Sobota 27. júla, 2024
Prvá Slovenka na Mount Evereste Lucia Janičová (foto: FB Lucia Janičová)
,

Na najvyššiu horu sveta vystúpila prvá Slovenka

V nedeľu 12. mája vystúpila na Mount Everest prvá Slovenka v histórii. Lucia Janičová  z Prešova zdolala s použitím kyslíka najvyššiu horu sveta práve na deň matiek presne o 7:25 hodine, držiac fotku svojej dcéry Adélky.

„Ďakujem mojej úžasnej dcére Adélke! Už teraz si psychicky taká silná! Bez teba by som to nedokázala, pretože si taká úžasná,ˮ opísala svoje emócie na sociálnej sieti.

Prezradila tiež, že jej cestu k majestátnemu štítu sprevádzali náročné podmienky výstupu, vietor s rýchlosťou 105 km/h. Na horu sa dostala z nepálskej strany južnou trasou. Celý výstup trval 17 dní a spolu so svojím tímom odvážne zdolávali – 30 stupňové mrazy.

„Som veľmi šťastná a hrdá na seba, že som posunula svoje hranice,ˮ uviedla Lucia. Počas cesty si tiež uvedomila, aký mocný nástroj na zvládanie života je naša myseľ a myslenie. „Oboje je silnejšie ako si myslíte. Nájdite to v sebe, vo svojom príbehu – je to tam.ˮ

Mount Everest zdoláva ďalšia Slovenka

Momentálne výstup Mount Everestu zdoláva aj ultratrailová bežkyňa Lenka Poláčková. Najvyššiu horu sa pokúša zdolať bez kyslíka.

Pre Fond pre budúcnosť športu bežkyňa prezradila, že na výstup sa pripravovala dlhodobo. Začala pred šiestimi rokmi behom a účasťou na ultramaratónoch. Pravidelne trénovala beh a lyžovanie a absolvovala aj ultra preteky, sto a viac kilometrov. Jej príprava zahŕňala tiež plávanie, dýchacie cvičenia, silový tréning a techniky relaxácie a mentálnej prípravy.

„Je toho veľmi veľa, ale vo finálnej fáze sú to obrovské objemy na nohách v horách a to aj s batohom,ˮ prezradila o svojej príprave, ktorá zahŕňa fyzické aj mentálne aspekty. 

Prečítajte si aj