Piatok 10. mája, 2024
Tanečníci Shen Yun nacvičujú klasický čínsky tanec vo svojom zariadení v Orange County v štáte New York, archívna snímka. (So súhlasom Shen Yun)
»

Umelecký súbor Shen Yun čelí vyhrážkam bombovými útokmi a masovou streľbou: stojí za tým čínsky režim?

Do sídla umeleckej skupiny Shen Yun Performing Arts, ktorú založili čínski disidenti a ktorá dlhodobo čelí prenasledovaniu zo strany Čínskej komunistickej strany (ČKS), boli zaslané e-maily s vyhrážaním sa bombovými útokmi a masovou streľbou.

Tieto vyhrážky v e-mailoch boli doručené len niekoľko dní po tom, ako boli podobné vyhrážky bombovými útokmi zaslané dvom divadlám, v ktorých Shen Yun vystupoval v Kalifornii a Kanade, čo si vyžiadalo evakuáciu a policajné pyrotechnické prehliadky. Žiadne výbušniny sa nenašli.

Spoločnosť dostala 26. marca sériu e-mailov, v ktorých stálo, že v jej sídle na severe štátu New York sú umiestnené výbušniny a že sa na pozemok vkradnú osoby, ktoré „zastrelia každého, koho uvidia“ a „hodia granáty“, uvádza sa v e-mailoch, ktoré získal denník The Epoch Times.

Sídlo Shen Yun sa nachádza v komplexe zvanom Dračie pramene (Dragon Springs), kde sa nachádzajú aj dve umelecké školy a chrámy v štýle dynastie Tang. Vo vyhrážke bombovými útokmi sa žiadalo výkupné.

„Viacero plastických bômb C4 bolo umiestnených na rôznych miestach v chráme Dračie pramene (Dragon Springs) v Shawangunk Ridge na severe štátu New York. Ak nechcete, aby sa Chrám Dračích prameňov premenil na ruiny, preveďte do zajtra do 15.00 h na účet PayPal 58 miliónov USD… Ak peniaze nedorazia do 15.00 h, bomby odpálime,“ stálo v e-maile napísanom v mandarínčine.

V ďalšom emaili, z inej e-mailovej adresy, v ktorom sa vyhrážali masovou streľbou, peniaze nežiadali.

„V blízkej budúcnosti sa vkradneme do chrámu Dragon Springs v pohorí Shawangunk Ridge na severe štátu New York, budeme strieľať na kohokoľvek, koho uvidíme so zbraňami, a hádzať granáty na davy!“ píše sa v e-maile, tiež v mandarínčine.

Ďalší e-mail odoslaný v ten istý deň prešiel do chaotickej, expresívnej tirády, pričom odosielateľa zrejme podráždila skutočnosť, že Dragon Springs a Shen Yun nahlásili vyhrážky polícii a médiám.

„Ja, váš Veľký šéf, som bol už stokrát na titulkách novín! FBI vôbec nestojí o to, aby sa tým vôbec zaoberala,“ stálo v maili, a že „pokračovanie v posielaní (takýchto e-mailov) políciu skôr či neskôr unaví a bude si myslieť, že to len nafukujete“.

„Potom jedného dňa (ja) naozaj umiestnim bombu do divadla. Ak zabije jedného z vás, bude o jedného zradcu menej,“ stálo v maili.

Prvá vyhrážka bombovým útokom zameraná na komplex Dragon Springs bola odoslaná 14. marca.

Všetky emailové správy, ktoré získal denník The Epoch Times, boli odoslané z rôznych e-mailových adries, hoci medzi niektorými adresami boli podobnosti.

FBI bola informovaná a vyhrážky vyšetruje, uviedol zástupca spoločnosti Shen Yun. The Epoch Times oslovil FBI so žiadosťou o komentár, ale nedostal odpoveď.

Ozbrojený muž

7. septembra vydala FBI bezpečnostné varovanie pre zamestnancov, v ktorom sa uvádza, že muž, ktorý „sa vyhrážal areálu Dragon Springs“, bol videný v oblasti a bol „potenciálne ozbrojený a nebezpečný“.

Muž čínskeho pôvodu „tvrdil, že chce byť v ,samovražednom komande‘,“ uvádza sa v bezpečnostnom varovaní FBI. Úrad ďalej uviedol, že mal pri sebe videá, na ktorých „demonštratívne nabíjal svoje zbrane“.

V dôsledku potenciálnej hrozby pre miestne školy boli všetky vchody strážené orgánmi činnými v trestnom konaní.

„V istom okamihu sa vedelo, že tento muž sa nachádza v oblasti nášho areálu… Pri našich vchodoch hliadkovala štátna polícia a všetci boli v stave vysokej pohotovosti,“ povedal George Xu, viceprezident areálu Dragon Springs, pre denník The Epoch Times.

Polícia následne prehľadala mužov dom a našla u neho pištoľ, pušku AR-15, viac ako 600 nábojov a 14 zásobníkov do týchto zbraní, z ktorých asi polovica bola nabitá, uvádza sa v policajnej správe, ktorú získal denník Epoch Times.

Muž bol obvinený z nelegálneho držania zbrane, pretože po presťahovaní sa do iného štátu nezískal povolenie na nosenie zbrane, ako aj z nelegálneho držania zásobníkov s kapacitou väčšou ako 10 nábojov (čo je limit v štáte jeho súčasného bydliska).

Ďalšie incidenty

Minulý týždeň došlo v Costa Mesa v Kalifornii k vandalizmu na autobusoch Shen Yun, čo mohlo spôsobiť vážnu nehodu.

Pneumatiky na dvoch autobusoch boli prepichnuté do polovice gumy, ako vyplýva zo snímok poskytnutých spoločnosťou Shen Yun, ako aj z opisu poškodenia v správe policajného oddelenia Costa Mesa, ktorú získal denník The Epoch Times. Takýto druh poškodenia nespôsobí vypustenie pneumatiky, ale skôr jej prasknutie počas jazdy v rýchlosti.

Vzhľadom na predchádzajúce podobné incidenty v Spojených štátoch a Kanade, pri ktorých boli pneumatiky autobusov Shen Yun prerezané rovnakým spôsobom, bola spoločnosť nútená zamestnať bezpečnostný personál, ktorý by jej autobusy strážil vo dne v noci. V Costa Mesa však boli autobusy odvezené do miestneho servisu na údržbu a rezy na pneumatikách boli spozorované až po ich vyzdvihnutí zo servisu.

Policajné oddelenie v Costa Mesa podrobne opísalo „približne 7-centimetrovú reznú ranu na bočnej stene“ pneumatiky autobusu na turné Shen Yun z 15. marca 2024. Pneumatika bola prerezaná takým spôsobom, aby sa nevypustila, ale praskla by pri jazde po diaľnici. (So súhlasom ochranky Shen Yun)

Polícia incident vyšetruje.

Okrem toho pred dvoma týždňami členov jedného súboru Shen Yun na medzinárodnom letisku O’Hare v Chicagu obťažoval colník, ktorý hovoril mandarínčinou s pevninským prízvukom. Tento incident podnietil viacerých členov Kongresu, aby žiadali incident vyšetriť.

Kampaň ČKS

Shen Yun je významnou kultúrnou silou, ktorá sa rozrástla na osem koncertných súborov každoročne vystúpjúcich pred približne miliónom ľudí. Jeho zobrazovanie autentickej čínskej kultúry pod sloganom „Čína pred komunizmom“ vníma ČKS ako hrozbu pre svoju dominanciu v oblasti kultúry.

„Chcú (ČKS) povedať, že čínska kultúra je socialistická,“ tvrdí Trevor Loudon, expert na komunistické režimy a ich zahraničné ovplyvňovacie operácie.

Predstavitelia Shen Yun majú podozrenie, že nedávne vyhrážky a útoky súvisia s dlhodobou kampaňou ČKS proti Shen Yun.

Podľa Informačného centra Falun Dafa (FDIC), neziskovej organizácie zameranej na monitorovanie prenasledovania Falun Gongu zo strany ČKS, sa vyskytlo viac ako sto prípadov, keď predstavitelia ČKS vyvíjali nátlak na divadlá a vládnych úradníkov, aby zrušili predstavenia Shen Yun. Niekoľko takýchto pokusov bolo úspešných v krajinách, kde má ČKS väčšiu moc, napríklad v Južnej Kórei, uviedol denník The Epoch Times.

Niektorí umelci zo Shen Yun tvrdia, že ich príbuzní v Číne boli vypočúvaní políciou alebo dokonca uväznení v snahe zastrašiť umelcov.

Predstavenie Shen Yun Performing Arts v divadle Davida H. Kocha v Lincolnovom centre v New Yorku 11. januára 2015. (Larry Dai/Epoch Times)

„Najprv sa vyhrážali vládam, aby Shen Yun nepovolili. Keď to nezabralo, začali sa vyhrážať divadlám. Keď ani to nezabralo, začali nám prepichovať pneumatiky na autobusoch,“ povedal Jing Čen, viceprezident spoločnosti Shen Yun Performing Arts.

„Keď nás to nezastavilo, začali s ohováračskými kampaňami na internete a posielali šialené e-maily manažérom divadiel. Teraz klesli ešte nižšie a posielajú e-maily s vyhrážkami bombovými útokmi.“

Mnohí umelci praktizujú Falun Gong, starobylú čínsku duchovnú disciplínu, ktorá zahŕňa pomalé cvičenia a princípy pravdivosti, súcitu a znášanlivosti.

V roku 1999 vtedajší vodca ČKS Ťiang Ce-min spustil kampaň na „odstránenie“ Falun Gongu po tom, ako režim odhadol, že táto prax má 70 až 100 miliónov nasledovníkov, čo prevyšuje počet členov ČKS.

Skupiny na ochranu ľudských práv zdokumentovali masové zatýkanie, zadržiavanie, mučenie a vraždy nasledovníkov Falun Gongu v Číne. Nezávislý čínsky tribunál v Spojenom kráľovstve dospel v roku 2019 k záveru, že ČKS využívala zadržaných členov Falun Gongu aj ako zdroj orgánov na pohon svojho masívneho transplantačného priemyslu.

Niektoré tanečné predstavenia Shen Yun umelecky zobrazujú scény z prenasledovania.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj