Sobota 27. júla, 2024
Ilustračné foto (Koláž Epoch Times)

Elektrická stimulácia zvukovodu sľubne pomáha liečiť hučanie v ušiach (Štúdia)

Po troch dňoch elektrickej stimulácie došlo u 47% pacientov k zníženiu hlasitosti a u 36% k zníženiu bolesti.

Liečebné neinvazívne terapie môžu priniesť úľavu miliónom ľudí, ktorí trpia tinitom (medicínske označenie pre hučanie či šelest v ušiach), vysilujúcim ochorením, ktoré zatiaľ nemá schválenú farmakologickú liečbu ani liek.

V overovacej štúdii nedávno uverejnenej v časopise Journal of Clinical Medicine, vedci zistili, že elektrická stimulácia zvukovodu znižuje hlasitosť (loudness) a nepríjemné pocity spôsobené tinitom už za tri dni, najmä u žien a ľudí s ušným šelestom v oboch ušiach.

U 47% zo 66 pacientov došlo k štatisticky významnému zníženiu hlasitosti ušného šelestu a u 36% k zlepšeniu závažnosti príznakov. Ženy naviac zaznamenali zníženie hlasitosti hneď po prvom sedení. Muži priaznivo reagovali až po druhom a treťom sedení. Vedci uviedli, že rozdiely medzi pohlaviami v zmyslovej reaktivite by mohli vysvetliť, prečo ženy reagovali skôr a priaznivejšie.

Pacienti s tinitom postihujúcim obe uši reagovali priaznivejšie na skoršiu liečbu ako pacienti s tinitom postihujúcim len jedno ucho. Vek nemal žiadny vplyv na úspešnosť liečby.

Štúdia napokon ukázala, že pacienti s kompenzovaným tinitom reagovali na elektrickú stimuláciu inak ako pacienti s dekompenzovaným tinitom.

Podľa článku uverejneného v časopise Brain and Behavior je dekompenzovaný tinitus „komplexný psychosomatický proces“, pri ktorom človek prežíva značné utrpenie z hučania v ušiach a nezvykne si naň. To niekedy vedie k psychickým príznakom, ako sú ťažkosti so zaspávaním, nespavosť, agresivita, ťažkosti so sústredením, úzkosť, depresia a samovražedné myšlienky. Osoby s kompenzovaným tinitom počujú fantómové zvuky, ale zvyknú si na ne.

Vedci zistili, že u pacientov s oboma typmi tinitu došlo po druhej a tretej elektrickej stimulácii k „výraznému zníženiu hlasitosti“, ale len u pacientov s kompenzovaným tinitom došlo po troch dňoch liečby k výraznému zníženiu ťažkostí.

Čo je tinitus?

Tinitus je vnímanie zvuku bez vonkajšieho zdroja, čo znamená, že ide o zvuk, ktorý ostatní ľudia nepočujú. Americký Národný inštitút pre hluchotu a iné komunikačné poruchy odhaduje, že s nejakou formou tinitu sa stretáva 10 až 25% dospelých v USA, čo z neho robí jedno z najčastejších ochorení v krajine.

Hoci sa bežne opisuje ako „zvonenie v ušiach“, ľudia s tinitom môžu počuť hučanie, šumenie, syčanie, dunenie alebo bzučanie v jednom alebo oboch ušiach a hluk môže byť tichý alebo hlasný, nízky alebo vysoký, občasný alebo nepretržitý. Tieto fantómové zvuky nie sú v skutočnosti spôsobené uchom, ale sú generované časťou mozgu, ktorá spracováva zvuk, nazývanou sluchová kôra.

Príznaky tinitu môžu náhle odznieť alebo sa stať chronickými, čo môže viesť k ďalším príznakom, ako je nedostatok spánku, ťažkosti so sústredením, psychické problémy a depresia.

Niektoré výskumy naznačujú, že tinitus je spôsobený poškodením vnútorného ucha, ktoré mení signály prenášané nervami do sluchovej kôry, zatiaľ čo iné dôkazy naznačujú, že k tomuto stavu môžu prispievať abnormálne interakcie medzi sluchovou kôrou a nervovými obvodmi.

Tinitus môže byť spôsobený aj ďalšími ochoreniami ako je Menierova choroba, cukrovkou, autoimunitnými ochoreniami, toxicitou ťažkými kovmi, nádormi, problémami s čeľusťami, pôsobením hluku, stratou sluchu a liekmi vrátane nesteroidných protizápalových liekov ako ibuprofén alebo aspirín, niektorých antibiotík, liekmi proti rakovine, antidepresívami a očkovaním.

Podľa systému na hlásenie nežiaducich účinkov vakcín napríklad viac ako 26 000 ľudí hlásilo, že sa u nich po očkovaní vakcínou proti covidu-19 objavil tinitus.

Dr. Gregory Poland, riaditeľ výskumnej skupiny pre vakcíny na klinike Mayo a šéfredaktor časopisu Vaccine, dostal po druhej dávke vakcíny proti covidu-19 spoločnosti Moderna začiatkom roka 2021 „neutíchajúce“ hučanie v ušiach a hovorí, že mal pocit, akoby mu niekto „náhle zapískal do ucha psou píšťalkou“.

V rozhovore pre MedPage Today Dr. Poland uviedol, že podľa jeho názoru s touto chorobou zápasia desiatky tisíc ľudí len v Spojených štátoch a potenciálne milióny na celom svete a je potrebné urobiť viac pre určenie príčiny a liečby.

„Pre mňa ako skúseného lekára sú srdcervúce e-maily, ktoré dostávam od ľudí, že to ich život poznamenalo natoľko, až si chcú vziať život,“ povedal Dr. Poland.

Ďalšia potenciálna liečba tinitu

Okrem elektrickej stimulácie môžu byť pre osoby trpiace tinitom prospešné aj ďalšie liečebné postupy vrátane infračerveného svetla, kórejského červeného ženšenu, ginkgo biloby, zinku, melatonínu alebo diéty.

Okrem toho sa v mnohých štúdiách zistilo, že kochleárne implantáty môžu tinitus účinne znížiť. Kochleárny implantát je malé elektronické zariadenie, ktoré poskytuje „zmysel pre zvuk“ nepočujúcim alebo nedoslýchavým osobám. Sluch však neobnovuje.

Obmedzenia štúdie

Hoci štúdia môže poskytnúť nádej pre ľudí trpiacich tinitom, autori uviedli, že ich výskum má niekoľko obmedzení. Po prvé, vzorka bola relatívne malá kvôli obmedzenému prístupu pacientov počas pandémie covid-19. Po druhé, neexistovala žiadna kontrolná skupina. A tiež neboli k dispozícii dostatočné audiometrické informácie o zodpovedajúcej hlasitosti a frekvencii tinitu a o psychologických stavoch, ktoré by mohli ovplyvniť liečbu.

Autori uviedli, že nevedia, ako dlho potrvá prínos terapií, ale ich výskum by mohol pomôcť budúcim štúdiám alebo by sa mohol použiť na navrhnutie zariadenia, ktoré by mohlo v blízkej budúcnosti pacientom s tinitom pomôcť.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj