Pondelok 29. apríla, 2024
Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie (NATO) vztýčili vlajku NATO pred Prezidentským palácom v piatok 29. marca 2024 v Bratislave (Foto TASR/ Martin Baumann)
»

Výročie vstupu do Severoatlantickej Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom. Slovenská republika sa oficiálne stala členom Aliancie 29. marca 2004.

Prezidentka Zuzana Čaputová v príhovore na tohtotýždňovom spomienkovom večere k výročiu vyhlásila, že Slovensko pred dvoma dekádami urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť. Považuje za dôležité, aby Slovensko aj naďalej bolo nielen spojencom na papieri, ale aj skutočným priateľom v praxi. Dodala, že žiadna iná alternatíva by nás dnes nechránila tak, ako nás chráni Aliancia.

Výročie si hlava štátu pripomenula aj štvrtkovou (28. 3.) návštevou Styčného tímu pre integráciu síl NATO (NFIU) v bratislavských Vajnoroch.

I. Korčok: Členstvo v NATO je životný slovenský záujem

Členstvo v NATO je životný slovenský záujem, pretože garantuje bezpečnosť, slobodu a suverenitu. Pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do Aliancie to uviedol kandidát na prezidenta Ivan Korčok, ktorý viedol delegáciu pre prístupové rokovania do NATO.

Korčok hovorí, že si dodnes pamätá pocity, ktoré zažíval v roku 1997, keď Česko, Poľsko a Maďarsko dostali pozvánku do Severoatlantickej aliancie, no so Slovenskom pod vedením Vladimíra Mečiara vtedy nikto nepočítal. „Bol to deň, keď som si definitívne uvedomil, že Slovensko je na veľmi zlej ceste. Na ceste do medzinárodnej izolácie a bezvýznamnosti. No pamätám si aj to zadosťučinenie, keď pozvánka napokon, po zmene politického kurzu, prišla v roku 2002 a ja som mal možnosť viesť slovenskú delegáciu pre prístupové rokovania,“ skonštatoval.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

Členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti. Strana SaS to uviedla pri príležitosti piatkového 20. výročia vstupu SR do Aliancie. Strana deklaruje, že akékoľvek snahy o spochybňovanie, respektíve vystúpenie z NATO bude naďalej odmietať. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„NATO je pre nás základným pilierom bezpečnosti. Potvrdila to aj neprijateľná agresia Ruska na Ukrajine. Hoci sa nás vojna dotýka na východnej hranici, vďaka dáždniku NATO a princípu jeden za všetkých, všetci za jedného sme v bezpečí,“ skonštatoval predseda strany a poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling.

Útoky vládnych predstaviteľov na spojencov a podkopávanie dôvery v Alianciu označil líder SaS za nezodpovedné. „Žiadna iná alternatíva pre Slovensko totiž neexistuje. Členstvo v NATO, ako aj bezpečnosť, ktorú nám poskytuje, musíme preto absolútne chrániť,“ dodal.

Poslanec NR SR Juraj Krúpa považuje rozhodnutie vstúpiť do NATO za nielen správne, ale aj prezieravé. „Sme hrdými členmi elitného klubu, ktorý nám poskytuje záruky bezpečnosti. Tomu vďačíme za mier a stabilitu, ktoré sú predpokladom sociálneho a ekonomického rozvoja,“ zhodnotil.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

Pre členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám. Uviedol to exminister obrany a predseda mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď pri príležitosti piatkového 20. výročia členstva SR v Aliancii. Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa J. Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

„Za 75 rokov fungovania Aliancie nebola žiadna jej členská krajina vojensky napadnutá a Aliancia tak zaistila mier pre všetkých svojich členov. Nikto si na také silné spoločenstvo netrúfne, som o tom presvedčený, no je potrebné hovoriť, že toto nie je len o vojenskej sile. Musíme sa pozrieť realite do očí a na rovinu povedať, že žijeme v informačnej vojne, keď je z faktu klamstvo a z účelového zavádzania biblická pravda,“ povedal J. Naď.

Alianciu dnes podľa exministra potrebuje oslabiť najmä Ruská federácia. „Putin nás chcel rozdeliť, no po tom, čo nezmyselne a bezdôvodne zaútočil na Ukrajinu, sa Aliancia rozrástla o ďalšie krajiny a sme ešte silnejší ako kedykoľvek predtým. Rusko sa dezinformáciami a cielenou propagandou snaží roztrhnúť silnú reťaz a nakloniť si verejnosť na svoju stranu a využíva na to okrem spravodajských služieb aj spriatelených politikov a rôzne organizácie v členských krajinách, čo vidíme aj na Slovensku,“ upozornil.

Strach, klamstvo a témy obrany a bezpečnosti sa často zneužívajú v politickom boji, myslí si J. Naď. Zodpovedný politik musí podľa neho zdôrazňovať význam členstva a vždy stáť na strane faktov. Rovnako podľa neho musí pravdivo pomenovať, že mier na Ukrajine sa dá dosiahnuť okamžite, stačí, aby agresor, ktorým je Rusko, okamžite stiahol svoje okupačné jednotky z územia Ukrajiny.

Slovensko vstupom do NATO podľa bývalého ministra zásadne posilnilo svoju bezpečnosť a obranu. Ako skonštatoval, SR patrí do dobre fungujúceho spoločenstva vždy pripraveného vzájomne si pomôcť. „Po nehanebnom útoku Ruska na Ukrajinu na Slovensko okamžite prišli spojeneckí vojaci so svojou technikou a personálnymi kapacitami. Išlo o silné gesto, ktoré Putinovi naznačilo, že Aliancia neustupuje a je pripravená chrániť každý centimeter svojho územia,“ pripomenul. Upozornil aj na veľkorysosť Slovenska, ktoré pomáhalo napríklad v Čechách, Grécku či Slovinsku. Tento princíp solidarity musí podľa neho stáť na pevných základoch dobrých vzťahov a vzájomnej dôvere.

Politológ J. Marušiak: Proces integrácie do NATO prispel aj k lepšej integrácii s EÚ

Proces integrácie do NATO prispieval aj k lepšiemu priebehu integrácie s Európskou úniou (EÚ), keďže členské štáty oboch zoskupení sa do veľkej miery prekrývali. Slovensko sa tak dostávalo do styku s budúcimi partnermi z EÚ na viacerých fórach. Pre TASR to uviedol politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) v súvislosti s 20. výročím vstupu SR do Aliancie.

„Prínosy členstva v NATO pre Slovensko sú menej viditeľné ako prínosy členstva v EÚ, aj to je jeden z mnohých dôvodov nižšej podpory,“ myslí si Marušiak. Ako dopĺňa, Aliancia určite prispela k modernizácii slovenských ozbrojených síl, hoci po vstupe sa početné stavy vojakov znížili.

Spoločné členstvo všetkých štátov regiónu v jednom vojensko-politickom zoskupení predstavuje podľa Marušiaka stabilizačný faktor, prispieva k znižovaniu hrozby prepuknutia konfliktu alebo požiadaviek na revíziu hraníc medzi nimi. „Osobitne by som to vyzdvihol v kontexte anexie Krymu Ruskou federáciou v roku 2014,“ poznamenal.

Prílev zahraničných investícií po vstupe do NATO je v prípade Slovenska ťažšie identifikovať, pretože rozhodnutie o prijatí sa uskutočnilo takmer synchrónne s integráciou do EÚ. Ako poukázal, v susedných štátoch, akými sú Poľsko, Česko či Maďarsko, sa po vstupe do NATO v roku 1999 prílev zahraničných investícií zvýšil.

Najväčšie výzvy pre Slovensko, ale aj ďalšie štáty východného krídla Aliancie vyplývajú aktuálne podľa odborníka SAV z prebiehajúcej vojny na Ukrajine. „Rovnako však potenciálne výbušným priestorom je Blízky východ a nemali by sme ignorovať ani vývoj v regióne bývalej Juhoslávie,“ podotkol.

Na otázky o budúcnosti NATO a jeho možnom nahradení Európskou úniou Marušiak hovorí, že hoci Únia pokročila v budovaní svojich obranných a bezpečnostných kapacít, kontinentálny model bezpečnosti stále nepredstavuje alternatívu, ktorá by mohla nahradiť model euroatlantický.

„Aj s ohľadom na vývoj v USA a silné nálady v prospech izolacionizmu však budú EÚ nútiť venovať čoraz väčšiu pozornosť aj problematike obrany, minimálne pri budovaní európskeho piliera NATO ako komplementárneho k atlantickému,“ myslí si.

T. Valášek: Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu

Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu. Poslanec Národnej rady SR a bývalý veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek (PS) to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti 20. výročia členstva SR v Aliancii.

Podpredseda parlamentu a líder PS Michal Šimečka v tejto súvislosti vyzval na podporu politikov, ktorí chápu, že budúcnosť SR je v Európskej únii a NATO, a správajú sa podľa toho.

„Viem z vlastnej skúsenosti, že hoci rokovania tam neboli vždy jednoduché, nikdy v histórii nášho regiónu nemali krajiny našej veľkosti taký vplyv na dianie v Európe ako práve cez NATO (a EÚ). Spojenectvo, v ktorom si 32 členov vzájomne ručí za bezpečnosť, ich robí podstatne silnejšími, ako keby sa bránili osamote,“ skonštatoval Valášek s tým, že ešte viac to platí pri menších štátoch, akým je Slovensko.

Príbeh slovenského členstva v NATO označil aj za príbeh prosperity. „Investori vidia, že Slovensko je bezpečnou krajinou, a preto sa sem neboja presúvať výrobu, vytvárať tu pracovné miesta. Čo by dali taká Ukrajina či Moldavsko za podobné záruky, o čo prosperujúcejšie by boli vďaka nim?“ pýta sa Valášek.

Poslanec poďakoval tým, ktorí sa o členstvo v Aliancii zaslúžili. „Aj keď súčasná vláda spochybňuje naše smerovanie a bratríčkuje sa so zločineckým režimom, ktorý neváhal napadnúť svojho suseda, ani ona si nedovolí verejne spochybniť význam nášho členstva v Aliancii. My sme NATO, či sa im to páči alebo nie,“ dodal.

Ľ.Galko: Vstupom do NATO urobila SR najdôležitejší krok pre svoju obranu

Vstupom do NATO urobila Slovenská republika najdôležitejší krok vo svojej histórii pre dlhodobé udržanie vlastnej bezpečnosti a obrany. Exminister obrany a poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko (Slovensko, KÚ, Za ľudí) to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti 20. výročia členstva SR v Aliancii.

„Slovensko je síce krásna, ale svojou veľkosťou, a teda aj určitými možnosťami malá krajina a nikdy by sme sami nedokázali zabezpečiť tak účinne obranu, ako nám ju vytvárajú práve spojenci v rámci bezpečnostného dáždnika Aliancie. Lebo v NATO doslova platí jeden za všetkých, všetci za jedného,“ vyhlásil Galko. Iná alternatíva podľa neho neexistuje. Politiku na štyri svetové strany označil za falošné divadlo nepoctivých a populistických politikov.

Podľa poslankyne Veroniky Remišovej (Slovensko, KÚ, Za ľudí) sa Slovensko stalo začlenením do Aliancie plnohodnotnou súčasťou slobodného západného sveta a získalo najväčšie bezpečnostné záruky v histórii. „Aj vďaka členstvu v NATO môže byť Slovensko suverénnou krajinou a naši občania môžu žiť v mieri. Na pozadí barbarskej ruskej agresie proti Ukrajine musí byť každému jasné, že začlenenie Slovenska do tohto systému kolektívnej obrany bolo naším obrovským historickým šťastím,“ poznamenala.

Prečítajte si aj