Nedeľa 16. júna, 2024
Základný tábor pod najvyššou horou sveta Mount Everestom. Ilustračná fotografia. (Foto: PURNIMA SHRESTHA/AFP via Getty Images)

Na Mount Everest vystúpila bez kyslíka prvá Slovenka (+Video)

„Keď vyjdem hore, natiahnem ruky, aby som sa dotkla vesmíru,ˮ predsavzala si Lenka Poláčková pred expedíciou na Mount Everest. V utorok (21. 5.) sa jej toto želanie splnilo. Najvyššiu horu sveta zdolala bez kyslíka. Zapísala sa tak do histórie ako jedna z mála, ktorí túto mimoriadne náročnú výzvu zvládli.

„Bez kyslíka môžete ukázať, akí ste schopní a silní,ˮ poznamenal počas expedície Prakash Sherpa, Lenkin horský sprievodca Everestom. „Lenka je veľmi silná. Som si úplne istý, že to zvládne.ˮ

Špecialistka na ultratrailové behy sa postavila pred najväčšiu výzvu svojho života – zdolať Mount Everest bez použitia kyslíkových fliaš – v apríli tohto roka. Po mesiaci intenzívnej prípravy v Himalájach jej úsilie prinieslo ovocie.

„Chcem veriť, že ma dlhé týždne v Himalájach strávené aklimatizáciou, výstupmi a náročnými rotáciami k 8000 m n. m., na tento výstup dostatočne pripravili. Viac už som v príprave urobiť nemohla. A tento pocit mi dodáva sebaistotu,ˮ napísala na svoj instagram odvážna horolezkyňa.

Jej celková príprava bola náročná, plná fyzických i psychických výziev. Začala pred šiestimi rokmi behom a účasťou na ultramaratónoch. Pravidelne trénovala beh a lyžovanie a absolvovala aj ultra preteky na sto a viac kilometrov. Jej príprava zahŕňala tiež plávanie, dýchacie cvičenia, silový tréning a techniky relaxácie a mentálnej prípravy.

„Lenže ja som zvyknutá na veciach drieť. Ísť si za nimi cez hodiny snahy, zápasov so sebou samou, prežívať chvíle slabosti, úzkosti alebo vyčerpania a potom z týchto momentov čerpať.ˮ

V hodine pred samotným výstupom sa jej myšlienky vracali k mesiacom tvrdej práce. „To všetko, čo je za mnou, mi dodáva silu. Silu, že som v správny čas na správnom mieste.ˮ

Lenkin vrcholový útok začal o 17:15 výstupom na strmý úvodný svah k takzvanému Balkónu a o druhej ráno už stála na Mount Evereste. „Všetci tu dole jej už nepovedia inak ako strong woman (silná žena),ˮ napísal vo svojom príbehu na instagrame Viliam Bendík, ktorý zdokumentoval Lenkin výstup na najvyššiu horu sveta.

Prečítajte si aj