Pondelok 20. mája, 2024
Ilustrácia od The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock)
, »

Vystúpenie amerického umeleckého súboru v Južnej Kórei zablokované kvôli čínskemu vplyvu

Juhokórejský prezident Yoon Suk-yeol bol v roku 2022 zvolený do funkcie na základe kampane, ktorá sľubovala užšie vzťahy so Spojenými štátmi a dôraznejší postoj voči Pekingu.

Tento Yoonov záväzok je však momentálne vystavený skúške, keďže americkému umeleckému súboru bolo oznámené, že kvôli tlaku zo strany Čínskej komunistickej strany (ČKS) nemôže v Južnej Kórei vystupovať.

Myšlienka vzájomnej kultúrnej spolupráce medzi Spojenými štátmi a Južnou Kóreou je niečo, čo najvyšší predstavitelia vrátane Yoona osobne podporujú, aby sa posilnili vzájomné väzby.

Počas aprílovej štátnej večere v Bielom dome Yoon dokonca zaspieval americkú klasiku „American Pie“ a povedal, že vzťah oboch krajín je „spojenectvom hodnôt.”

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a juhokórejský prezident Yoon Suk-yeol si podávajú ruky počas spoločnej tlačovej konferencie v Ružovej záhrade v Bielom dome, 26. apríla 2023 (Drew Angerer/Getty Images)

Vystúpenia Shen Yun v Južnej Kórei viackrát zrušené

V prípade newyorského súboru Shen Yun Performing Arts sa však ČKS naďalej darí pokračovať vo svojej takmer dvadsaťročnej kampani v Južnej Kórei.

Miestni organizátori Shen Yun tvrdia, že dve hlavné divadlá v Soule zatiaľ odmietli ponuku súboru na vystúpenie v dôsledku nátlaku zo strany ČKS.

Interné dokumenty, ktoré sa podarilo získať denníku Epoch Times, odhaľujú, že čínske veľvyslanectvo v Južnej Kórei už roky vedie zastrašovaciu kampaň zameranú na obe divadlá, ako aj na juhokórejskú vládu, pričom sa vyhráža ekonomickými a politickými dôsledkami, pokiaľ by krajina umožnila vystúpiť umeleckej skupine Shen Yun.

Súbor Shen Yun, ktorý prostredníctvom tanca a hudby prezentuje pôvodnú čínsku kultúru, aká existovala pred nástupom komunistického režimu, každoročne vystupuje vo viac ako 20 krajinách na piatich kontinentoch.

ČKS považuje Shen Yun za „veľmi nebezpečný“ pre svoju ideológiu, pretože táto umelecká spoločnosť sa snaží obnoviť a prezentovať tradičnú čínsku kultúru, uviedol Trevor Loudon, odborník na komunistickú infiltráciu. Ako povedal pre The Epoch Times, čínski komunisti „chcú len jeden spôsob nazerania na Čínu, a to pohľad komunistickej strany. Chcú vytvoriť nový svet riadený komunistickou stranou a potrebujú zničiť kultúru a odpojiť ľudí od ich minulosti, od ich koreňov.“

Snahy ČKS zabrániť vystúpeniam súboru Shen Yun sa neobmedzujú len na Južnú Kóreu, ale pokúsili sa o to vo väčšine krajín, v ktorých tento súbor vystupoval. Ale zatiaľ čo vo väčšine krajín boli snahy komunistického režimu neúspešné, v Južnej Kórei sa úradníci podvolili jeho vyhrážkam.

Han Minho, bývalý riaditeľ juhokórejského ministerstva kultúry, športu a cestovného ruchu, to pripisuje desiatkam rokov čínskej infiltrácie. Ako sa vyjadril pre Epoch Times: „Za posledných 30 rokov Čínska komunistická strana získala v Kórei na svoju stranu mnoho významných osobností na rôznych postoch.“  Han založil občiansku skupinu Občania za odhalenie Konfuciových inštitútov, ktorá sa zasadzuje za zrušenie rovnomenného jazykového programu financovaného čínskou vládou v Južnej Kórei.

(Vľavo) List od čínskeho veľvyslanectva v Južnej Kórei adresovaný Kórejskému národnému vysielaniu. (Vpravo) Čínske veľvyslanectvo v Soule v Južnej Kórei, 11. apríla 2016 (Samira Bouaou/The Epoch Times; Wpcpey/CC BY 3.0)

To, že vystúpenie Shen Yun bolo v Južnej Kórei zablokované, je podľa neho dôkazom, že taktika tlaku zo strany režimu zabrala. „Keď sa táto situácia bude opakovať, ľudia nadobudnú predstavu, že podriadenie sa požiadavkám ČKS je samozrejmé a nevyhnutné, a stane sa z toho bežná prax,“ povedal.

Podľa jeho slov to, či Shen Yun bude môcť nakoniec v Južnej Kórei vystupovať, je akýmsi „lakmusovým testom“ toho, „či je Kórea skutočne spojencom Spojených štátov.“ „Keďže juhokórejská vláda nedovolila americkému súboru Shen Yun vystupovať v Južnej Kórei, mnohé iné krajiny môžu vnímať Južnú Kóreu ako nespoľahlivú,“ dodal. „Budú nás totiž vnímať ako krajinu, ktorá sa podriaďuje vyhrážkam ČKS.“

História obštrukcií

Zatiaľ čo Shen Yun vystupuje v špičkových divadlách po celom svete vrátane newyorského Lincolnovho centra a parížskeho Palais des Congrès, v Južnej Kórei sú špičkové divadlá prepojené s vládou. V dôsledku toho sa ČKS na divadlá zamerala  priamo, ako aj prostredníctvom vlády Južnej Kórey.

Od svojho založenia v roku 2006 je umelecká spoločnosť vystavená rôznym vyhrážkam zo strany Pekingu, od vydierania kvôli vízam až po ekonomické škody a diplomatický nátlak, keď čínski predstavitelia podnikali návštevy, obvolávali divadlá alebo posielali výhražné listy.

V roku 2009 Universal Arts Center v Soule odstúpilo od zmluvy 12 dní pred plánovaným vystúpením Shen Yun. Miestni organizátori sa neskôr dozvedeli, že čínske veľvyslanectvo sa vyhrážalo, že nevydá čínske víza zamestnancom divadla a umeleckej formácii z Universal Arts Center.

Svetové predstavenie Shen Yun Performing Arts v Kórejskom národnom divadle v Soule v Južnej Kórei, 19. februára 2023 (Kim Guk-hwan/The Epoch Times)

„Nechceme Shen Yunu komplikovať situáciu. Ale čínska vláda sa nám chystá spôsobiť škody za desiatky až stovky miliárd wonov, tak čo môžeme robiť?“ povedal neskôr miestnym organizátorom Shen Yunu Bohee Park, vtedajší viceprezident nadácie Tongil vlastniacej divadlo, a dodal, že praje Shen Yun „úspech.”

Pri jednom z incidentov, ktorý v roku 2016 vzbudil medzinárodnú pozornosť, čínske veľvyslanectvo minimálne dvakrát napísalo spoločnosti Kórejského rozhlasového a televízneho vysielania vlastniacej divadlo  Kórejského vysielacieho systému v Soule žiadosť, aby ešte pred vystúpením súboru Shen Yun zrušila zmluvu s touto spoločnosťou.

Podľa jedného z listov z januára, ktorý získal denník Epoch Times, čínski predstavitelia povedali, že KVS ako najväčšia verejnoprávna televízna spoločnosť v Južnej Kórei „nadviazala priateľskú spoluprácu s čínskymi médiami, ako je CCTV“. V liste žiadali divadlo, aby zamietlo povolenie na vystúpenie Shen Yun na základe „čínsko-kórejských vzťahov“.

Vysielacia spoločnosť im vyhovela napriek tomu, že už boli predané tisíce vstupeniek. Výsledkom bol právny proces, v ktorom súd v Soule pôvodne rozhodol v prospech Shen Yun, avšak len dva dni pred predstavením toto rozhodnutie zrušil s tým, že možné ekonomické dôsledky pre KVS zo strany Číny výrazne prevyšujú akúkoľvek reputačnú a finančnú škodu, ktorú by spoločnosť utrpela v prípade nevystúpenia.

Louis Ahn, koordinátor Shen Yun pre Južnú Kóreu pochádzajúci zo San Francisca uviedol, že ČKS vyvíjala v zákulisí „silný tlak“, ktorý zasahoval do rozhodnutia súdu.

Prípad KVS bol jedným z množstva prípadov náhleho zrušenia predstavení a obratov v rozhodnutiach miestnych divadiel, s ktorými sa newyorský umelecký súbor stretol v krajine počas svojich svetových turné za posledných 17 rokov.

KBS Hall, divadelná sála kórejskej štátnej televíznej spoločnosti v Soule v Kórei. (Gwanhae Seong)

V decembri 2012, keď členovia mestského zastupiteľstva v Soule zbierali podpisy na podporu vystúpenia Shen Yun v Sejong Center, im zástupca starostu Soulu pre politické záležitosti Kim Young Ju oznámil, že mesto sa rozhodlo „s ohľadom na kórejsko-čínske vzťahy“ predstavenie zablokovať a že podpísanie odporúčacieho listu by nemalo žiaden zmysel (ako neskôr prezradil vtedajší člen zastupiteľstva Jung Chan Lee miestnym organizátorom Shen Yun).

Z ponuky prenájmu zišlo, čo Leeho „hlboko sklamalo“.

Hoci tu problémy existovali už od začiatku, rok 2022 znamenal obrat k horšiemu. Celkovo 13 miestnych divadiel napojených na štátnu správu sa nakoniec obrátilo Shen Yunu chrbtom, vrátane divadla, ktoré so súborom udržiavalo desaťročnú spoluprácu.

Ako uviedli organizátori, kultúrne a umelecké centrum v Inčchone odmietlo vo februári 2023 žiadosť o prenájom priestorov na predstavenie Shen Yun po tom, čo sa na internej schôdzi mestskej rady spomenulo možné zhoršenie vzťahov s Čínou.

Čínski funkcionári využívajú to, že kórejská vláda „plní ich príkazy“, povedal Ahn. „Vždy ich poslúchli,“ vyjadril sa o predchádzajúcich kórejských funkcionároch.

Slabina v slobodnej demokracii

Lee Ji-yonga, profesora čínskych štúdií na univerzite Keimyung v Daegu, neprekvapujú znepokojené reakcie miestnych úradníkov a zamestnancov divadla. Strach zo straty zamestnania, narušenia diplomatických vzťahov s Čínou alebo finančných strát vedie podľa neho  k autocenzúre. „Je potrebné, aby sa celá kórejská spoločnosť oboznámila s tým, akým smerom sa uberajú kroky Číny,“ povedal.

Keď začiatkom roka 2019 organizátori predstavenia Shen Yun kontaktovali centrum Sejong, najväčšie umelecké a kultúrne centrum v Soule v súvislosti s možnosťou prenájmu, manažér im povedal, že ak by zmluvu schválil, dostal by výpoveď. Ako uviedol, kórejská vláda o tejto záležitosti vedela a centrum Sejong nemalo oprávnenie udeliť Shen Yunu súhlas bez toho, aby dostalo povolenie zhora.

Čínski agenti dôkladne skúmajú „slabiny v slobodnej demokracii“, povedal. „Zameriavajú sa práve na ne. A funguje im to.“

Situácia v Južnej Kórei vzbudila medzinárodnú pozornosť.

Ministerstvo zahraničných vecí USA poukázalo v troch samostatných správach – dvoch správach o medzinárodnej náboženskej slobode a v správe o ľudských právach v Južnej Kórei – na problém blokovania vystúpení Shen Yun a tamojší vplyv ČKS.

„Divadlo konalo po tom, ako obdržalo list od čínskeho veľvyslanectva,“ napísalo ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti so zrušením predstavenia Shen Yun v KVS Hall.

V auguste poslankyňa Michelle Steelová napísala Yoonovi, že je „znepokojená, keď sa dozvedá o tom, že ČKS sa pokúša vyvíjať vplyv s cieľom zabrániť predstaveniam v Kórejskej republike“.

Steelová uviedla, že „Kórejská republika je ako slobodný a demokratický národ jedným z najdôležitejších spojencov Spojených štátov pri presadzovaní spoločných hodnôt ľudstva“.

Povinnosťou demokratických vlád je brániť slobodu tvárou v tvár útlaku,“ povedala.

Jej názor podporili aj ďalší zákonodarcovia.

„Je to poburujúce, neprijateľné a prekračuje to červenú čiaru,“ povedal kongresman Tom Tiffany pre Epoch Times a dodal, že „nie je žiadnym tajomstvom, že čínska komunistická strana bežne vyzbrojuje svojich ,diplomatov‘ v zahraničí a pripravuje plány na zastrašovanie a prenasledovanie miestnych kritikov – a dokonca aj miestnych lídrov“.

„Títo agenti ČKS by mali čeliť tvrdým dôsledkom“‚ vrátane vyhostenia z krajiny, keď „sa takéto plány odhalili,“ dodal.

Kongresman Scott Perry uviedol, že „táto hrozná prax“ je pre Spojené štáty pripomienkou, aby „zatlačili na ČKS za tento prehrešok“ a označili ju za „vrcholnú medzinárodnú zločineckú organizáciu“.

„Čínska komunistická strana sa nezastaví pred ničím, aby mohla po celom svete uplatňovať svoj zhubný vplyv a cenzurovať tých, ktorí s ňou nesúhlasia,“ povedal pre The Epoch Times.

Lee, ktorý dôkladne študoval čínsku politiku a ekonomiku, povedal, že keď vidí rozsah čínskeho vplyvu vo svojej krajine, „trhá mu to srdce“.

Praje si, aby sa o tichom mlčaní ohľadom čínskeho zasahovania – ako sa to prejavilo pri blokovaní cesty pre Shen Yun v Južnej Kórei – dozvedelo juhokórejské obyvateľstvo.

„Ak stratíme slobodu, stratíme všetko,“ dodal

Poznámka redakcie: Epoch Times je mediálnym sponzorom Shen Yun Performing Arts od roku 2006.

Tento článok pôvodne vyšiel v americkom vydaní Epoch Times.

Prečítajte si aj