri 2023 stiahol niektoré trans zákony.

Vnútroštátne právo však zostáva v platnosti. Každý muž, ktorý o to v komunite požiada, má právo na prístup do ženských priestorov. Kto mu to odmietne, môže byť žalovaný.

Napríklad v Nemecku sa očakává, že Bundestag schváli presne rovnaký zákon o sebaurčení vo februári.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj