Piatok 10. mája, 2024
Dobrodruh Chad Zuber (foto: Chad Zuber)

Muž prežil 96 hodín na subtropickom ostrove bez pitnej vody vďaka svojim základným zručnostiam

Odborník na prírodu a základné zručnosti, ktorý v roku 2013 navštívil subtropický ostrov, kde absolvoval niekoľkodňovú „výzvu na prežitie“, sa na ten istý ostrov vrátil po desiatich rokoch a zistil, že jeho zručnosti sa zlepšili. Tentoraz zvládol 96 hodín bez pitnej vody a s veľmi malým množstvom jedla, pričom využil múdrosť dávnych dôb, aby zostal nažive.

Päťdesiatročný Chad Zuber je otcom troch detí z Los Angeles v Kalifornii. Vzdal sa „normálnej kariéry“, aby sa mohol venovať svojej láske k prírode a zručnostiam prežitia, a o svoje dobrodružstvá sa delí na svojom populárnom kanáli na YouTube. V roku 2013 sa vydal na malý ostrov Isla Culebra pri východnom pobreží Portorika, ktorý je podľa jeho slov najmenej rozvinutý zo všetkých karibských ostrovov. Chcel otestovať, či jeho schopnosti stačia na to, aby prežil.

Rok 2013: „Ťažké utrpenie, dehydratácia“

„Od detstva som vždy miloval pobyt v prírode,“ povedal Ch. Zuber pre Epoch Times. „Rád som skúmal a objavoval, ako väčšina detí, a to ma nikdy neopustilo.“

„Rok 2013… bol veľmi ťažký, zažil som niekoľko situácií, kedy som mohol zomrieť… bolo to ťažké utrpenie, dehydratácia.“

S povolením Chada Zubera

Chad Zuber sa domnieva, že hlavným faktorom v jeho boji na ostrove bol v tom čase nedostatok skúseností.

„Nevedel som, koľko vody potrebujem,“ povedal. „Nepoznal som všetky zdroje vody, ktoré tam boli. Boli tam kokosové orechy a z tých som pil, keď som ich našiel.“

A keď už nemohol nájsť žiadne kokosové orechy, začal sa spoliehať na dážď. V zúfalej chvíli raz dokonca stiahol šupku z kaktusu a zjedol jeho dužinu. „Chutilo to podobne ako uhorka a bolo v tom veľa vody,“ povedal. „Okamžite som sa cítil osviežený. … Riskol som to, pretože som bol zúfalý, a fungovalo to!“

Napriek všetkým výzvam verí, že sa z tejto skúsenosti veľa naučil.

Desať rokov po svojej riskantnej skúsenosti na ostrove sa Zuber vrátil v apríli tohto roku, s ďalšími desiatimi rokmi vedomostí a skúseností. V túžbe po „niekoľkodňovom odlúčení“ sa vydal na ostrov Isla Culebra a sám prežil 96 hodín, teda štyri dni, na drsnom pobreží ostrova.

Rok 2023: „Režim prežitia“

Chad Zuber si vybral oblasť ostrova, ktorú kedysi obývali Tainovia živiac sa rybolovom a roľníctvom. Keďže sa vyhol obdobiu hurikánov, strávil štyri dni v teplotách od 21 °C do 26 °C, za stáleho slnečného svitu a mierneho dažďa.

„Vedel som, že prioritou číslo jeden bude voda,“ povedal. „Preto som išiel na pláž. Mal som stále zásoby kokosových orechov, ale musel som po ne liezť na stromy, a to si vyžaduje veľa energie.“

Keďže bolo naozaj horúco, Chad spotreboval veľa vody, a tak denne vypil desať kokosových orechov.

„Mojou druhou prioritou bolo jedlo,“ povedal. „Môžete jesť kokosové orechy, čo je dobré, veľa ovocia tam nerastie. … Priniesol som si udicu a myslel som si, že rybačka bude oveľa ľahšia.“

Bol však sklamaný, že počas svojho dobrodružstva chytil len jednu rybu.

„Sú tam však aj iné zdroje potravy, napríklad morskí ježkovia, tiež lišajníky; môžete ich odtrhnúť z kameňov nožom,“ povedal.

S povolením Chada Zubera

Okrem toho Chad priviezol na ostrov doplnkové zásoby potravín vo forme pemmikanu – podomácky vyrobených tyčiniek zo suchého mletého mäsa zmiešaného s vyškvareným tukom a zabaleného v morských riasach. Priniesol osem tyčiniek, ktoré poskytovali 1 000 kalórií denne.

Vysvetlil, že si vzal tieto extra potraviny, pretože vedel, že bude tráviť veľa času  fotografovaním a nebude mať dostatok času na hľadanie jedla.

Chad, ktorý je teraz samoukom v oblasti prežitia, zhromaždil materiál na výrobu denného prístrešku, uplietol si hojdaciu sieť, ktorú priviazal medzi stromy, denne sa kúpal v oceáne a našiel si vyvýšené miesto na skale nad morom na spanie, s „neustálym vetrom“, ktorý odrádzal hryzúci hmyz.

„Musel som vyliezť na útes, aby som sa dostal na miesto, kde som táboril, a ten útes bol strmý a veľa holých skál,“ povedal. „Bolo tam veľa nástrah na zranenie alebo nešťastie, mohol som sa ľahko pošmyknúť a spadnúť z toho útesu a zraniť sa, ale bol som si toho vedomý a robil som to len s veľkou opatrnosťou.“

Keďže Chad v noci veľa nespával, sledoval pohyb Mesiaca a súhvezdí. Počas štyroch dní tam používal hviezdy ako hodiny.

„Každé ráno bol iný východ slnka, farby oblohy v oblakoch. Je to wow: tak prekrásne!“ povedal.

S povolením Chada Zubera

Po štyroch dňoch pitia kokosovej vody, krátkeho spánku a konzumácie približne 1400 kalórií denne sa Chad cítil úžasne. Liečivé vlastnosti pripisuje prírode, ale zároveň verí, že ľudské telo si v núdzi dokáže všetko vynahradiť.

„Je to niečo, čomu hovorím režim prežitia, niečo ako keď máte adrenalín v núdzovej situácii,“ povedal. „Myslím si, že keď ste v situácii, keď vám niečo chýba… vaše telo sa prispôsobí. Poviete si, že práve teraz musíte fungovať na najvyššej úrovni, a to je niečo, čo sa deje automaticky. Je neuveriteľné to zažiť.“

Chad ukončil svoj 96-hodinový experiment s tým, že ďaleko prekonal svoju prvú skúsenosť na ostrove a cítil sa „veľmi dobre a veľmi vďačne“ za trvalý pokoj, ktorý mu poskytol jeho dočasný domov.

Vážte si jednoduché veci

Tento odborník na prežitie strávil v detstve veľa času rybolovom so svojím otcom a bratom a v dome svojich starých rodičov v blízkosti južných hôr Sierra Nevada v Kalifornii, kde sa prvýkrát dozvedel, že žalude sa dajú jesť. Na letnom rybárskom a turistickom výlete na ostrove Baja pozoroval deti v rybárskych dedinách, ako behajú a hrajú futbal bosé, a bol ohromený jednoduchosťou ich života.

Ako dospelý začal sám behať naboso. Počas trailového behu sa začal zaujímať o divoké jedlé rastliny a začal sa dozvedať viac o tom, ako žili naši predkovia, ktorí boli odkázaní na obživu v prírode.

„Učil som sa hlavne z kníh, trochu z videí a veľa len tak z experimentovania,“ povedal pre The Epoch Times. „Je úžasné, akí sme zraniteľní, a ani o tom nepremýšľame, pretože žijeme v spoločnosti, kde si chodíme po jedlo do chladničky, môžete ísť do supermarketu a tam sú všetky potraviny, otočíte kohútikom a máte vodu. Jednoducho máme všetko na dosah ruky.“

Ale keď to všetko stratíte, začnete si „vážiť tieto jednoduché veci“.

Prirovnal vodu k zlatu pre smädnú osobu: „Môžete vziať hladného a smädného človeka, dať mu zlato a on zomrie. Takže sa naučíte priority a hodnoty v týchto jednoduchých veciach.“

Odpojenie sa od sveta a ponorenie sa do prírody urobilo pre Chada „úžasné veci pre omladenie tela a mysle“. Dúfa, že jeho dobrodružstvá povzbudia ostatných, aby „pridali do svojho života trochu prírody“.

Chad naďalej vytvára a zdieľa videá zo svojich dobrodružstiev, ktoré sú zdrojom jeho príjmov a zároveň spôsobom, ako sa spojiť s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi na celom svete. Základné zručnosti sú podľa neho pre každého.

„Keď používate základné zručnosti, robí vás to vynaliezavejším a tvorivejším,“ povedal. „Môžete to využiť v určitých situáciách v modernom živote, napríklad, keď sa vám pokazí vozidlo… pomôže vám to otvoriť sa ďalším možnostiam, ako vyriešiť problém, ako si poradiť s danou situáciou.“

Pre všetkých, ktorí uvažujú o tom, že by si vyskúšali svoje schopnosti v divočine, sú Chadove rady krátke, ale zásadné: vyberte si vhodné klimatické pásmo, poznajte zdroje vody, vezmite si filter na vodu, ak môžete, vezmite si so sebou doplnkovú stravu, ale čo je najdôležitejšie, urobte si vlastný prieskum.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj